Nema dokaza da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali vojnu pomoć Izraelu

Uprkos činjenici da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) osudili kopnene operacije Izraela u palestinskom pojasu Gaze i pozvali na deeskalaciju sukoba, na društvenim mrežama dele se neosnovane tvrdnje da su UAE nedavno poslali vojnu pomoć Izraelu.
Izvor: Printscreen / Facebook
  • Na Fejsbuku su se raširile tvrdnje da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali 8 aviona sa vojnom pomoći i opremom u Izrael.
  • Nema dokaza da su UAE poslali vojnu pomoć Izraelu u njegovom tekućem ratu sa Palestinom.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Navodnu „vest” da su „Ujedinjeni Arapski Emirati nedavno poslali 8 aviona sa vojnom opremom u Izrael” plasirao je američki politički komentator Džekson Hinkl na svom nalogu na društvenoj mreži X, početkom novembra ove godine. Hinkl je, inače, u više navrata širio dezinformacije o aktuelnom ratu Izraela i Hamasa. Tvrdnje o vojnoj pomoći koju UAE navodno šalju Izraelu ubrzo su se raširile i na Fejsbuku.

Izvor: Printscreen / Facebook

Ali nema dokaza da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali vojnu pomoć Izraelu u aktuelnom ratnom sukobu. Štaviše, UAE su osudili izraelske kopnene operacije u Gazi i takođe demantovali izveštaje o tome da američka vojska koristi vazdušnu bazu Emirata za pružanje podrške Izraelu.

Pretraga ključnih reči na Gugl pretraživaču nije pokazala da su kredibilni mediji izvestili da su UAE navodno „poslali 8 aviona sa vojnom pomoći u Izrael”. U poslednjim vestima u kojima se pominju Ujedinjeni Arapski Emirati i aktuelni rat na Bliskom istoku navodi se da „UAE planiraju da nastave svoje diplomatske veze sa Izraelom, uprkos protivljenju u arapskom i muslimanskom svetu izraelskoj vojnoj akciji u pojasu Gaze”.

Ujedinjeni Arapski Emirati nedavno su osudili kopnene operacije Izraela u palestinskom pojasu Gaze i upozorili na rizik od regionalnog prelivanja rata Izrael-Hamas, preneo je „Rojters. UAE su istakli da islamistički pokreti tokom izraelsko-palestinskog sukoba mogu predstavljati potencijalnu pretnju stabilnosti na Bliskom istoku i pozvali na deeskalaciju sukoba. Međutim, ne postoje novinski izveštaji o tome da UAE šalju vojnu pomoć Izraelu u kontekstu tekućeg rata sa Palestinom.

Takođe, Ministarstvo odbrane UAE je 12. oktobra demantovalo navode da američka vojska koristi svoje baze za pružanje vojne podrške Izraelu.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata demantuje tvrdnje koje su objavili neki međunarodni mediji o dolasku američkih vojnih aviona u vazdušnu bazu Al Dafra u UAE kako bi pružili podršku Izraelu. Ministarstvo je potvrdilo da su ovi navodi neosnovani, jer se dolasci američkih aviona u bazu Al Dafra već nekoliko meseci odvijaju po unapred utvrđenim rokovima u okviru vojne saradnje UAE i Sjedinjenih Američkih Država i uopšte nije u vezi sa dešavanjima koja se trenutno dešavaju u regionu”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane UAE na društvenoj mreži X.

Povezan sadržaj

Pretraga ključnih reči uputila je i na stari izveštaj „The Jerusalem Post”-a iz januara 2022. godine, o tome da su „UAE poslali osam teških transportnih aviona C-17 Globemaster u Izrael, u okviru ugovora o odbrani potpisanih između dve zemlje”. Portali za proveru činjenica „Factly” i „Lead Stories” navode da je najverovatnije taj članak iskorišćen za širenje dezinformacija o navodnoj vojnoj pomoći koju UAE šalju Izraelu u aktuelnom ratu sa Hamasom.

Fotografija koja se deli na mrežama, uz sporne tvrdnje o slanju vojne pomoći, snimljena je tokom posete izraelskog predsednika Isaka Hercoga Ujedinjenim Arapskim Emiratima u januaru 2022. godine. Nekoliko novinskih sajtova objavilo je fotografiju sa opisom: „Predsednika Isaka Hercoga ugošćava prestolonaslednik Abu Dabija, šeik Mohamed bin Zajed, u Abu Dabi u nedelju, 30. januara 2022.”