Video prikazuje marince kako sleću u Rumuniju, ne u Izrael

Stari video snimak zloupotrebljen je za širenje manipulacija u kontekstu pomoći koju Sjedinjene Američke Države šalju Izraelu u aktuelnom ratnom sukobu na Bliskom istoku.
Izvor: U.S. Depratment of Defence / Printscreen
  • Na društvenim mrežama deli se snimak vojnika koji izlaze iz aviona uz tvrdnje da prikazuje američke vojnike koji su stigli u Izrael.
  • Video prikazuje kako vojnici američke vojske stižu u Rumuniju u junu 2022. godine.
  • Reč je o manipulaciji vizeulnim sadržajem zbog čega smo objave na Fejsbuku ocenili kao netačne.

Video snimak koji prikazuje vojnike u uniformama kako u toku noći izlaze iz aviona, raširio se na Fejsbuku uz tvrdnje da prikazuje „američke vojnike koji su stigli u Izrael”, usred aktuelnog ratnog sukoba na Bliskom istoku.

Izvor: Printscreen / Facebook

Reč je o starom video snimku iz juna 2022. godine koji prikazuje američke vojnike kako stižu u Rumuniju.

Obrnuta pretraga skrinšotova iz video snimka uputila nas je na veb sajt Službe za distribuciju vizuelnih informacija (Defense Visual Information Distribution Service”, koja je u sektoru Ministarstva odbrane SAD, gde je objavljena prvobitna verzija spornog snimka. 

U opisu se navodi da snimak prikazuje vojnike iz 101. vazdušno-desantne divizije američke vojske kako stižu na aerodrom ‘Mihail Kogălniceanu’ u Rumuniji 27. juna 2022. godine”.

Izvor: Printscreen / “Defense Visual Information Distribution Service”

Na zvaničnoj veb stranici Ministarstva odbrane SAD (U.S. Depratment of Defence) objavljena je i fotografija sa pomenutog događaja, uz opis da je jedinica bila tamo kako bi ojačala istočni bok NATO-a i izvela multinacionalne vežbe sa saveznicima širom Evrope, u cilju odvraćanja dalje ruske agresije”.

Izvor: U.S. Depratment of Defence / Printscreen

Najviši general marinaca bio je među američkim savetnicima koje je Bajdenova administracija nedavno poslala u Izrael, izvestio je Axios”. Ali nema izveštaja o tome da su vojnici američkih marinaca stigli u Izrael 27. oktobra ove godine, kako se tvrdilo u pojedinim objavama na društvenim mrežama u kojima se delio sporan snimak, zaključio je Rojters”.

Sjedinjene Države poslale su mornaričke snage na Bliski istok nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra ove godine. Pentagon je krajem oktobra saopštio da još oko 900 američkih vojnika ide na Bliski istok, kako bi ojačali protivvazdušnu odbranu za američko osoblje usred porasta napada grupa povezanih sa Iranom, nakon porasta tenzija zbog rata između Izraela i Hamasa”, preneo je “Rojters”.

Ovom temom bavili su se i „AP” i „Raskrinkavanje.ba”.