Na snimku nije krstarica “Moskva”, eksplozija je iz 2013. godine, nema veze sa ratom u Ukrajini

Dok Rusija i Ukrajina plasiraju različite informacije u vezi sa uzrokom potonuća ratne krstarice „Moskva“, pojedini korisnici društvenih mreža dele stare fotografije i snimke koji, navodno, pokazuju uništenje mornaričkog „ponosa Rusije”.

Ubrzo nakon objavljivanja vesti o ozbiljnom oštećenju ruske ratne krstarice „Moskva“, društvenim mrežama počeo je da kruži snimak koji prikazuje njegovu navodnu „holivudsku“ eksploziju. U opisima objava se, dodatno, sugeriše da je brod pogođen ukrajinskom raketom Neptun.

Snimak, međutim, nije povezan sa aktuelnim ratnim sukobom u Ukrajini. U pitanju je devet godina star video u kome se ne nalazi ruska ratna krstarica „Moskva“, nekadašnja „Slava“.

Obrnutom pretragom fotografija uz pomoć InVid alatke, uspeli smo da potvrdimo originalni izvor snimka probnog raketnog udara na zastarelu norvešku fregatu.

https://youtu.be/um3_6NM6II4

Fotografije sa vežbe norveške mornarice pronašli smo i u izveštajima CNN-a i Yahoo News-a iz juna 2013.

Prvobitno objavljen 2013. godine, snimak prikazuje testiranje mornaričke udarne rakete kojom je pogođen nedavno povučeni norveški brod, „KNM Trondheim“.

Prema vojnom portalu military.com, norveška mornarica je sredinom 2013. godine, testirala novi tip udarnih raketa na jednom od svojih brodova u vodama nedaleko od Andoja. Snimci pokazuju trenutak u kojem podzvučna raketa pogađa bok broda, nakon čega se oštećeni brod odvlači u luku na ispitivanje.

***

Iako ovaj video nije povezan sa rusko-ukrajinskim sukobom, istina je da je „Moskva“ pretrpela veliku štetu pod okolnostima koje još uvek nisu razjašnjene, sudeći po oprečnim navodima zvanične Ukrajine i Rusije.

Činjenica oko koje se obe zaraćene strane, pak, mogu složiti je da je Moskva potonula.

Ratni brod iz sovjetske ere, nazvan u čast ruske prestonice, služio je tokom sukoba u Gruziji, Siriji i Ukrajini, a igrao je ulogu i u mirnodopskom naučnom istraživanju u saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Naslovna fotografija: YouTube/skrinšot