Na snimku iz Buče nije leš koji se pomera, već fleka na staklu

Viralni snimak iz Buče ne prikazuje „leševe koji pomeraju ruke” ili ustaju. Vizuelnu zabunu koja je iskorišćena i za tendencioznu opužbu o ukrajinskoj medijskoj laži, prouzrokovala je fleka na staklu automobila i distorzija konveksnog ogledala retrovizora.

 

Prizori stotine leševa vezanih ruku na ulicama Buče, obeležili su povlačenje ruskih vojnika iz predgrađa Kijeva. Ukrajinske vlasti su u nedelju optužile ruske snage za ratne zločine jer su za sobom ostavili „scene iz horor filma” zajedno sa 410 mrtvih civila.

Međutim, rusko Ministarstvo odbrane negira ukrajinske optužbe za genocid kao još jednu „provokaciju“ za koje imaju „dokaze“.

Na svom Telegram kanalu, rusko Ministarstvo odbrane 3. aprila objavljuje snimak u kome optužuje ukrajinske i strane medije za širenje lažnih vesti u vezi sa ubijenim civilima u Buči. Pozivajući se na izveštaj ukrajinske televizije Espreso, u Telegram objavi navode:

Laž: Ruska vojska je napustila Buču, nakon što je prethodno za sobom ostavila ogromne žrtve među civilnim stanovništvom.

Istina: Vesti o Buči pojavile su se u nekoliko stranih publikacija odjednom – izgleda kao planirana medijska kampanja. Ukoliko su trupe napustile grad 30. marta, gde su ovi snimci za 4 dana? Njihovo odsustvo samo potvrđuje medijske laži.

Video sa telima zbunjuje: na 12. sekundi, „leš“ sa desne strane pomera ruku. Na 30. sekundi u retrovizoru „leš” ustaje i seda. Čini se da su tela na snimku namerno postavljena kako bi se stvorila dramatičnija slika. Ovo je jasno vidljivo ako pustite video pri brzini od 0,25 od normalne.

Nakon povlačenja ruskih trupa iz Buče, Oružane snage Ukrajine podvrgle su grad artiljerijskoj vatri. Što bi takođe moglo dovesti do civilnih žrtava.

„Masovnu grobnicu“ sa telima napravile su Oružane snage Ukrajine, kako su pre više od mesec dana digli u vazduh most kod Irpina i blokirali grad.

Mihail Podoljak koristi takve montirane snimke kao izgovor da zatraži oružje od zapadnih zemalja.

 

Snimak su u celosti preneli brojni ruski zvaničnici, institucije, ambasade i proruski aktivisti — sa istom tvrdnjom o lažnim mrtvim civilima.

 

https://twitter.com/RussianEmbassyC/status/1510639402422259719?s=20&t=nQM8EkcksBPZTrOrrjZWzQ

 

Brojni nalozi na Tviteru i proruski mediji prate ovaj narativ.

U Srbiji, Večernje novosti na svom portalu objavljuje članak „POGLEDAJTE – LEŠEVI USTAJU, POMERAJU RUKE: MO Rusije demantovalo je laž o navodnom ubistvu civila u Buči, ukrajinska tv potvrdila (VIDEO)“. Slične objave pronašli smo i na Fejsbuku.

Video smo detaljno analizirali i došli do sledećih zaključaka.

U delu snimka (između četvrte i šeste sekunde) sa Telegrama, umesto „leša koji pomera ruku“, zapravo vidimo zaprljani deo stakla automobila.

Na usporenom snimku je moguće uočiti da je ruka osobe koja leži nepomična, ali i da se sa autom u pokretu, pomera i „fleka“ šoferšajbne.

Snimak sa invertovanim bojama u videu, konačno, dokazuje da je deo koji se pomera (tamne boje u odnosu na telo) potpuno odvojen od osobe na asfaltu.

 

Upozorenje: osetljivi sadržaj!

 

 

Deo snimka koji je navodni „dokaz“ da telo koje „vidimo“ u retrovizoru, ustaje i seda je još jednostavnije objasniti.

Bočni retrovizori na novijim automobilima uglavnom nisu ravni. Naprotiv, imaju blagu zakrivljenost — konveksnost — zbog čega postoje sigurnosna upozorenja “Predmeti u ogledalu su vam bliži nego što se čini“. Konveksnost čini da predmeti izgledaju manji nego što zapravo jesu.

Sa druge strane, u pitanju je svesni kompromis: Zakrivljena ogledala omogućuju proširenje vidnog polja čime se smanjuje takozvani „mrtav ugao“ — delovi koje retrovizori ne pokrivaju.

 

 

Vizuelna distorzija koju primećujemo u snimku, dakle, daje iluziju da se telo pomerilo ili „ustalo“. Međutim teza o „živom lešu“ se pobija zakrivljenjem okolnih zgrada usled istog efekta distorzije.

 

 

***

Ruska invazija na Ukrajinu traje već više od mesec dana. Za to vreme, Istinomer i kolege iz zemalja članica Međunarodne faktčeking mreže (IFCN) su analizirali preko 1100 lažnih tvrdnji i dezinformacija objedinjenih u zajedničkom projektu #UkraineFacts. Neistiniti navodi u vezi sa snimkom iz Buče su još jedan neslavni doprinos informativnom ratu između Rusije i Ukrajine.

Naslovna fotografija: Youtube/Screenshot