Manipulacije smernicama UN-a o seksualnom obrazovanju dece

Nakon dezinformacije da Ujedinjene nacije zagovaraju legalizaciju pedofilije, na društvenim mrežama postala je viralna netačna tvrdnja da u smernicama UN-a o seksualnom obrazovanju dece piše kako „deca moraju imati seksualne partnere”.
Foto: Canva

  • Na Fejsbuku se dele tvrdnje da u smernicama o seksualnom obrazovanju koji su Ujedinjene nacije objavile piše da „deca moraju imati seksualne partnere”.
  • Dokumenti sadrže smernice o seksualnom obrazovanju dece i mladih, ali nijedan od njih ne sadrži izjavu da „deca moraju imati seksualne partnere”.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Viralne objave na Fejsbuku sadrže skrinšotove iz dokumenta UN-a o seksualnom obrazovanju dece uz obmanjujuća tumačenja navedenih smernica. Glavna manipulacija je da u dokumentu piše da „deca moraju imati seksualne partnere”.

Ujedinjeni narodi su izdali dokument ‘Međunarodne tehničke smjernice o seksualnom obrazovanju’. To je službena smjernica za osnovne škole diljem svijeta. ‘Svako dijete treba imati seksualnog partnera’, kažu Ujedinjeni narodi koji normaliziraju dječju pedofiliju.’Mala djeca su seksualna bića koja moraju imati seksualne partnere, a sa seksom početi što prije. Seks je ljudsko pravo bez obzira na dob. Zbog toga se u vrtićima i osnovnim školama djeca moraju učiti razvijanju požude i seksualne želje, učiti samozadovoljavanju, gradite istospolne veze, koristite internetsku pornografiju i naučite različite seksualne tehnike poput oralnog seksa’”, navodi se u spornim objavama.

FB screenshot

Radi se o dokumentu koji su UN objavile 2018. godine pod nazivom „Međunarodni tehnički vodič o seksualnom obrazovanju” („International technical guidance on sexuality education”). Opisan je kao tehničko sredstvo koje predstavlja „bazu dokaza i obrazloženje za pružanje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja mladima u cilju postizanja globalnih ciljeva održivog razvoja”.

Vodič identifikuje karakteristike delotvornih sveobuhvatnih programa seksualnog obrazovanja, preporučuje osnovne teme i ciljeve učenja koji bi trebalo da budu obuhvaćeni nastavnim planovima i programima za sve učenike i navodi pristupe za planiranje, izvođenje i praćenje sveobuhvatnih programa seksualnog obrazovanja”, objašnjeno je na veb sajtu UNFPA („United Nations Population Fund”).

Dodaje se i da je „vodič za praktičare koji su uključeni u osmišljavanje, izvođenje i evaluaciju programa seksualnog obrazovanja u školi i van nje, uključujući: vladina ministarstva za obrazovanje, zdravstvo i druga ministarstva; nevladine organizacije; omladinski radnici i mladi ljudi; i druge zainteresovane strane koje rade na kvalitetnom obrazovanju, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, zdravlju adolescenata i rodnoj ravnopravnosti”.

Nigde u dokumentu ne pominje se tvrdnja da „deca moraju imati seksualne partnere”.

Manipulativna tumačenja smernica UN-a potiču sa veb stranice „Stop World Control” koja promoviše teorije zavere.

Osim zloupotrebe UN-ovog dokumenta, na toj veb stranici manipulativno su predstavljene i tvrdnje iz još dva dokumenta o seksualnom obrazovanju za decu i adolescente, koje su objavile organizacije povezane sa Ujedinjenim nacijama, piše „Rojters”.

Navedeni dokumenti sadrže smernice o seksualnom obrazovanju dece i mladih, ali potpuna pretraga tih dokumenata pokazuje da nijedan od njih ne sadrži izjavu da „deca moraju imati seksualne partnere”.

Vil Zek, šef Ogranka za seksualno i reproduktivno zdravlje UNFPA, rekao je za „Rojters” da je citat koji kruži lažan.

CSE (Program „Sveobuhvatno seksualno obrazovanje” – „Comprehensive sexuality education”, prim. aut.) je lažno optužen za seksualizaciju dece, prerano predstavljanje seksualno neprimerenog materijala maloj deci, pripremanje za seksualno zlostavljanje i promovisanje homoseksualizma. Istina je da su zdravstvene prednosti CSE-a dobro dokumentovane, dok ne postoje verodostojni dokazi koji podržavaju ove tvrdnje”, istakao je Zek.

Zamenik portparola UN-a Farhan Hak potvrdio je za „AP” da je reč o dezinformaciji.

Ovom temom bavili su se i „Faktograf” i „Raskrinkavanje.ba”.

Naslovna fotografija: Canva