Nemačka policija nije oduzela decu roditeljima zbog njihovog stava o homoseksualnosti

Video snimak odvođenja dece iz jedne porodice u Nemačkoj pokrenuo je niz dezinformacija o tome zašto je policija intervenisala.
Nemačka policija

  • Na Fejsbuku se deli video snimak nemačke policije kako odvodi decu iz jedne porodice uz tvrdnje da je razlog to što “roditelji uče decu da homoseksualnost i transrodnost nisu prihvatljivi”.
  • Nemačka policija demantovala je sporne navode, bez navođenja detalja o incidentu zbog zaštite prava porodice i deteta.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Video snimak koji je postao viralan na društvenim mrežama prikazuje kako nemačka policija odvodi decu iz jedne porodice. Dečak sa snimka plače i opire se, dok žene oko njega pokušavaju da pruže otpor policajcima.

Snimak se na Fejsbuku deli uz opis:

“Služba za zaštitu dece i policija nasilno uzimaju dečaka iz njegove porodice. Njegova škola je obaveštena da je učen da homoseksualnost i transrodnost nisu prihvatljivi zbog islamskog porekla njegove porodice. Incident se dogodio u Bremerhavenu u Nemačkoj i interna istraga je sada u toku.”

Izvor: Facebook/Printscreen

Na snimku jeste policija u Bremerhavenu u Nemačkoj, ali nije tačno da je  razlog za policijsku intervenciju to što su roditelji navodno “učili decu da su  homoseksualnost i transrodnost neprihvatljivi na verskoj osnovi”. 

Nakon što je snimak postao viralan, policija Bremerhavena objavila je demanti. U saopštenju policije navodi se da video prikazuje “zajedničku operaciju policije i socijalne službe za decu”. Istaknuto je da su tvrdnje koje se dele uz snimak na društvenim mrežama – netačne.

U saopštenju je objašnjeno da je operacija obavljena na osnovu odluke suda.

“Na snimku se vidi izvršenje sudske odluke o preuzimanju dvoje dece. Policija je podržala Kancelariju za zaštitu mladih u ovoj akciji. Preuzimanje starateljstva nad decom uvek je poslednje sredstvo i dešava se samo ako postoje ozbiljni razlozi. Molimo za razumevanje da, u cilju zaštite porodice i dece, ne možemo davati nikakva dalja objašnjenja o toj odluci. Svesni smo da je pomenuti video emocionalno uznemirujuć. Molimo vas da ne širite dezinformacije”, navodi se u saopštenju policije Bremerhavena.

Portparol nemačke policije potvrdio je za nemačku novinsku agenciju “dpa” da sporni navodi koji kruže na društvenim mrežama nisu tačni.

Stručnjak za prava deteta Jörg Maywald objasnio je za “dpa” da “oduzimanje starateljstva nad detetom zbog političkih i verskih stavova roditelja ne bi bilo pravno održivo”.

Naslovna fotografija: Canva