LED rasveta ljubičaste boje nije metod raspoznavanja vakcinisanih

Uprkos procenama Svetske zdravstvene organizacije da bismo ove godine mogli očekivati okončanje kovid pandemije, teoretičari zavere i dalje nastoje da diskredituju vakcine, ali i samo postojanje virusa od kojeg je umrlo preko sedam miliona ljudi. Danijel Nagase, suspendovani medicinski radnik iz Kanade, vakcine naziva genskom terapijom zbog čega, kako navodi, oni koji su vakcine primili sijaju pod „neobičnim” LED uličnim svetlima. Ništa od toga, međutim, nije istinita.
Izvor: Canva

  • Plavo-ljubičasta boja svetala na ulicama kanadskih gradova, nije metod raspoznavanja vakcinisanih od nevakcinisanih građana Kanade, SAD ili Velike Britanije.
  • U pitanju je fabrička greška LED sijalica čija je zamena i popravka najavljena tokom 2022. godine.

Sredinom marta je, na Telegram kanalu iSTiNA, objavljen deo razgovora Danijela Nagasija, suspendovanog lekara i osvedočene teoretičarke zavere Džejn Rubi. U sada viralnom snimku, Nagasi, između ostalog, navodi da se „plava svetla postavljaju kako bi se nevakcinisani razlikovali od nanočipovanih”. 

Integralni intervju smo pronašli na Rumble profilu Džejn Rubi, video platformi koju često koriste oni koji su na YouTube-u suspendovani zbog širenja dezinformacija.

U opisu videa na engleskom jeziku sa Telegram kanala iSTinE, a koji se proširio Fejsbukom, navodi se:

🇬🇧 Dr Danijel Nagase, plava svetla se postavljaju kako bi se mogli razlikovati nevakcinisani od nanočipovanih koji su primili gensku iRNK terapiju. Takva plavo-ljubičasta svetla su sve prisutnija unazad dve godine, i to namerno! Najviše ih ima na magistralnim putevima i na mestima sa velikim protok saobraćaja i ljudi. Mi koji se bavimo molekularnom biologijom znamo da se takvo ultravioletno svetlo koristi da bismo identifikovali genetski modifikovane organizme. Policija sada tačno može da zna ko je te „vakcine” primio, a ko nije.

Danijel Jošio Nagase je porodični lekar iz Britanske Kolumbije čija je medicinska dozvola oduzeta nakon serije javnih izjava o efikasnosti i bezbednosti ivermetina u lečenju kovida i opasnosti kovid vakcinacija. O dezinformaciji koju je plasirao Nagase da su vakcinisane majke u jednoj kanadskoj bolnici rodile „13 mrtvih beba u samo 24 časa“ smo analizirali krajem 2021. godine.

 

Slučaj ljubičastih uličnih svetala — fabrička greška

 

Prve informacije o neobičnoj pojavi plavih ili ljubičastih svetala u pojedinom gradovima Kanade i SAD, pojavile su se u medijima početkom 2021

Uprkos brojnim pogrešnim tumačenjima ovog fenomena od kojih su neke poprimile oblik teorija zavere, ljubičasta boja ulične rasvete rezultat je fabričke greške na samim LED svetiljkama.

Manitoba Hidro, kompanija za električnu energiju i prirodni gas u kanadskoj provinciji Manitoba, je u saopštenju iz novembra prošle godine detaljno pojasnila šta je uzrokovalo pojavu ljubičastih uličnih svetala, kao i šta su učinili povodom toga.

Iz Manitoba Hidro objašnjavaju da je glavni razlog promene boje LED svetiljki proces „delaminacije”, odnosno da je u reč o fabričkoj grešci određenog broja serija istih svetiljki.

LED ulična rasveta koristi LED čipove koji inicijalno proizvode plavo ili ljubičasto svetlo, dok fosforni premaz žute boje koji se nalazi preko LED čipa, pretvara boju u belu. Kada se fosforni premaz ošteti ili odvoji od čipa, svetiljka propušta plavo-ljubičastu svetlost.

Izvor: Manitoba Hydro

Kompanija Manitoba Hidro navodi i da su do kraja prošle godine zamenili preko hiljadu ljubičastih uličnih svetala, kao i da će sa besplatnom zamenom neispravnih svetiljki nastaviti i u narednom periodu.

Pored Kanade, izveštaji o prisustvu iste serije svetiljki sa fabričkom greškom došli su i iz pojedinih gradova SAD i Velike Britanije.

Osim toga, ne postoje dostupne informacije po kojima bi policijski službenici u bilo kojoj gradova sa ljubičastom uličnom rasvetom, legitimisali građane kao vakcinisane ili nevakcinisane na osnovu „sijanja” pod plavom ili ljubičastom LED rasvetom.

Na osnovu svega iznetog, zaključujemo da boja ulične rasvete nije ni na koji način povezana sa kovid vakcinacijom. Vakcinisani građani Kanade, SAD i Velike Britanije ne svetle ni pod ljubičastim niti pod belim LED svetiljkama.

 

Naslovna fotografija: Canva