Kako teoretičari zavera zloupotrebljavaju osetljive grupe i raspiruju strah?

Iako je dezinformacija da su „u samo 24 časa“ vakcinisane majke u jednoj kanadskoj bolnici rodile „13 mrtvih beba“ brzo demantovana, neistina se proširila društvenim mrežama i u Telegram grupi. Dostupni statistički podaci iz bolnica kao i kontinuirana istraživanja, pokazuju da se procenat mrtvorođene dece smanjio tokom prvih šest meseci 2021. godine u odnosu na prosek iz prethodnih godina. Nadležna zdravstvena institucija je takođe demantovala tvrdnje bivšeg lekara sa oduzetom medicinskom dozvolom.

 

Nova meta, isto odstojanje — trudnice i vakcine. Uprkos rastućem broju dokaza da je vakcinacija protiv kovida u trudnoći bezbedna i štaviše, preporučljiva, protivnici vakcinacije plasiraju nove dezinformacije u cilju širenja straha kod osetljive populacije. 

„Broj mrtvorođenčadi kod vakcinisanih majki u Kanadi eksplodirao“, opis je naslovne fotografije jednog od videa koji se širi regionom. U samo jednoj bolnici u Kanadi se u jednom danu rodilo 13 mrtvih beba od “cjepljenih trudnica. Toliko o sigurnosti ove genske terapije, navodi jedan korisnik Facebook-a iz Hrvatske.

Činjenice, i u ovom slučaju, pokazuju potpuno suprotno stanje stvari.

Zdravstvene vlasti Vancouver Coastal Health (VCH) kažu da nema istine u glasinama koje sugerišu da je u 24 sata u vankuverskoj bolnici Lion’s Gate Hospital (LGH) bilo 13 mrtvorođenih.

Nije bilo značajnih promena u učestalosti mrtvorođenih u regionu VCH tokom pandemije kovid-19, navodi ova zdravstvena institucija u kratkom saopštenju na Tviteru.

Dodatno, podaci VCH pokazuju da je od aprila do kraja avgusta ove godine bilo četiri mrtvorođena deteta u sedam bolnica VCH mreže, u poređenju sa 1.326 zdravo rođene dece. U prethodnoj godini bilo je 3.299 rođenih i 11 mrtvorođenih.

 

“Osveta” bivših lekara nema naučnu osnovu

 

Neosnovane tvrdnje o dramatičnom porastu fetalne smrtnosti u kanadskim pokrajinama Britanska Kolumbija i Ontario počele su da kruže krajem novembra, potkrepljene neproverenim statistikama medicinskih radnika čije su radne dozvole prethodno oduzete.

Kanadski zdravstveni zvaničnici su u više navrata potvrdili da su sve vakcine odobrene za upotrebu u ovoj zemlji bezbedne za sve koji planiraju potomstvo — kao i tokom perioda trudnoće i dojenja.

Studija objavljena 18. novembra u časopisu New England Journal of Medicine nije pronašla povezanost povećenog rizika od ranog gubitka trudnoće nakon kovid vakcinacije. Rezultati ove studije potvrđuju nalaze istraživanja koji u velikoj meri pobijajaju tvrdnje o povećanom riziku od gubitka plodnosti nakon vakcinacije, poremećaja placente, deformiteta ili pobačaja ploda.

 

Foto: Covid-19 Vaccination during Pregnancy and First-Trimester Miscarriage NEJM/Screenshot

 

 

Viralni video o mrtvorođenoj deci snimljen je tokom protesta protivnika vakcinacije 20. novembra u gradu Kalgari. Deo video zapisa prikazuje skup od 11. novembra ispred zgrade kanadske konjičke policije koji su predvodili penzionisani lekar Melvin Bruše i suspendovani medicinski radnik Danijel Nagase, zahtevajući „sprovođenje detaljne forenzičke istrage konflikta interesa“ brojnih kanadskih zvaničnika nadležnih za sprovođenje kovid mera.

Pored demantovanog navoda o dramatičnom broju fetalnih smrti u LGH, u originalnom snimku se može čuti niz različitih dezinformacija vezanih za tekuću pandemiju. Iako tokom live uključenja na Facebook stranici Edmonton Freedom Central, Nagase tvrdi da je od „brojnih“ medicinskih sestara-akušerki (babica) dobio informaciju da je „prvoj polovini ove godine bilo 86 mrtvorođene dece vakcinisanih majki“ iz regiona Vaterlo u Ontariju.

Uvidom u više javnih statističkih registara, pak, potvrđeno je da ova dramatična brojka nije tačna.

 

U prvoj polovini 2021. niža stopa mrtvorođenih u Ontariju

 

Podaci iz kanadskog perinatalnog registra novorođenčadi i dece u Ontariju Better Outcomes Registry & Network (BORN), nedvosmisleno pokazuju da je u periodu od januara do juna 2021. mesečno bilo između 42 i 56 mrtvorođenih u regionu Vaterlo.

Ukupno, u celoj pokrajini Ontario u prvih šest meseci ove godine, bilo je 300 mrtvorođenih i 67.499 živorođenih. To znači da je u 2021. procenat mrtvorođenosti (0,44%) – niži u odnosu na 0,47 odsto prethodnih godina.

 

Foto: BornOntario/Screenshot

 

Dodatno, studija koju su sproveli istraživači iz bolnice Mount Sinai i ICES nije otkrila povećanje broja prevremeno rođenih ili mrtvorođenih tokom 2020. — prve godine kovid-19 pandemije.

Pravi rizik od mrtvorođenosti, prema istraživanju Američkog centara za kontrolu i prevenciju bolesti, potiče zapravo od kovid infekcije. Analiza ishoda 1,25 miliona porođaja u periodu od marta 2020. do septembra 2021. pokazao je da se fetalna smrt dogodila u 0,64 odsto porođaja kod trudnica koje nisu imale kovid-19 i 1,26 odsto žena koji su bile zaražene korona virusom. Stopa mrtvorođenih u porastu je kod trudnica zaraženima trenutno dominantnom delta varijantom SARS-CoV-2.

*Danijelu Nagaseu oduzeta je medicinska radna dozvola nakon što je koristio ivermektin u lečenju kovid infekcija. Prema registru ”Koledža lekara i hirurga Britanske Kolumbije”, Melvin ”Mel” Bruše nije aktivno angažovani medicinski radnik.*

Kao što je navedeno u saopštenju VCH, ovakva vrsta dezinformacija dodaje odveć nepotreban stres budućim roditeljima koji su imunizovani kovid vakcinom, zdravstvenom osoblju i celokupnom zdravstvenom sistemu. Sve vakcine odobrene za upotrebu protiv kovid-19 bezbedne su i za majke i za novorođenčad, za razliku od višestrukog rizika koji sa sobom nosi (post) kovid.

Naslovna fotografija: Canva