HPV vakcina ne izaziva neplodnost kod mladih žena

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) ne utiče na plodnost devojčica. Sada već po “pravilu”, dezinformacija je potekla od studije koja je brzo po objavljivanju povučena, ali se uprkos tome, u javnosti podigla moralna panika zbog još jedne vakcine.

Prvi put objavljeno u junu 2018. godine u časopisu Journal of Toxicology and Environmental Health, istraživanje ekonomistkinje Gejl DeLong (preminule u januaru 2022. godine), navodi da „ako je 100 odsto žena u ovoj studiji dobilo HPV vakcine, podaci pokazuju da je broj žena koje su bar jednom zatrudnele opao za 2 miliona.“

Veliki broj stručnjaka je veoma burno reagovao na objavljivanje istraživanja Gejl DeLong. Ubrzo nakon toga, časopis je povukao sporan rad koji je tvrdio da postoji veza između vakcine protiv HPV i smanjenog broja trudnoća žena u dvadesetim.

„Nakon pregleda i objavljivanja članka, upozoreni smo na naučnu nevalidnost studije“, navodi se u obaveštenju o povlačenju pomenutog rada.

„Kao rezultat toga, tražili smo savet o metodologiji, analizi i tumačenju od strane brojnih stručnjaka iz ove oblasti. Svi izveštaji koje smo dobili ukazuju na ozbiljne propuste u statističkoj analizi i tumačenju podataka u ovom radu, te, stoga, donosimo odluku o njegovom povlačenju“, zaključuje se u obaveštenju.

Ugledna naučna istraživačica Elizabet Bik jedna je od zaslužnijih za povlačenje ove studije. Bik je rad nazvala „veoma pogrešnom i pristrasnom studijom koja može biti pogrešno protumačena ili zloupotrebljena“. Što se i desilo, a posledice ove naizgled male studije, primetne su i danas, sudeći po komentarima na društvenim mrežama. Na ovu temu oglasila se i Jovana Stojković, političarka, psihijatrica i zagovornica antivakcinalnog pokreta.

Reakcija na istraživanje profesorke DeLong stigla je i iz Japana — zemlje kom se vakcina protiv HPV-a koristi od 2009. godine. Specijalistkinje akušerstva i ginekologije zaključuju da je „pomenuta korelacija između uvođenja vakcinacije protiv HPV-a i promene nataliteta u Sjedinjenim Američkim Državama sasvim izvesno pogrešno ustanovljena ili fabrikovana“. Uočena promena stope nataliteta u SAD pre bi mogla da se poveže za uvođenjem novih metoda kontracepcije i rastućim trendom trudnoća žena u (kasnim) tridesetim – navode profesorke Šibata i Kataoka.

DeLong nije bila ni imunološkinja ni virusološkinja, već profesorka ekonomije. Do kraja svog života bila je osvedočena protivnica (HPV) vakcina i autizma. Štaviše, za kancer dojke od kojeg je i preminula, krivila je autizam svoje dve ćerke.

Povezan sadržaj
Tamara Tančić 17. 12. 2021.

 

Veliki broj studija pokazuje: HPV vakcina ne utiče na plodnost žena

 

Da vakcinacija protiv HPV-a ne utiče na buduću plodnosti tinejdžerki, zaključak je i američke studije objavljene u avgustu 2018. godine.

„Pojedini izveštaji o prevremenoj menopauzi [primarna insuficijencija jajnika, ili POI, prim. aut.] nakon vakcinacije protiv HPV-a dobili su veliku pažnju medija. Međutim, ovi izveštaji su zasnovani na malom broju izolovanih slučajeva i moraju se tumačiti sa oprezom“, rekla je glavni autor studije Alison Nalvej.

Nalvej i njen tim proučavali su zdravstvene podatke 199 hiljada žena i zaključili da ne postoji povećan rizik od POI nakon HPV-a, ali ni od drugih preporučenih vakcinacija.

Od blizu 59 hiljada mladih žena koje su primile HPV vakcinu, samo jedna je u kasnijem dobu razvila moguće simptome POI, navodi Nalvej.

„Ukoliko bi bilo tačno da POI nastaje usled HPV ili bilo koje druge preporučene vakcine za adolescente, očekivali bismo daleko veću stopu incidencije kod mlađih žena koje su te vakcine primile. Međutim, to nije slučaj“, navodi je autorka studije u saopštenju za javnost.

Navodna povezanost HPV vakcine, smanjenog fertiliteta i primarne insuficijencije jajnika opovrgnuta je i opsežnom studijom iz 2019. godine. Zasnovana na rezultatima dobijenih od skoro 200.000 žena, ni ova studija nije pronašla ni najmanju povezanost između HPV vakcine i prevremene menopauze, odnosno ovarijarne insuficijencije.

Kao dodatni zaključak, autori studije navode da ne postoji nijedan biološki prihvatljiv mehanizam kojim bi HPV vakcine mogle da izazovu POI ili bilo koje drugo stanje povezano sa neplodnošću.

Naprotiv, utvrđeno je da HPV vakcine štite od infekcija koje negativno utiču na reproduktivnu funkciju.

Na potrebu za prevencijom raka i netačnost povezivanja HPV vakcina i neplodnosti ukazuju i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetska zdravstvena organizacija.

Humani papiloma virus izaziva čestu polno prenosivu infekciju i povezan je sa rakom grlića materice, vulve, vagine, analnog i orofaringealnog karcinoma kod žena i karcinomom orofarinksa, analnog otvora i penisa kod muškaraca. HPV vakcina se, već 15 godina, preporučuje adolescentima kao primarna prevencija karcinoma povezanih sa HPV-om. Od aprila tekuće godine, i mladi u Srbiji (uzrasta 9 do 19 godina) biće u prilici da besplatno prime vakcinu protiv HPV.

 

Naslovna fotografija: Canva