Vakcine protiv kovida ne slabe imuni sistem

Kiropraktičar iz Ilinoisa Nejtan Tomson uzburkao je atmosferu na društvenim mrežama svojim videom u kojem pokazuje medicinske nalaze pacijenata pre i posle vakcinacije. Prema njegovom tumačenju, krvni rezultati pokazuju da vakcine oslabljuju naš imuni sistem. To, međutim, nije tačno.

 

“IMUNITET PADA posle svakog UŠPRICAVANJA….”

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

Tomson je rekao da je pratio analizu krvi pacijenta sa dijabetesom tipa 2 pre nego što ga je poslodavac naterao da se vakciniše protiv kovida 19.

Prikazani rezultati pojavljuju se u “normalnom opsegu”.

Međutim, u narednim panelima, za koje je Tomson rekao da su prikupljeni nakon što je pacijent primio prvu i drugu dozu, brojevi su se promenili.

Na primer, rezultati posle druge doze pokazuju da su pacijentovi granulociti – vrsta belih krvnih zrnaca koja sadrže proteine koji pomažu telu da se bori protiv bakterijskih infekcija – porasli sa 58,9 na 79,6. U međuvremenu, njegovi limfociti – bela krvna zrnca koja uključuju prirodne ćelije ubice i T i B ćelije za izgradnju imuniteta – pali su sa 33,8 na 13,8, pokazali su rezultati.

“Njegov adaptivni imuni sistem je apsolutno pao”, zaključio je Tompson.

Više medicinskih stručnjaka je na zahtev Politifacta pregledalo snimke ekrana laboratorijskih rezultata.

Zaključili su da su besmisleni bez uzimanja u obzir dodatnih informacija.

U kliničkim ispitivanjima koja su pratila promene krvne slike vakcinisanih pacijenata nije primećeno da vakcine ikako utiču na slabljenje imunog sistema, istakli su stručnjaci.

“Ove vrste promena (u laboratorijskom radu) dešavaju se često”, rekao je doktor Stenli Perlman, profesor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu u Ajovi.

“Stvari se stalno menjaju, a da to nije mnogo važno. U nedostatku više informacija, ovi brojevi mi ništa ne znače.”

Doktor Ameš Adalja, viši naučnik u Centru za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins, kaže da postoje razne varijacije koje se dešavaju kada merimo imuni sistem i da dolazi do nekih prirodnih fluktuacija.

“Kao neko ko gleda CBC (kompletnu krvnu sliku) panele za pacijente po ceo dan, ovi brojevi nisu zabrinjavajući i ne predstavljaju slabljenje imunog sistema.”

Istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da vakcine zapravo podstiču imuni odgovor tela.

Doktor Pol Ofit, direktor Centra za edukaciju o vakcinama i lekar na Odeljenju za infektivne bolesti u Dečjoj bolnici u Filadelfiji, rekao je da sugestija da je imuni sistem oslabljen vakcinama protiv kovida 19 nije podržana podacima kliničkog ispitivanja, koje uključuje više hiljada ljudi.

„Ovo nije primećeno ni u jednom od ispitivanja faze 3, gde su dobijene kompletne krvne slike.“

Različite vrste vakcina deluju na različite načine kako bi pružile zaštitu, ali je za sve zajedničko da nakon što ih pacijent primi, telu ostaje zaliha T-limfocita i B-limfocita koji pamte kako da se bore protiv određenog virusa u budućnosti, navodi Politifact.

 

 

Naslovna fotografija: Canva