Viralne fotografije ne prikazuju olupinu helikoptera, niti mesto gde je poginuo iranski predsednik

Fotografije olupine aviona iz 2020. godine, pogrešno su predstavljene kao prikaz posledica pada helikoptera u kojem je poginuo predsednik Irana Ebrahim Raisi, 19. maja 2024.
  • Nakon vesti o smrti iranskog predsednika, lokalnim i svetskim medijima su se, u pogrešnom kontekstu, proširile fotografije olupine aviona stare četiri godine koje navodno prikazuju mesto nesreće iz maja 2024.
  • Viralne fotografije datiraju zapravo od 22. aprila 2020. godine i prikazuju olupinu iranskog trenažnog aviona koji se tada srušio u severnoj iranskoj provinciji Mazandaran.
  • Objave sa spornim fotografijama ocenjujemo kao dezinformaciju i prenošenje sadržaja van svog originalnog konteksta.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian, zajedno sa još šest putnika i članova posade, poginuli su 19. maja pri padu helikoptera koji se srušio u planinskom području nedaleko od grada Jofle i granice sa Azerbejdžanom, saoštili su iranski zvaničnici.

Zajedno sa vešću o nesreći u kojoj su živote izgubili visoki iranski zvaničnici, na pojedinim domaćim i regionalnim portalima, proširile su se fotografije koje navodno, prikazuju olupinu letelice i mesto njenog pada.

Fotografije koje smo, u tom kontekstu, pronašli na društvenim mrežama, prikazuju spaljenu olupinu u šumskom okruženju i ljudima koji stoje pored repa, naizgled, aviona.

Fotografije se dele uz opis i komentare da je potpuno izgoreo, kao i da su „mnoga tela poginulih u padu helikoptera predsednika Irana Raisija spaljena” kao i da se „ne mogu se identifikovati”.

Nakon jednostavne obrnute pretrage spornih fotografija, pak, dolazimo do informacije da je reč o sadržaju starom više od četiri godine.

Naime, fotografije datiraju od aprila 2020. godine i sudeći po izveštajima lokalnih medija, prikazuju olupinu iranskog trenažnog aviona u šumskom predelu blizu grada Salman Sahr u severnoj provinciji Mazandaran.

U nesreći su poginule dve osobe, naveo je tada portparol iranske policije Ahmed Norian za novinsku agenciju Mehr, 22. aprila 2020. (Izveštaj je objavljen u persijskoj 1399. godini, odnosno standardizovane 2020. godine. Trenutno samo Iran i Avganistan prate persijski kalendar.)

Na fotografiji koja je objavljena u kontekstu nedavne helikopterske nesreće u kojoj su poginuli iranski zvaničnici, zapravo se prikazuju ostaci aviona Cessna T206H Turbo Stationair TC avijacije iranske policije koja se srušila 2020. godine na letu iz Bišeh Kolaha za Teheran.

Fotografije se prvi put pojavljuju 22. aprila 2020. godine na sajtu iranske agencije Mizan, novinske agencije IRNA i portala Jamaran News. Dan kasnije, i iranska agencija Tinn News je u svojim izveštajima podelila istovetne fotografije nesreće u Mazandaranu.

Avion sa viralnih fotografija je, dodatno, bele boje, dok je helikopter sa iranskim zvaničnicima bio pretežno plave boje trupa.

Sa druge stane, autentične fotografije i snimci mesta nesreće u kojoj je poginuo Raisi objavili su brojni svetski mediji poput Rojtersa (arhivirano), Al Džazire (arhivirano) i Gardijana (arhivirano), 20. maja 2024.

Stoga, zaključujemo da viralna fotografija nije povezana sa padom helikoptera Ebrahima Raisija, a objave u kojima se ona prenosi uz tvrdnju da prikazuju olupinu aviona, ocenjujemo kao reciklažu sadržaja i prenošenje dezinformacija.