Eksplozija sa snimka nije izazvana laserskim oružjem

U talasu dezinformacija o uzroku požara na Havajima manipuliše se starim snimkom eksplozije na benzinskoj pumpi, kako bi se fabrikovali dokazi o upotrebi „nove vrste energetskog/laserskog oružja”.
Screenshot iz snimka eksplozije na benzinskoj pumpi
Foto: YouTube/РИА Дагестан/Screenshot

  • Na Fejsbuku i Instagramu deli se video snimak koji prikazuje kako svetlosni zrak navodno izaziva požar na benzinskoj pumpi.
  • Video je digitalno izmenjen.
  • Objave na Fejsbuku su obmanjujuće. Reč je o zloupotrebi vizuelnog sadržaja.

Na društvenim mrežama deli se video snimak koji navodno prikazuje upotrebu laserskog oružja za izazivanje požara na benzinskoj pumpi. 

Korisnici ga dele uz insinuacije i tvrdnje da se radi o „novoj vrsti energetskog/laserskog oružja”. U opisu viralnog videa sa instagrama navodi se da „ovako izgleda DEW u akciji” (DEW – „Directed Energy Weapon”).

Screenshot Fejsbuk objave sa insinuacijama o novoj vrsti energetskog oružja
Foto: Facebook/Screenshot

Snimak je digitalno izmenjen kako bi izgledalo da je požar izazvan laserskim oružjem. Na originalnom snimku nema svetlosnog zraka.

Originalan snimak objavila je ruska novinska agencija „RIA Dagestan” 8. avgusta 2014. godine na svom Jutjub kanalu. U naslovu i opisu snimka navodi se da prikazuje „trenutak eksplozije benzinske pumpe ‘Exson’ na trolejbuskom prstenu u Mahačkali”.

„RIA Dagestan” objavila je 9. avgusta članak u kojem se navodi da je uzrok požara „eksplozija cisterne namenjene transportu gasnog goriva”, te da je „prva eksplozija dovela je do još jedne serije eksplozija”.

Izraz „oružje usmerene energije” (ili „energetsko oružje” prim.aut.) (DEV) odnosi se na „tehnologiju koja koristi koncentrisanu elektromagnetnu energiju ispaljenu brzinom svetlosti”, prema izveštaju Kancelarije za odgovornost američke vlade (GAO) iz aprila 2023. godine.

Nema dokaza da je ovaj tip oružja ikada bio proizveden ili korišćen u cilju izazivanja požara ili vremenskih nepogoda.

Ovom temom bavili su se „Rojters”, „Lead Stories” i „Faktograf”.