Kako teorije zavera objašnjavaju „pravi uzrok” istorijskog požara?

Smrtonosni šumski požari podstaknuti vrućim, suvim i vetrovitim vremenskim uslovima opustošili su delove havajskog ostrva Maui početkom avgusta, dok je, osim nesagledive materijalne i ekološke štete, u požarima do sada poginulo najmanje 115 osoba, dok se više od 850 smatra nestalima. Osim što se društvenim mrežama širom sveta šire dramatični snimci i fotografije požara, po već ustaljenoj tradiciji, velike katastrofe ispratile su i dezinformacije i teorije zavere o tome šta je, navodno, „pravi uzrok” istorijskog požara.
Požar, Ilustracija/Canva
Foto: Canva/Ilustracija

Brojni korisnici društvenih mreža X (ranije poznatoj kao Tviter), Instagrama i Fejsbuka, proširili su konspiracioni narativ (koji se prvi put pojavio tokom požara u Kaliforniji 2020/21) da je požar na Havajima izazvalo „direktno energetsko oružje” odnosno „oružje usmerene energije”.

Prema Kancelariji za odgovornost američke vlade, oružje usmerene energije (direct energy weapon DEW) koristi koncentrisanu elektromagnetnu energiju ispaljenu brzinom svetlosti za borbu protiv neprijateljskih snaga i sredstava.

Screenshot TikTok objave uz koju se tvrdi da su Havaji napadnuti
Foto: TikTok/Facebook/Screenshot

Međutim, viralna tvrdnja koja se pojavila u kontekstu požara na Havajima nema potporu u realnosti: ne postoji niti jedan dokaz koji bi podržao ideju da su šumski požari izazvani bilo kakvom vrstom oružja, a kamoli onog „sa direktnom energijom”, „svemirskim laserima” ili mikrotalasima.

Fotografija koja se nalazi u većini objava u kojima se pominje direktno energetsko oružje, zapravo nije nastala u avgustu 2023. godine tokom požara na Mauiju i ne prikazuje, kako se navodi, „oružje direktnog energetskog delovanja u akciji”.

Povezan sadržaj

Sporna fotografija kruži internetom od januara 2018. i ne može se povezati niti sa laserima niti šumskim požarima.

Kako je fektčeking portal Snopes izvestio pre pet godina, fotografija je jedna od mnogih koji dokumentuju kontrolisano paljenje koje se dogodilo u rafineriji nafte u Ohaju 2018. godine. Prividni „snop svetlosti” koji se vidi na fotografijama predstavlja vizuelni fenomen koji se može formirati tokom hladnog vremena, a poznat je kao „svetlosni stub” (light pillar, eng.)

Kontrolisano paljenje u rafineriji nafte, Ohajo (2018)
Foto: Snopes, 2018.

Pojedini korisnici društvenih mreža su u svojim objavama tvrdili su da energetsko oružje zaista postoji koristići video koji je pre par meseci, u maju 2013. godine, postao viralan na TikToku. Snimak, međutim, prikazuje eksploziju transformatora u Čileu, ne i oružje usmerene energije.

Eksplozija transformatora u Čileu, screenshot TikTok objave
Foto: TikTok/Screenshot

Čileanska TV mreža Čilevizion objavila je izveštaj o viralnom video snimku, potvrđujući da je eksplozija posledica pregorelog transformatora izazvanog jakim vetrom.

Iako zvanični uzroci šumskih požara na Mauiju 2023. još nisu objavljeni do objavljivanja ove analize, pretpostavlja se da su ekstremni vremenski uslovi, visoke temperature, suša, niska relativna vlažnost vazduha, ali i jaki vetrovi, svakako odigrali ulogu u njegovom širenju.

Osim rutinske mogućnosti da su faktori ljudske nepažnje i nemara institucija i vlasti mogli biti umešani, ne postoji ubedljiv razlog da se objašnjenje za katastrofu svrsta u kontekst teorije zavere.

Visokoenergetski laser koji pogađa suvu vegetaciju teoretski bi mogao da izazove požar, rekao je Ian Bojd, direktor Centra za inicijative nacionalne bezbednosti Univerziteta Kolorado i stručnjak za oružje usmerene energije za američki AFP Fact Check. Međutim, kako se dodaje u analizi, postoje daleko izvesnija objašnjenja za požare na Havajima od direktnog oružja.

Suzan Bjukenen, direktorka javnih poslova Nacionalne meteorološke službe, rekla je za AFP da je ova agencija obavestila lokalne zvaničnike do nedelju dana unapred „o opasnim vremenskim uslovima za požar na Havajskim ostrvima“, izdajući zvanična upozorenja u danima pre početka „pakla”.

Kombinacija suve vegetacije, jakih vetrova, suvog vazduha koji se spušta i niske relativne vlažnosti pomogla je da se smrtonosni požari prošire“, navodi Bjukenen za AFP.

Osim toga, obližnji uragan stvorio je takozvane downslope vetrove koji su mogli da pojačaju plamen i značajno pojačaju i prošire požar. Majkl Golner, sa Univerziteta Kalifornija-Berkli, rekao je da to može biti posebno opasno u zajednicama sa zgradama napravljenim od drveta i niskom zaštitom od požara.

Iako je izvor za sada nepoznat, požar je mogao doći čak i od dalekovoda oštećenih vetrom ili bilo kojeg drugog potencijalnog slučajnog izvora”, objašnjava Golner. „Sa ovako jakim vetrovima i velikom količinom suve trave, nema potrebe za paljenjem iz ‘svemira’.”

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.