Dezinformacija o izdatom nalogu za hapšenje Bila Gejtsa potekla sa sajtova za širenje teorija zavere

Sud na Filipinima nije izdao međunarodni nalog za hapšenje Bila Gejtsa zbog „ubistva sa predomišljajem” i navodnih smrti od vakcina protiv COVID-19, kako tvrde portali, poznati po širenju dezinformacija. U pitanju je u potpunosti izmišljena vest bez ijednog relevantnog izvora potekla sa sajta koji učestalo širi teorije zavere.
Izvor: Printscreen

Američki portal NewsPunch, konzervativno-konspiracioni izvor dezinformacija o kojem smo i ranije pisali, krajem prošle nedelje objavio je članak sa naslovom: „Na Filipinima je izdat nalog za hapšenje Billa Gejtsa zbog ‘ubistva s predumišljajem’ povezano sa uvođenjem vakcine” (Bill Gates Arrest Warrant Issued in Philippines For ‘Premeditated Murder’ Linked To Vaccine Roll Out).

Po već ustaljenoj praksi, portali Epoha i Nulta tačka, prenose prevedeni tekst objavljen na NewsPunch-u. Ova neistinita objava proširila se na Telegramu i društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Svaki od pomenutih sajtova operiše po modelu kapitalizacije produkcijom i plasiranjem dezinformacija, šokantnih, ali lažnih priča. Izveštaj BuzzFeed-a iz 2017. identifikovao je NewsPunch kao drugi po veličini izvor popularnih lažnih vesti koje su se širile Fejsbukom te godine.

Izvor: Printscreen / Nulta tačka

Pored pomenutih tekstova, ne postoji nijedan verodostojan medijski izveštaj koji bi potkrepio tvrdnju o poternici za Gejtsom, jednom od globalno najpoznatijih ličnosti, milijarderom i ko-osnivačem kompanije Microsoft.

Zvanična potvrda da sud na Filipinima nije izdao nalog za hapšenje Bila Gejtsa zbog vakcine protiv kovida-19, stigla je i od njegovog portparola (Rojters, 7. mart).

 

Nepostojeći sud u nepostojećoj priči

 

U članku NewsPunch-a se navodi da je „Sud za gnusne zločine” u Manili izdao navodni nalog za Gejtsovo hapšenje — međutim, evidencija o postojanju takvog entiteta na Filipinima, nije dostupna.

Dajan Dezierto, profesorka prava na Univerzitetu Notr Dam koja je predavala na Pravnom fakultetu Univerziteta Filipina, rekla je za Rojters da na Filipinima „ne postoji nešto što se naziva sudom za gnusne zločine”.

Izvor: ca2.judiciary.gov.ph / Wikipedia

„Sud za gnusne zločine” se, dodatno, ne nalazi ni na zvaničnoj vladinoj listi sudova na Filipinima. Hijerarhiju filipinskog sudskog sistema zajedno sa spiskom sudova u ovoj zemlji možete pogledati ovde.

Osim toga, nismo pronašli niti jedan dokaz ili verodostojni izvor koji bi potvrdio da takav sud uopšte postoji.

Prema pisanju filipinske redakcije CNN-a iz avgusta prošle godine, Filipini bi uskoro mogli da uspostave posebne kaznene institucije za osobe osuđene za gnusne zločine. Zakon o odvojenim ustanovama za ove zatvorenike (koji je stupio na snagu 30. jula 2022. godine) zahteva postojanje „bezbedne, čiste, adekvatno opremljene i sanitarne nacionalne zatvorske ustanove za zatvaranje i čuvanje prestupnika”.

Prema Republičkom zakonu 7659, gnusni zločini uključuju izdaju, pirateriju i pobunu na otvorenom moru u filipinskim vodama, kvalifikovano piratstvo, kvalifikovano podmićivanje, ubistvo, oceubistvo, čedomorstvo, kidnapovanje i nezakonito pritvaranje, pljačku sa nasiljem ili zastrašivanjem osoba i silovanje. Dakle, postoji inicijativa za otvaranje zatvora za osobe osuđene za gnusne zločine u Filipinima, ne i zaseban sud posvećen ovim kaznenim radnjama, posebno ne međunarodni.

Takođe, Bil Gejts je samo jednom bio uhapšen — i to zbog prekoračenja brzine u saobraćaju u Novom Meksiku, 1977. godine.

Dakle, sud na Filipinima niti u bilo kojoj drugoj zemlji, nije izdao međunarodnu poternicu za Bilom Gejtsom zbog „ubistva sa predumišljajem kovid vakcinama”. Demanti ove lažne vesti stigao je direktno od Gejtsovog portparola. Vakcine protiv kovida su dokazano efikane u borbi protiv težih oblika bolesti i sprečavanju smrti uzrokovanim infekcijom koronavirusom.

O dezinformaciji o nalogu za hapšenje Bila Gejtsa na Filipinima pisale su i kolege iz redakcije Raskrinkavanje.me.

 

Naslovna fotografija: Printscreen / Nulta tačka