Davos i dekriminalizacija pedofilije – nova stavka na agendi teoretičara zavera

U nizu dezinformacija koje se poslednjih meseci plasiraju u vezi sa Svetskim ekonomskim forumom i njenim predstavnicima, našla se još jedna - teza o „dekriminalizaciji pedofilije“ od strane ove organizacije. Svetski ekonomski forum je demantovao i ovu tvrdnju sa društvenih mreža nazivajući je „u potpunosti izmišljenom“.
Foto: World Economic Forum/Valeriano Di Domenico

Članak u kojem se neosnovano tvrdi da međunarodna organizacija Svetski ekonomski forum (World Economic Forum  – WEF) nastoji da dekriminalizuje pedofiliju i time „spasi čovečanstvo“ postao je viralan na mrežama na našem govornom području.

Te tvrdnje dolaze sa početkom ovogodišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Organizacija i njen predsedavajući se često nalaze u fokusu sve bizarnijih teorija zavere o svetskim liderima koji navodno manipulišu globalnim događajima u svoju korist.

Printscreen

Pomenuta tvrdnja je prvobitno objavljena na američkom sajtu NewsPunch poznatom po tezama zasnovanim na teorijama zavere i lažnim informacijama. 

U regionu se, pored originalnog, ovih dana širi i link ka članku koji je objavljen na sajtu Epoha, čije su navode u više navrata analizirale i kolege iz Faktografa. Svetski ekonomski forum česta je tema na portalu Epoha, mahom iz konspiracionog ugla.

Članak koji je direktan prevod onoga sa NewsPunch-a, objavljen je početkom januara sa naslovom: „Svetski ekonomski forum poručuje da će pedofili ‘spasiti čovečanstvo’“.

U članku se, bez navođenja dokaza i izvora, tvrdi da je predsedavajući Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Klaus Švab, pedofiliju okarakterisao kao „dar prirode čovečanstvu“.

Pored toga, članak se poziva na nepostojeći istraživački rad — navodno predstavljen na forumu u Davosu — a na osnovu kog se dolazi do lažnog zaključka da je pedofilija „pokušaj prirode da očisti Zemlju i spasi čovečanstvo od sebe same“.

Nijedna od datih tvdnji nije istinita.

Navodno istraživanje o pedofiliji nikada nije sprovedeno niti podržano od strane WEF. Samim tim, takav rad nije mogao biti objavljen na forumu u Davosu čije je ovogodišnje četvorodnevno zasedanje počelo 16. januara.

Rad na temu pedofilije, njegovo pominjanje ili dokaz da je ikada postojao, takođe ne postoji na WEF sajtu, ali i na njihovim društvenim mrežama. Navodni istraživački rad nije moguće pronaći ni pretragom na pretraživačima Google, Yandex i Bing.

 

WEF demantuje navode o pedofiliji

 

Jan Copf, direktor medija i komunikacija za WEF, je za Rojters i AP demantovao nove konspiracione navode uz komentar da su sve do jedne „u potpunosti izmišljene“.

Potvrđujem da Svetski ekonomski forum nikada nije dao nikakvu izjavu takve vrste, kao i da nikada nije sproveo takvo istraživanje”, naveo je Copf.

On je dodao da je gorepomenuti citat koji se pripisuje Švabu takođe izmišljen.

Iako teorije zavere o uticajnim globalnim liderima nisu novina, fokus dezinformatora na WEF i Klausa Švaba intenziviran je početkom kovid pandemije. Tako je i tema godišnjeg WEF sastanka 2020. godine „Veliki reset“ postao sinonim za ono što „skeptici“ smatraju idejom reorganizacije i depopulacije društva korišćenjem neizvesnosti kao paravana za oduzimanje prava građanima.

Za teoretičare zavere, pandemija, kovid mere, zabrane kretanja, „obavezna“ vakcinacija i lokdauni širom sveta, primer su takvih alata za manipulaciju i jačanje svetskih moćnika.

Međutim, u vremenima rastuće neizvesnosti, ovakva ubeđenja postaju sve masovnija i opasnija. Stručnjaci smatraju da je ono što je nekada bilo na nivou teorije zavere u zapećku interneta, sada ulazi u mejnstrim — što se posebno vidljivo sa dezinformacijama tokom pandemije, a uključuju svetske i uticajne ljude i lidere Svetskog ekonomskog foruma.

 

Naslovna fotografija: World Economic Forum/Valeriano Di Domenico