5G antene se ne sakrivaju zbog „zavaravanje naroda” već iz estetskih i funkcionalnih razloga

Snimak koji se od 2021. godine periodično širi društvenim mrežama ne prikazuje zlonamerno „kamufliranje 5G antena lažnim dimnjakom“ zbog, kako se navodi, štetnog uticaja 5G tehnologije. U spornom snimku svedočimo uobičajenoj proceduri zaštite od vremenskih uslova, ali i estetskom prilagođavanju baznih stanica mestu na kom se postavljaju — slično procesu sakrivanju klima-uređaja na terasama i zidovima stambenih zgrada.
Izvor: Canva
  • Snimak koji ciklično kruži društvenim mrežama prikazuje „maskiranje” 5G antena, za koje teoretičari zavere tvrde da je i „laganje naroda koji je shvatio koju štetu” ovakva tehnologija nanosi zdravlju.
  • Iako autentičan, snimak ne prikazuje i namerno sakrivanje baznih stanica, u pitanju je uobičajena procedura zaštite antena od spoljašnjih uticaja, ali i estetsko prilagođavanje okolini.

Krajem maja na društvenoj mreži Facebook je ponovo postao viralan snimak u kome radnici pokrivaju baznu stanicu strukturom koji podseća kao dimnjak.

„Kako skrivaju antene 5G u falš dimnjacima. Moramo se upitati zašto to rade“, navodi jedan korisnik Facebook-a i dodaje da se to čin „jer je masa shvatila šta 5G može učiniti zdravlju“.

Izvor: Printscreen / Facebook

Međutim, iako je snimak autentičan, opis koji prati njegovu cikličnu viralnost na našim prostorima, stavlja ga u potpuno pogrešan, konspirativan kontekst.

Snimak navodne kamuflaže 5G antena se pojavio u novembru 2021. godine i od tada se povremeno pojavljuje u dezinformativnom krugovima širom sveta.

Poljski portal za proveru činjenica Demagog u svojoj analizi iz februara raskrinkao je navode da snimak prikazuje „prikrivanje genocida elektromagnetnim zračenjem“.

Kinga Gracik, stručnjakinja s Instituta za telekomunikacije Nacionalnog istraživačkog instituta Poljske je za Demagog kazala da je kamufliranje baznih stanica operatora mobilne telefonije, između ostalog, deo prilagođavanja estetici prostora.

Gracik je navela da je spoljašnji izgled baznih stanica definisan uslovima Ugovora o zakupu koji potpisuje mobilni operator na određenoj lokaciji — ali i posebnim propisima, poput onih koji se tiču zaštite nacionalnih dobara i spomenika kulture.

Na pojedinim lokacijama, dodatno, na snazi su urbanistički planovi koji propisuju i ispunjenje estetskih uslova poput boje krovova, dodaje Gracik za Demagog.

„U takvim slučajevima, operator mobilne telefonije pokušava da prilagodi izgled baznih stanica zahtevima lokalnog plana“, zaključuje Gracik.

Da adaptacija izgleda baznih stanica i prateće telekomunikacione opreme nije zavera niti „laganje naroda“, svedoči i CNN Business članak iz marta 2021. godine kojeg u svojoj analizi navode i kolege iz Raskrinkavanje.ba.

Izvor: CNN

Osim „zloglasnih“ 5G, i 3G i 4G antene se u brojnim saveznim državama Sjedinjenih Američkih Država, često estetski prilagođavaju ne bi li se prilagodile mestu instalacije — poznat je primer kamuflaže koja podseća na zimzelene biljke za države na severu SAD, u obliku palmu na jugu, dok su antene „maskirane“ u kaktuse na zapadu Amerike.

Izvor: CNN

Kit Niderer, koordinator za telekomunikacije u gradskoj administraciji američkog Skotsdejla za CNN Business navodi da dizajn kamuflaže za bazne stanice neće biti toliko važan prilikom postavljanja 5G instalacija.

5G signal funcioniše na višoj frekvenciji talasa od 4G signala, te se lakše blokira pojedinim materijalima i objektima, što je upravo razlog zbog kog će se ove bazne stanice više biti „gole”. „Tehnologija treba da bude dostupna svima, na otvorenom — na glavnim ulicama, u blizini stambenih reaona i, iskreno, svuda”, zaključuje Niderer za CNN.

Da se antene različitih generacija mobilne telefonije štite od spoljašnih uticaja različitim instalacijama, kao i da se sakrivaju, kamufliraju i prilagođavaju okolini na kojoj se postavljaju — nije novost, već uobičajena procedura širom sveta.

Stoga, „kamufliranje“ se ne vrši da bi se „zavarao narod“ — kako se tvrdi u objavama.

Povezan sadržaj
Nikolija Čodanović 25. 3. 2020.
Tamara Tančić 15. 5. 2021.

Osim toga, i pored brojnih optužbi na račun ove tehnologije — od kancerogenog uticaja radijacije, širenja koronavirusa do uzrokovanja zemljotresa — do sada nije, ni na koji način, dokazana uzročno-posledična veza 5G tehnologije sa štetnim uticajem na okolinu i zdravlje ljudi.