Neutemeljena veza 5G mreže i korona virusa

Dnevni list „Srpski telegraf" (dez)informisao je svoje čitaoce o još jednom „šokantnom otkriću" - da „5G mreža izaziva koronu“. Međutim, pre nego što je ovo „otkriće“ završilo na naslovnoj strani štampanog izdanja, ista vest, kao i sama tvrdnja da je 5G mreža uzrok virusa COVID – 19 više puta je dokazana kao netačna.

Naime, centralno mesto na naslovnoj strani jučerašnjeg „Srpskog telegrafa“ zauzeo je američki doktor Tomas Kouan (Thomas Cowan) i njegov citat iz viralnog video-klipa u kome navodi da mobilne mreže utiču na zdravlje ljudi. Na naslovnoj strani napisano je da je kineski Vuhan prvi grad potpuno pokriven najsavremenijom mobilnom tehnologijom, a tvrdnja je istaknuta naslovom – „5G mreža izazvala koronu“.

Pre nego što je ovo štampano izdanje završilo na kioscima, navodi doktora Tomasa Kouana više puta su opovrgnuti, a povodom 5G mreže i njenog uticaja na zdravlje oglasila se i Svetska zdravstvena organizacija.

Još krajem januara britanski portal za proveru činjenica Full fact“ objavio je tekst „Korona virus u Vuhanu nema veze sa 5G mrežom“. U njemu se navodi da nije moguće povezati ovu mrežu sa virusom, kao i da je neosnovana tvrdnja da 5G mreža može da utiče na imuni sistem. Engleska ustanova za javno zdravlje navela je da ne postoje uverljivi dokazi da izlaganje ovoj mreži može da bude štetno po zdravlje ljudi.

Nešto kasnije, u februaru, ovakve tvrdnje mogle su da se nađu i na zvaničnom sajtu Svetske zdravstvene organizacije, gde je istaknuto da i dalje nije moguće utvrditi kakav uticaj 5G mreža ima na javno zdravlje.

„Nije primećen nijedan štetan uticaj na zdravlje koji je prouzrokovan izlaganjem bežičnim tehnologijama“, navedeno je u objašnjenju Svetske zdravstvene organizacije.

Sredinom marta, hrvatski Faktograf“, u tekstu „Veza između korona virusa i 5G se ne zataškava, jer je nema“ , objasnio je da frekvencija koju koristi 5G mreža ne spada u spektar elektromagnetnog zračenja koji je sposoban da probije ćelijske membrane, izmeni DNK i slično. Fizičar Saša Ceci izjavio je za „Faktograf“ da je korona slična gripu ili nekoj vrsti prehlade i da je onda besmisleno da 5G mreža nema uticaj i na uobičajene prehlade. Stručnjaci, takođe, tvrde da nema razlike u frekvencijskom opsegu koji 5G mreža koristi u odnosu na druge telekomunikacione mreže.

Upravo ovaj video, koji je bio povod za tekst Srpskog telegrafa“, samo dan ranije analizirao je i kanadski javni servis – CBC“ (Canadian Broadcasting Corporation). CBC je, u svom tekstu „Viralan video u kom se tvrdi da je 5G uzrok pandemije lako je razotkriven“, objasnio da je video koji je okačen na platformu YouTube postao viralan nakon što ga je podelila američka pevačica Keri Hilson.

„Iran, jedna je od država koja je najviše pogođena virusom COVID-19, ali oni nemaju mrežu 5G, kao ni druge zemlje kao što su Japan i Malezija, koje je takođe pogodila jaka pandemija “, navodi se u tekstu ovog kanadskog medija.

Proverom činjenica u tekstu „Srpskog telegrafa“ bavila se i redakcija FakeNews tragač“. Oni su istog dana objavili tekst „5G i 5Grešaka Srpskog telegrafa“ u kome je objašnjeno na koji način su preneti citati iz video-klipa neutemeljeni ili netačni. U tekstu je navedeno i da je i ugled doktora Tomasa Kouana pod znakom pitanja.

Inače, pre objave teksta u štampanom izdanju, portal „Srpskog telegrafa“ republika.rs podelio je „šokantno otkriće“, a takvu vest su na svojim platformama preneli i „Srbija danas“ i „Pravda“.

 

*Istinomer je deo CoronaVirusFacts alijanse koju čini više od 100 fektčeking medija koji se bore protiv dezinformacija u vezi sa pandemijom COVID-19. Više o radu alijanse pročitajte ovde.

 

Naslovna fotografija: Printscreen