Mrtve ptice u Indiji nisu žrtve 5G mreže

 

“U Indiji ptice umiru masovno!

Izgleda da nije samo do pLandemije.

Plandemija svinjski grip..ista priča samo drugo pakovanje”, tvrdi Saša Borojević u svojoj nedavnoj Fejsbuk objavi i, kao i obično, greši.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Sporna fotografija se među teoretičarima zavere već godinama zloupotrebljava kao “dokaz” da ptičji grip ne postoji, te da ptice masovno umiru zbog testiranja 5G mreže u Indiji. A bila je aktuelna i dezinformacija da su ptice nastradale od sunčanice koja navodno ima veze sa globalnim zagrevanjem, piše portal za proveru činjenica “Factly”.

Zablude o pomoru ptica razbio je predstavnik spasilaca divljih životinja iz Čenaja u Indiji još u aprilu 2016. godine kada je obavestio medije o čemu se zapravo radi. Kako je Shravan Krishnan objasnio, reč je incidentu koji se dogodio još 2009. godine u Biharu u Indiji. Ptice sa fotografije uginule se nakon konzumiranja semena koje je sadržalo veliku dozu pesticida.

Ovo nije jedina obmana koja dovodi u vezu masovna uginuća ptica s uticajem 5G tehnologije. Pre nekoliko godina isto se tvrdilo i za incident prilikom kojeg je stradalo 297 ptica u Hagu. Portal za proveru činjenica “Snopes” dokazao je da u danu kada se to dogodilo, u holandskom gradu nije bilo 5G testiranja.

Časopis “The Holland Times’” je 2019. godine objasnio razlog masovne smrti čvoraka. Kako su naveli, WBVR Laboratorija u Lelistadu u Holandiji i Nacionalni istorijski muzej zaključili su da su čvorci doživeli “iznenadni nalet panike po dolasku i odlasku sa svojih odmorišta”, te da je najverovatniji uzrok smrti taj što su se “ptice sudarale smrtonosnom silom jedna s drugom, sa granama drveća ili sa zemljom, usled panike i dezorijentacije”.

Kada je reč o tehnološkim ispitivanjima 5G mreže u Indiji, Odeljenje za telekomunikacije vlade Indije (DOT) je tek 4. maja ove godine dobavljačima telekomunikacionih usluga odobrilo njihovo sprovođenje.

 

 

Naslovna fotografija: Facebook/Printscreen, Canva