Kina još nije razvila GMO vojnike

Da li je Kina, prva na svetu, predstavila genetski-modifikovane „super vojnike“? Uprkos interesima da se ovo nekada zaista i sprovede, ali i brojnim nepotvrđenim tezama koje kruže mrežama od 2020. godine — Kina još uvek nema genetski-modifikovan vojni kadar.
Izvor: Canva

„Kina predstavila prvu na svetu genetski uređenu rasu super vojnika, za koje se komunistički režim hvali da su ‘potpuno neuništivi“. Ova tvrdnja koja prethodnih dana kruži društvenim mrežama ujedno je naslov teksta sa portala Epoha objavljenog 5. juna. U prethodnom periodu smo u više navrata analizirali dezinformacije i teorije zavere sa ovog portala. Isti tekst preneo je i portal Nulta tačka.

Ovog puta, Epoha prenosi tekst preveden sa engleskog jezika inicijalno objavljenog na portalu Natural News. Ova konspiratorna stranica objavila je „istraživački” tekst o do sada nepotvrđenoj tezi kreiranja genetski modifikovanih borbenih snaga u Kini. Ove teze ciklično kruže društvenim mrežama duže od dve godine.

Glavni „izvor“ ove informacije za Natural News, pa i Epohu, je isečak iz epizode emisije Thrivetime Show. U toku emisije emitovan je i prilog televizije Fox News o navodnom ukazu američke obaveštajne službe po kome Kina  zloupotrebljava napredne tehnologije za jačanje svojih borbenih snaga.

Prvi navodi o kineskim super vojnicima, pak, potiču od Džona Retklifa, bivšeg direktora Nacionalne obaveštajne službe tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa, i njegovog autorskog teksta u The Wall Street Journal-u iz decembra 2020. godine.

Naslov Retklifovog komentara za WSJ verno oslikava sadržaj ostatka teksta: „Kina je pretnja nacionalnoj bezbednosti (SAD, prim.aut.) broj 1 — Odupiranje pokušaju Pekinga da preoblikuje i dominira svetom je izazov naše generacije.

“Američki obavještajci pokazuju da je Kina sprovela testiranje na ljudima na pripadnicima Narodne oslobodilačke vojske u nadi da će razviti vojnike sa biološki poboljšanim sposobnostima. Nema etičkih granica u težnji Pekinga za moći”, navodi se u tekstu bivšeg direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD. Međutim, Retklif ni u jednom momentu ne nudi jasne dokaze za tvrdnje da kineska vlada radi na genetskoj izmeni i biološkom pobošljanju svojih vojnika.

Analiza BBC-a iz 8. februara 2021. godine dovodi u pitanje mogućnost da se geni odrasle osobe uopšte mogu izmeniti u cilju poboljašavanja generalnih fizičkih performansi — bar ne koristeći trenutno dostupnu tehnologiju. Dodatno, kako BBC izveštava, Kina je dematovala sve Retklifove navode, nazvavši ih „bezočnim lažima”.

Da Kina, međutim, nije jedina zemlja koja je u prethodnim godinama razmatrala mogućnost korišćenja tehnologije za biološko osnaživanje svojih borbenih snaga, svedoče i interesi u upravo SAD, ali i Francuske.

Kao tadašnji predsednik SAD, Barak Obama je 2014. godine, kroz šalu, rekao da SAD rade na stvaranju „Gvozdenog čoveka“ (Iron Man) u sklopu sada napuštene ideje o specijalnim zaštitnim oklopnim odelima za vojnike. Sudeći po izveštajima Pentagona, ideja iza ovog projekata više nije u fokusu SAD.

Oružane snage Francuske su krajem 2020. godine takođe dobile zeleno svetlo za početak istraživanja o razvoju „poboljšanih vojnika“ kroz rad na implantima i drugim tehnologijama dizajniranim da poboljšaju performanse vojnika na ratištu.

Natural News-a i Epoha, baš kao i analiza BBC-a referišu se na slučaj Hi Džiankuija, kineskog genetičara koji je 2018. godine dospeo na žižu svetske javnosti nakon genetske modifikacije devojčica bliznakinja Lulu i Nane, a sa ciljem njihove zašite od HIV-a.

Kina, kao i većina zemalja, ima zakone koji zabranjuju uređivanje gena za proizvodnju naprednih beba, te je Džiankui naredne tri godine proveo u zatvoru zbog sprovođenja „protivzakonitih medicinskih praksi”. Kako prenosi NPR u tekstu od 8. juna, Džiankui je danas, godinu dana po izlasku iz zatvora, „ponovo u laboratoriji”.

Čak i pored činjenice da Džiankuiov rad na genetskoj modifikaciji ukazuje na budući potencijal CRISPR tehnologije za modifikaciju genoma (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeatsgrupisani kratki palindromski ponovci na jednakim rastojanjima), stručnjaci za BBC ocenjuju da takva izmena genetske strukture nije nimalo jednostavan poduhvat, poput onih koje viđamo u filmovima naučne fantastike.

Kristof Gališe, viši naučnik na Institutu Frensis Krik u Londonu, CRISPR tehnologiju, svakako, smatra „revolucijom“ — ističući da i ova tehnologija ima svoje ograničenosti.

„Pogrešno je misliti da će jedan gen imati samo jedan efekat (bez posledica)“, ističe Gališe za BBC. „Ukoliko, primerom, izmenite jedan genom mogli biste da razvijete osobu sa većim i snažnijim mišićima ili nekog sposobnog da normalno diše na visokim nadmorskom visinama. Međutim, lako se može desiti da već sledeći pojedinac u nizu sa ovim genom lako razvije neki oblik malignog tumora.“

Iako se u naslovu teksta Epohe koji se proširio društvenim mrežama u regionu navodi da je Kina predstavila „genetski modifikovane super vojnike“, dokazi koji bi nedvosmisleno potvrdili istinitost te tvrdnje još uvek nisu javno dostupni. Dakle, iako postoji interes pojedinih zemalja, uključujući i Kinu, za biološko jačanje borbenih snaga, u ovom trenutku ne postoje potvrde za postojanje genetski izmenjene super borbene kineske snage, ali ni bilo koje druge zemlje.