Zakon o poreklu imovine do kraja 2016.

Ministarka pravde o usvajanju Zakona o poreklu imovine. (RTS, 12.8.2016)
„Jedan od bitnih zakona koji nas očekuje, kao što je i sam predsednik Vlade najavio, do kraja godine nas očekuje usvajanje jednog potpuno novog zakona koji će na jedan drugačiji način da reguliše vrlo osetljivu oblast. Tako da se nadam u što skorije vreme da ćemo i na javnu raspravu da izađemo sa zakonom o poreklu imovine.“
Odmah po formiranju nove vlade ministarka pravde Nela Kuburović obećala je skoru javnu raspravu o zakonu o poreklu imovine i usvajanje zakona do kraja godine, kako je obećao i sam premijer Vučić. Zaista to obećanje bilo je deo višečasovnog ekspozea u kome je Vučić predstavio plan rada novog kabineta.

Međutim, očigledno je da ni resorna ministarka ni premijer nisu održali reč, budući da još nije završen ni nacrt zakona, zbog čega ministarka Kuburović dobija ocenu “neispunjeno”.
 
Pitali smo Ministarstvo pravde kada će početi javna rasprava i kada će zakon biti usvojen, ali nismo dobili precizne rokove, sem da će prvi nacrt biti završen uskoro, dok usvajanje očekuju “tokom 2017. godine”.
 
Iz ministarstva odgovaraju da je cilj “kvalitetan i primenljiv tekst zakona, koji će značajno unaprediti borbu protiv sive ekonomije i uticati na smanjenje nezakonitih radnji u vezi sa poreskim obavezama”.

 
“Zakon o poreklu imovine, pored unakrsnog preispitivanje porekla imovine, doneće i posebno obračunavanje poreza, za one koji su izbegavali svoje poreske obaveze”, stoji u odgovoru.

Inače, o ovom zakonu govori se već 15 godina, a premijer Vučić je u više navrata davao i pomerao rokove. Poslednji put je na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade obećao usvajanje početkom 2017. Istinomer je uredno zabeležio i ovo obećanje i nastaviće da prati da li će konačno 2017. godine ovaj dokument doći pred poslanike i da li će početi njegova primena.