Zvaničnici za koje (ne) važe mere protiv kovida 19

Puj pike, za nas ne važi - time su se, izgleda, vodili pojedini zvaničnici širom sveta u proteklih godinu dana, dok su njihovi sugrađani donetim epidemiološkim merama i te kako morali da se povinuju. Od skandala s Orbanovim saradnikom i gej orgijama, preko “Golfgate”  do Dominika Kamingsa, takvi ekscesi u vreme pandemije neke su koštali i posla i fotelja. Ali, iako se nisu svi funkcioneri provukli ispod radara, nisu, osim osude javnosti, ni pretrpeli teže posledice.

Simon Simonović nije mogao ni da pretpostavi da će ga zbog jedne poruke ministarki Dariji Kisić Tepavčević (“Je l’ lepo vino za 16.000 evra; sram vas bilo; objaviću u medije”.), na aerodromu, po dolasku iz Norveške, sačekati ni manje ni više nego hapšenje.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač i Nikolija Čodanović 23. 3. 2021.

Ono što je okarakterisano kao proganjanje ministarke (takvi navodi objavljeni su u tabloidima), za Simonovića je, po rečima advokata Dalibora Katančevića, bila samo poruka poslata predstavnici Kriznog štaba koja je, uz ministra Vulina, kršila mere protiv suzbijanja pandemije.

Dok se čeka epilog Simonovićevog slučaja, podsetimo se da navodni greh ministarke Kisić nije usamljen slučaj u svetu koji se bori protiv “nevidljivog neprijatelja”. 

Širom kugle zemaljske političari su kršili mere koje su sami donosili. 

Neki ispadi političara čine se bezbolnim, ali kada se uzme u obzir žrtvovanje građana do mere da ne smeju skoro ni u kom slučaju da napuštaju domove, a neki odlaze u restoran ili na plažu, bes tih istih građana nije neopravdan. 

 

 

“Golfgate” skandal

 

Tokom boravka u Irskoj prošlog avgusta, evropski komesar za trgovinu Fil Hogan prekršio je tri mere koje su tada bile na snazi u toj državi. 

On nije poštovao karantin u trajanju od 14 dana po dolasku u Irsku. Zatim, oglušio se o ograničenje putovanja u okrugu Kildare. I na kraju, bio je na večeri u Golf klubu u okrugu Galvej, kojoj je prisustvovalo više od 80 ljudi, znatno više od dozvoljenog broja.

Nije, pak, samo Hogan podneo ostavku. To su uradili i irski ministar poljoprivrede i zamenik predsedavajućeg gornjeg doma parlamenta, koji su bili na istoj večeri.

Taj skandal poznat je pod imenom “Golfgate”.

 

Kako je Dominik Kamings postao mim

 

Glavni savetnik britanskog premijera Borisa Džonsona nije samo bio centralna figura skandala, već je postao i “mim”.

Dominik Kamings je tokom izolacije – putovao. Najpre je vozio od Londona do Darama, a zatim išao i na druge, nešto bliže lokacije. Hteo je, po sopstvenim rečima, da testira vid, odnosno da vidi može li da vozi. 

Uprkos podršci premijera, od 13. novembra prošle godine Kamings više nije na poziciji savetnika Borisa Džonsona.

 

Pogrešili, pa podneli ostavku

 

Epidemiolog profesor Nil Ferguson iz Velike Britanije podneo je ostavku na mesto savetnika Vlade o korona virusu još maja 2020. zbog, kako je rekao, greške u proceni. 

Njegovi saveti doveli su državu do odluke o zaključavanju, a on je kršio mere. Po pisanju britanskog Telegrafa, njemu je tokom zabrane kretanja u poseti bila ljubavnica.

I Ketrin Kalvervud, škotska zvaničnica u oblasti zdravstva, zanemarila je restrikcije koje je zagovarala. Ona je dva uzastopna vikenda putovala do svoje druge kuće, što se ubrzo saznalo. Kalvervud se izvinila javno pa podnela ostavku.

 

 

Nešto manje od godinu dana nakon tog gafa, Kalvervud je u januaru ove godine dobila posao na seniorskoj poziciji u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS).

U riziku da izgubi posao bio je i Roman Primula, bivši češki ministar zdavlja.To se, na kraju, i dogodilo. 

I on je kršio mere koje je nametao drugima. Fotograf tabloida Blesk zabeležio je trenutak kada je bivši ministar izlazio iz restorana koji nije smeo da radi zbog donetih mera za sprečavanje kovida 19.

 

Pazi šta “kačiš” na Instagram

 

U ovo vreme prošle godine, već smo uveliko slušali vapaje Italijana

Koliko je koja oblast u Italiji danas pogođena virusom, vrlo lako možemo saznati na osnovu boje kojom je obojena mapa države na zvaničnom sajtu njihove Vlade, o čemu smo već pisali nedavno.

Lombardija, koja je i sada u crvenoj zoni, odnosno teško pogođena virusom, suočila se i s neodgovornošću bivšeg većnika regionalnog odbora Lombardije za zdravlje.

Reč je o Đuliju Galjeri, koji je podneo ostavku nakon što je u decembru prekršio mere otišavši na trčanje van opštine prebivališta

Takva aktivnost je bila zabranjena za oblasti u crvenoj, narandžastoj i žutoj zoni. Lombardija je u to vreme bila u narandžastoj zoni. 

“Otkrilo” ga je to što je postavio fotografiju na svom Instagram nalogu.

Kako kaže naš kolega Tomaso Kaneta, novinar fekt-čeking sajta Pagella Politica iz Italije, to je bio tek jedan od Galjerijevih faula pre ostavke.

 

Vamos a la playa

 

On podseća i na slučaj Sare Kunijal, koji se odigrao još aprila 2020. godine, tokom Uskršnjeg vikenda. 

Policija je tih dana kontrolisala puteve, a najviše one koji vode do mora. Kada su policijci zaustavili auto Sare Kunijal, koja je poznata kao antivakserka, ona je rekla da je parlamentarka i pravdala se da je krenula na more kako bi radila. 

Kako je Parlament bio zatvoren dan ranije, policija joj nije poverovala, pa je sankcionisana. 

 

Baby shower – što da ne?

 

Ni austrijski zvaničnici nisu ostali imuni na kršenje mera. Tako je predsednik države Aleksander Fan der Belen maja meseca 2020. u društvu supruge boravio u restoranu, a kako su se, po njegovim rečima “zapričali” i nisu obratili pažnju na vreme, prekršili su policijski čas koji je tada bio na snazi. Nakon ovog “incidenta”, Fan der Belen se izvinio i oglasio na svom Tviter nalogu.

 

 

Gaf je imao i Sebastijan Kurc, aktuelni kancelar Austrije. Naime, opozicija ga je kritikovala zbog toga što nije održavao distancu tokom posete Klajnvalzertalu.

Neki od pripadnika nacionalističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), osim što su kršili mere, čak su učestvovali i na demonstracijama protiv kovid restrikcija. Jedan od njih je i šef poslačničkog kluba slobodaraca Herbert Kikl, koji je govorio na jednom protestu početkom marta ove godine.

Njegov kolega iz stranke Manfred Haimbuhner, koji se zarazio kovidom-19, bio je na proslavi, takozvanom baby shower-u, gde se navodno i zarazio.

 

Incident u pozorištu

 

Mocartova opera “Čarobna frula” je krajem 2020. “zbližila” dvoje danskih zvaničnika, koji su u njoj uživali sa svojim supružnicima. 

Piter Humelgard, ministar zapošljavanja, i An Halsbo-Jirgensen, ministarka obrazovanja, odlaskom u Kraljevsko pozorište prekršili su mere protiv kovida 19. 

Oni su sklonili obeležje koje je stajalo na sedištu između njih kako bi sedeli jedni pored drugih. Iako su nakon primedbi posetilaca upozoreni, u toku opere su još jednom uradili isto. Na kraju, oboje su se izvinili. 

 

Rođendanski parti

 

Norveška premijerka Erna Solberg je uprkos merama o socijalnoj distanci nedavno organizovala rođendansku žurku povodom svog 60. rođendana.

Na proslavi je bilo 13 osoba, a bilo je dozvoljeno 10. Za ovaj ispad mogla bi biti kažnjena novčano svotom većom od 1000 dolara.

 

Ostavke u Kataloniji i Baskiji

 

Tri slučaja kršenja mera u Španiji rezultirala su ostavkama. 

Nakon što je prošlog aprila, dok je Španija bila u lokdaunu, uhvaćen u pijanom stanju, bivši gradonačelnik Badalone Aleks Pastor je napao policiju. Uhapšen je, a već 22. aprila je podneo ostavku. Taj incident koštao je njegovu stranku vlasti u Badaloni.

Još jedna političarka, Madi Imaz, odbornica koalicije EH Bildu iz Besaina, malog grada u Baskiji, kršila je mere i podnela ostavku.

Iako su sve svečanosti bile otkazane, ona je krajem maja 2020. u svom gradu učestvovala u gradskoj proslavi. Bio je organizovan veliki ples, a prisustvovalo je mnogo mladih.

 

 

Nakon što je uhvaćen u kršenju mera, ostavku je podneo i Džon Sančez, koordinator za vanredne situacije u Baskiji. On je u aprilu 2020. “zažmurio” na mere o zabrani kretanja i otputovao na lokaciju svog drugog prebivališta. 

 

Ostavka zbog kockanja

 

Skandal oko kovida 19 potresao je i Japan maja prošle godine. Japanski državni tužilac Hiromu Kurokava morao je da podnese ostavku zbog toga što je uprkos merama socijalne distance igrao mahjong s novinarima i kockao se. 

Inače, iako postoji nekoliko izuzetaka, kockanje je u Japanu zabranjeno zakonom.

 

Seks skandal

 

Vest da je poslanik Evropskog parlamenta Jožef Šajer zatečen na gej zabavi u Briselu krajem prošle godine za mnoge je ukazala na ironiju u činjenici da je reč o poslaniku mađarske stranke Fides. A poznato je da stav stranke koja je na vlasti u Mađarskoj ne ohrabruje baš LGBT+  zajednicu.

Šajer, za koga se piše da je posedovao i određenu količinu droge, svakako je uputio izvinjenje i, naravno – dao ostavku.

Čak i manji ispadi bili su dovoljni da zvaničnici širom sveta (a naveli smo tek nekoliko primera) podnesu ostavke. Kod nas je, reklo bi se, odgovornost rezervisana za pleća običnih građana.  

 

Naslovna fotografija: Canva