Fenomen Darija ili kršenje svake mere ljudskosti 

Poslovična kap koja je prelila čašu u slučaju Darije Kisić Tepavčević možda i nije pala iz boce neukusno preskupog vina koje je navodno delila s kolegom ministrom Aleksandrom Vulinom. Ali, besprizorno uklanjanje venaca sa spomenika ubijenoj deci da bi se njeno cveće lepše slikalo i imalo valjda monopol nad sećanjem na najnedužnije žrtve, to svakako jeste. U vremenu kada više ništa nikoga ne čudi ipak je neobična putanja koju je za samo godinu dana  prešla - od lekarke kojoj se veruje u najvećoj zdravstvenoj krizi i koju svi brane kao žrtvu rodnih predrasuda, do ministarke koja proizvodi najveći broj afera. 

Bizarna scena s Vučićem u praznom Narodnom pozorištu, optužbe za vinski hedonizam mimo svih (epidemioloških i etičkih) mera, ekspresno hapšenje građanina koji joj je uputio prekoran SMS i, povrh svega, gaženje svih normi i običaja poštovanja pokojnika. Pobogu, kako smo do toga došli?

Kako beše…Nije ni prva ni poslednja osoba koja je pokazala ko je tek kad joj je data vlast. Situacija s Tepavčevićkom je, ipak, posebno problematična jer se čini da svakim “gafom” ona ne narušava samo svoj “imidž”, nego i doprinosi cementiranju stereotipa kojima je ova sredina ionako previše sklona. 

 

Blistav početak

 

Kada je pre godinu dana ušla u naše živote i smirenim glasom počela da nam objašnjava da su okolnosti teške, ali da lekari čine sve kako bismo se spasli, mi smo joj verovali. Guglali smo kada je rođena, gde je diplomirala, koliko je radova objavila. Svakoga ko se se usudio da javno posumnja u kvalitete zvede u usponu jednako su kamenovali i poštovaoci vlasti i opoziciono nastraojeni, politički  korektni građani.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 23. 3. 2020.

“Ne volite je zato što je žena, zato što je lepa i zato što je profesionalna”, bio je odgovor na svaki nagoveštaj kritike – odakle je ona sad baš isplivala? Zamenica direktora Batuta, uticajnija od direktorke, kao neki pandan Vesiću – ako ste to i pomislili,  bilo je bolje da ne kažete.

Prva informacija koja je napravila pukotinu u njenoj blistavoj auri bila je da je tada još aktuelna ministarka pravde (Nela Kuburović, da ne guglate) udata za Kisićkinog rođenog brata. Odmah se nekako otvorila i afera: “Kompanije bliske Bojanu Kisiću, suprugu ministarke pravde Nele Kuburović i bratu doktorke Darije Kisić Tepavčević, dobile su 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima,” pisao je  BIRN 1. maja prošle godine. I bivša i buduća miinistarka tada su aferu jednostavno negirale, a suočeni sa strahom za goli život, i građani su je brzo gurnuli u stranu.

 

Priča o dve karikature

 

Kako se epidemija otimala kontroli i Krizni štab nedoslednošću počeo da nervira građane, menjao se odnos i prema doktorki Kisić. Te ko je fenira, ko joj radi nokte, odakle rukavice u pet boja kad u prodavnici nema ni onih belih, gde ona farba izrastak dok mi hodamo kao pećinske žene, da li to ona ide kod pedikira dok mi ne možemo ni do prodavnice.

Međutim, i dalje poverenje građana u njenu stručnost bilo veliko. I to se osetilo po reakcijama na dve karikature.  Da podsetimo, Dušan Petričić je sredinom aprila objavio karikaturu u kojoj članovi Kriznog štaba igraju kolo pod zastavom SNS-a. Kolo vodi Aleksandar Vučić, dok je na “kecu” doktorka Darija, a kroz rešetke ih gleda zaključani narod. 

Bilo je i tada reakcija da je karikaturista preterao, ali tek je karikatura iz postizbornog jula, nazvana “struka i bruka”, na kojoj Darija, kompletno sređena, s nakitom, dekolteom i u suknjici šeta modnom pistom, a iz publike je gledaju besne i premorene kolege lekari – izazvala je osude sa svih strana. 

Petričić je stavljen na stub srama, nema ko nije komentarisao da je karikatira seksistička i da nije kritika njenog rada, već izgleda. U zaštitu su stale javne ličnosti, zaštitnica za ravnopravnost polova, novine su analizirale i tumačile da muški deo Kriznog štaba nije tako napadan i ponižavan.

“Stručnjaci koji se bave rodnom ravnopravnošću ističu da živimo u patrijarhalnoj kulturi u kojoj se žene posmatraju kao seksualni objekti, bilo da je redovno, bilo vanredno stanje. Većina medija pre će objaviti provokativne ili golišave fotografije ministarke nego slike iz njenog kabineta. I konzervativna nemačka štampa je, podsećanja radi, objavila slike Angele Merkel, snimljene na nudističkoj plaži u vreme kada je nemačka kancelarka imala 18 godina, dok su britanski tabloidi prikazali fotografije vojvotkinje Kejt Midlton kako se sunča u toplesu. Bez obzira na visinu položaja na kojem se nalaze i zakone kojima se štiti integritet i privatnost ličnosti, žene se u većini društava tretiraju kao seksualni simboli”, pisala je Politika.

Karikaturista je išiban uzduž i popreko, naročito na društvenim mrežama, a javnost je čekala još koji mesec, ne želeći da veruje da će scenario biti “očekivan”.

 

Predizborni pad poverenja

 

Prvo je danima, pre nego što će aminovati da je “izlazak na izbore opasan jednako kao odlazak u prodavnicu”, tvrdila da je svekolika populacija naglo ozdravila, a svakog dana je “stalno umirao onaj jedan”.  O biserima da “derbi nije bio skup visokog rizika”, a da su (valjda samo opoziciona)  “masovna okupljanja za vreme pandemije faktor rizika i moraju se izbegavati”, mediji su već mnogo puta pisali. Pa je, kad je trebalo odobriti fudbal i izbore, “virus oslabio”, a kad je bio protest opozicije – opet ojačao.

Povezan sadržaj
Milijana Rogač i Nikolija Čodanović 23. 3. 2021.

Da političke ambicije postoje, bilo je jasno i ranije, ali na dan izbora doktorka Kisić nekako je imala taj stav “neće valjda snaja biti ministarka, a ja ne”. I počelo je. Baš kao što je sada teško poverovati koliko je Ana Brnabić bila fina prema novinarima kad je tek postala ministarka, tako je i Darija Kisić vremenom počela da imitira svog idola – bezobrazluk prema medijima, nipodaštavanje novinara, ironija i prezir, a potom i sipanje mase podataka od kojih više nikom ništa nije jasno.

Da je posle svega doktorka postala ministarka zdravlja, možda bi sve imalo neku logiku. Ali kada je pristala da vodi resor rada, zapošljavanja i socijalne politike, gola ambicija i spremnost na sve, više nisu mogli da se sakriju.

 

Ljubav gotova pre nego što je počela

 

Otuda sada afera za aferom, neke lažne, a neke, izgleda, i ne. Kako je sada lako poverovati da je obezbeđenje Darije Kisić Tepavčević sklonilo venac studenata Pravnog fakulteta sa spomenika “Bili smo samo deca”, a kako je teško poverovati joj kad kaže da ona to nije videla i da nikada ne bi dopustila.

Foto: FoNet

 

Zašto je baš ona odabrana da jedina s predsednikom prisustvuje obeležavanju pogroma nad srpskim narodom na Kosovu, da li stvarno postoji tako skupo vino kao ono koje je pila s Vulinom u restoranu koji ne bi smeo da radi, da li bi neko bio uhapšen da je pisao SMS poruke nekom drugom, a ne novoj miljenici trona? Ne očekuje se stvarno istina ni o jednoj od pomenutih tema. Sada je Darija Kisić Tepavčević tek još jedna dosta smušena članica vlade, a zauvek je propala mogućnost da bude uzor za naše ćerke. 

Ostaje samo sećanje na jedan blistav trenutak kada je na pitanje nadobudnog voditelja kako to da ona kao žena ide u prve borbene redove protiv korone odgovorila – Ne razumem šta me pitate

 

Naslovna fotografija: Instagram/buducnostsrbijeav