Slučaj Simonović; hapšenje zbog “sram vas bilo”

“Simon Simonović je naš državljanin koji živi i radi u Norveškoj, sa detetom i suprugom koja je lekar. On se izjasnio o porukama koje je poslao Dariji Kisić Tepavčević. Objasnio je da se nije obratio lično njoj, nego joj je slao poruke kao predstavniku, kako je on to rekao, kao frontmenu Kriznog štaba. Izrevoltiran je bio time što su do njega dolazila saznanja da su ona i Vulin organizovali neku proslavu kršeći sve epidemiološke mere. Njegova porodica je bila pogođena kovidom. I on i supruga su imali kovid, a tast mu je preminuo”, kaže za Istinomer advokat Dalibor Katančević, koji zastupa osumnjičenog za proganjanje ministarke.

Simonović je danas saslušan u Višem tužilaštvu – odeljenju za visokotehnološki kriminal, nakon čega je pušten da se brani sa slobode, potvrdio je njegov branilac.

Dva dana ranije, kako je objavljeno na Nova.rs, uhapsili su ga pripadnici BIA na aerodromu u Beogradu nakon što je doleteo iz Norveške i određeno mu je zadržavanje do 48 sati. Po pisanju tog medija, on je pre izvesnog vremena saznao da je ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević “navodno slavila u jednom restoranu u Belvilu nakon čega joj je, izrevoltiran zbog toga što na televiziji konstantno apeluje na građane da poštuju mere, poslao SMS da treba da je bude sramota”.

 

Revolt

 

“On je bio u posebnom psihičkom stanju i smatrao je da na taj način šalje poruku kao građanin, koji izražava svoj revolt, a nijedna pretnja nije bila upućena od njega Dariji Kisić Tepavčević”, kaže advokat Katančević.

Povezan sadržaj

Simonovića je navodna vest o večeri iziritirala, jer, osim što su i on i njegova žena imali koronu, njegov tast, inače poznati pedijatar sa Zvezdare dr Dragoslav Maksimović (72), preminuo je od kovida.

Katančević za svog branjenika kaže da je ministarkin broj telefona imao jer je njegova supruga Tepavčevićkina koleginica. Ministarka i članica Kriznog štaba još nije saslušana, samo je podnela krivičnu prijavu.

“Oni njega terete za krivično delo proganjanja, zato što je poslao šest-sedam poruka protivno njenoj volji. Međutim, mi smo stava da tu nema tog krivičnog dela, jer za to krivično delo za koje oni njega terete traži se da postoji ugroženost njenog života. Ne znam na koji način su te poruke mogle da izazovu osećaj ugroženosti kod nje”, navodi naš sagovornik.

 

Norveške navike

 

Simonović je, između ostalog, u tužilaštvu objasnio da su u Norveškoj brojevi telefona svih funkcionera javno dostupni i da svako može da ih pozove, da komentar ili ostavi poruku.

Njemu je, kako nam je advokat objasnio, neko javio da su tamo u Belvilu ogranizovali večeru, u novembru prošle godine, i da je ceh bio 16.000 eura. Posle toga, Simonović je poslao ministarki “Je l’ lepo vino za 16.000 evra; sram vas bilo; objaviću u medije”.

“I to je sve. Nijedna pretnja”, kaže Katančević.

Poslali smo, u međuvremenu, pitanja pres službi ministarke, kao i nadležnom tužilaštvu, čije odgovore čekamo.

 

O proganjanju:

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović