YouTube zabranio sve sadržaje o koroni koji protivreče SZO

YouTube je zabranio sve sadržaje povezane sa virusom korona, a koji su u suprotnosti sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Sve što nije medicinski dokazano i utemeljeno, biće “proterano” sa ove platforme.

 

Izvršna direktorka Suzan Vojčicki izjavila je, kako BBC prenosi, da je ovo potez medijskog giganta kako bi uklonio dezinformacije.

Prema njenim rečima, u to spadaju i saveti ljudi poput “uzmi vitamin C i kurkumu i mi ćemo te izlečiti”. Sve što bi bilo direktno u suprotnosti sa stavom SZO, kako je rekla, kršilo bi i njihovu politiku.

YouTube je uočio skok potražnje od 75 procenata za vestima koje dolaze od pouzdanih i zvaničnih izvora.

Prošle sedmice, Facebook je objavio da će svi korisnici koji pročitaju ili podele lažnu vest o virusu korona, dobiti obaveštenje kako mogu da posete sajt Svetske zdravstvene organizacije.

 

*Informisanje u doba virusa korona – kome građani veruju?

*Za vlast rezervisano 99 odsto TV programa

 

U međuvremenu, sekretar za kulturu u Velikoj Britaniji Oliver Dauden pohvalio je i zahvalio se na trudu koji su pokazale društvene mreže i tehnološke kompanije u borbi sa lažnim vestima. Međutim, on je apelovao da se ubrzaju, odnosno da brže sklanjaju dezinformacije, pogotovo tokom vikenda ili tokom večeri.

 

Pojedini mediji u Velikoj Britaniji su kritikovali Google zbog njihove kontrole oglašavanja. Već se uobičajeno koriste određeni filteri kako bi sprečili, na primer, reklamiranje automobila pored vesti o saobraćajnim nesrećama. Ispostavilo se da je sličan princip primenjen kod mnogih tekstova o virusu korona, a odnose se na ljudske priče, što sprečava oglašavanje, i tako nanosi ogromne finansijske gubitke medijima.

 

Naslovna fotografija: Pixabay