YouTube u ratu s teorijama zavere o korona virusu

Video platforma YouTube pooštrava mere u borbi sa lažnim vestima i odlučila je da zabrani sve snimke koji propagiraju vezu između 5G mreže i korona virusa, kao i slične teorije zavere.Takav sadržaj su do sada kontrolisali tako što ga nisu stavljali u deo sa preporučenim klipovima. Nova odluka je usledila nakon što je Dejvid Ajk, piac i teoretičar zavere, u intervjuu koji je uživo prenošen na YouTube-u, iznosio tvrdnje o vezi zdravstvene krize koja uveliko traje i 5G mreže.

 

Ajk je u tom intervjuu rekao da će budućom vakcinom protiv korona virusa u ljude biti ugrađivani čipovi putem koih će biti kontrolisani. Između ostalog, kako prenosi BBC, za Bila Gejtsa je rekao da treba da bude iza rešetaka. Njegov intervju je pogledalo oko 65.000 ljudi, a YouTube je izbrisao snimak tek nakon što je završen.

BBC je pitao YouTube zašto ništa nisu preduzeli ranije.

Imamo jasnu politiku kojom se zabranjuju snimci koji promovišu metode, medicinski nedokazane i neutemeljene, za borbu protiv korona virusa”, odgovorili su novinarima, dodajući da se to odnosi na sve sadržaje koji su u suprotnosti sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i lokalnih zdravstvenih institucija.

To, kako kažu, uključuje i teorije zavere o 5G mreži.

 

*Ko je širio lažne vesti, a nije novinar?

 

I WhatsApp protiv zavera

 

Ova odluka YouTube-a stigla je uskoro isto vreme sa ograničenjima koje je uveo i WhatsApp. Ova aplikacija Facebook-a, piše BBC, ne dopušta korisnicima da prosleđuju poruku putem više od jednog četa/razgovora, ako je u isto vreme isti post već podeljen pet ili više puta u široj zajednici. Oava mera je primenjena prvi put u 2018. U Indiji, kako bi se sprečilo širenje dezinformacija.

 

Naslovna fotografija: Pixabay