Vučić tradicionalno u Moskvi pred izbore ili odmah posle njih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je najavljeno, nekoliko dana pred parlamentarne izbore, 17. ili 18. juna, sastaće se u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. A već 24. juna još jednom će na isti put, ovoga puta na Paradu pobede, koja se povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu organizuje u Moskvi.

Inače, Vučićev odlazak u Moskvu i susreti s Putinom pred izbore ili neposredno nakon njih gotovo da postaju tradicija. Naime, pred same predsedničke izbore zakazane za 2. april 2017, Vučić, u tom trenutku premijer Srbije, sastao se 27. marta sa predsednikom Ruske federacije. Putin je tada izjavio da se nada da će se odnosi dve zemlje pozitivno razvijati i u duhu prijateljstva, kao i do sada, “ma kako se razvijala politička situacija”. Ruski predsednik poželeo je Vučiću uspeh na izborima.

Slobodna Evropa, 27. 3. 2017. godine
“Uvereni smo da će izbori u Srbiji biti održani u skladu sa najvišim standardima. Želimo uspeh sadašnjoj vlasti“, rekao je Putin tokom kratkog obraćanja pre sastanka sa Vučićem u četiri oka.

 

A odmah posle izbora, a pre konstituisanja nove izvršne vlasti, 2012, 2014. i 2016. godine lideri naprednjaka odlazili su u prestonicu Rusije.

Tako je 2012. godine, nekoliko dana pošto je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji tadašnji lider SNS Tomislav Nikolić bio u Moskvi i sastao se sa Putinom.

Vladimir Putin i Tomislav Nikolić, maj 2012 / Foto: FoNet/TV FoNet

Večernje novosti, 26. 5. 2012. godine
“Nikolić i Putin razgovarali su na marginama kongresa Putinove Jedinstvene Rusije petnaestak minuta pred novinarima, a potom su nastavili razgovor iza zatvorenih vrata. Na početku razgovora, Putin je Nikoliću čestitao pobedu i poželeo mu da realizuje svoj program i sve što srpski narod očekuje od novog rukovodstva… Imam neuobičajenu molbu – da pozdravite vašeg političkog suparnika Borisa Tadića – rekao je Putin Nikoliću. – Mi smo sa njim dobro sarađivali, na tome mu se zahvaljujemo. Molim vas da mu prenesete moje pozdrave i dobre želje za budući rad.”

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora u martu 2014. godine, a pre formiranja nove Vlade Srbije, Vučić je boravio u Moskvi. Kako je saopšteno, on je u Rusiju otišao – zbog lekarskih pregleda.

Večernje novosti, 21. 3. 2014. godine
“Prvi potpredsednik Vlade i lider naprednjaka Aleksandar Vučić boravi u Rusiji na detaljnim zdravstvenim pregledima - saznaju nezvanično „Novosti“ od izvora u vrhu SNS. Prema našim informacijama, predsednik najjače partije u državi podvrgnut je višednevnim kontrolama zbog ranijih smetnji koje je imao zbog visokog krvnog pritiska. Rečeno nam je da je njegovo zdravstveno stanje dobro i da je samo reč o pregledima iz predostrožnosti, koji su ugovoreni neposredno uoči održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Naši sagovornici prenose da je to sva istina i da odlazak Vučića u najveću državu sveta nema nikave veze sa pregovorima o formiranju nove vlade Srbije, kako se spekulisalo u nekim medijima i političkoj čaršiji. Naime, u stranačkim kuloarima u Beogradu pojavile su se spekulacije da je vođa naprednjaka, navodno, pod velikim pritiskom Kremlja da opet u vladu pozove SPS i da je upravo to razlog puta u Moskvu.”

Posle vanrednih parlamentarnih izbora 2016, a pre sastavljanja nove Vlade, krajem maja, Vučić je ponovo bio u Moskvi i,  kako je tada saopšteno, opet zbog zdravstvenih problema. Kada se pojavila informacija da je predsednik Vlade Srbije u Moskvi pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će se Vučić sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. „U Moskvi se u privatnoj poseti nalazi premijer Srbije Vučić, a u okviru njegovog boravka u ruskoj prestonici održaće se i njegov sastanak i razgovor sa predsednikom Putinom“, naveo je Peskov.

Putin i Vučić u Moskvi, maj 2016 / Foto: FoNet/Kremlin.ru
Blic, 27. 5. 2016. godine
'Vučić je juče nenajavljeno osvanuo u Moskvi. Kada je 'Sputnjik', novinska agencija ruske vlade, obelodanila tu informaciju, iz kabineta premijera 'Blicu' je potvrđeno da je Vučić tamo 'iz privatnih razloga i da su u planu određene lekarske pretrage'. Baš kao i pre dve godine, kada je zbog problema sa krvnim pritiskom boravio u ruskoj prestonici.'

A na pitanje „Danasa“ kako komentariše tumačenja da je na tom sastanku Vučića i Putina ruski predsednik tražio da deo buduće Vlade Srbije bude i lista SPS, predsednik socijalista Ivica Dačić kratko je odgovorio: „Nisam upoznat sa time.“

Danas, 27. 5. 2016. godine
'Kako tačno citat Putinovog obraćanja Vučiću prema sajtu Kremlja glasi „…na parlamentarnim izborima vaša partija je izvojevala ubedljivu pobedu, računajući i za to neophodan broj mandata koji su pridoneli vaši saveznici… želim da izrazim nadu da će kakav god da bude sastav Vlade Srbije u njoj dostojno mesto zauzeti ljudi koji posvećuju ozbiljnu pažnju razvoju naših međudržavnih odnosa“, to je verovatnije da ruski predsednik aludira na SNP Nenada Popovića, koja je na izborima nastupila na listi SNS, ima tri poslanika, i zalaže se za saradnju sa Rusijom. I tokom kampanje SNP je kao važan događaj označila potpisivanje sporazuma o saradnji sa Putinovom partijom Jedinstvena Rusija.'

Naslovna fotografija: FoNet/TV FoNet