Pre formiranja Vlade – u Moskvu

Nakon izbora, a pre konstituisanja nove izvršne vlasti, 2012, 2014. i ove godine lideri naprednjaka odlazili su u Rusku Federaciju.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u privatnoj poseti Moskvi, a u njegovom kabinetu „Blicu“ je potvrđeno da se on tamo nalazi zbog lekarskih pregleda. Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov najavio je da će se Vučić u Moskvi sastati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Prema saznanjima ovog lista, reč je o nezvaničnom sastanku dvojice državnika, koji će biti održan u četiri oka, iza zatvorenih vrata. Nešto kasnije iz Vlade Srbije
je saopšteno da se predsednik Vučić sastao sa predsednikom Ruske Federacije,
„sa kojim je razgovarao o svim važnim pitanjima i daljem unapređenju
političkih i ekonomskih odnosa između Srbije i Rusije“.

 

*
Putin i Vučić u Beogradu, oktobar 2014/ Foto: Fonet

RTS, 26. 5. 2016. godine
“Dvojica lidera su zaključila da iskreno i istinsko prijateljstvo srpskog i ruskog naroda u budućnosti mora biti potvrđeno još konkretnijom i uspešnijom saradnjom u svim sferama društvenog života. Premijer Vučić je
zahvalio predsedniku Ruske Federacije na političkoj podršci koju Rusija pruža u
očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije
.”

I nakon prošlih vanrednih parlamentarnih izbora 2014. godine, pre formiranja nove Vlade Srbije, Vučić je boravio u Moskvi, a saopšteno je da se on u Rusiji nalazi – zbog lekarskih pregleda. 

*

Ali, i 2012. godine, nekoliko dana pošto je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji tadašnji lider SNS Tomislav Nikolić bio je u Moskvi i sastao se sa Vladimirom Putinom.

*
Putin i Nikolić u Beogradu, oktobar 2014 /Foto: Fonet

Večernje novosti, 26. 5. 2012. godine

“Nikolić i Putin razgovarali su na marginama kongresa Putinove Jedinstvene Rusije petnaestak minuta pred novinarima, a potom su nastavili razgovor iza zatvorenih vrata. Na početku razgovora, Putin je Nikoliću čestitao pobedu i poželeo mu da realizuje svoj program i sve što srspki narod očekuje od novog rukovodstva…IMAM neuobičajenu molbu – da pozdravite vašeg političkog suparnika Borisa Tadića – rekao je Putin Nikoliću. – Mi smo sa njim dobro sarađivali, na tome mu se zahvaljujemo. Molim vas da mu prenesete moje pozdrave i dobre želje za budući rad.”