Umeju li naši funkcioneri da broje do 90?

Zašto je najvišim državnim i partijskim funkcionerima u Srbiji tako teško da “čitaju” kalendar i obavljaju osnovne računske operacije kako bi javnosti tačno rekli kada je krajnji rok za formiranje vlade?

Danima i mesecima se u medijima pojavljuju različiti datumi, tj. političari (Vučić, Vučević, Ljajić, Đukić-Dejanović…) pominju i 2. i 3. 4. novembar, sve tvrdeći kako će taj važan posao biti zavšen u zakonski zadatom vremenskom okviru.

Povezan sadržaj

Činjenica je, međutim, da je rok 1. novembar, kako za Istinomer objašnjava Tara Tepavac, koordinatorka Otvorenog parlamenta.

„Po Ustavu, Narodna skupština ima obavezu da izabere Vladu u roku od 90 dana od svog konstituisanja. Skupština je konstituisana na prvoj sednici novog saziva 3. avgusta kada su potvrđeni mandati narodnih poslanika i, bez obzira na to što ta sednica još uvek traje, rok za izbor Vlade tada je počeo da teče. Dakle, vlada mora biti izabrana najkasnije do 1. novembra, kada u 23.59 ističe 90. dan roka,“ kaže Tepavac.

Ustav je jasan – ukoliko u navedenom roku ne izabere vladu, po članu 109, skupština se raspušta. Drugim rečima, “džabe smo krečili” na izborima u junu.

Povezan sadržaj

Prve i, za sada, jedine zvanične konsultacije o sastavu novog kabineta održane su tako davno da se malo ko seća kako je u, ime Srpske napredne stranke, njen potpredsednik Miloš Vučević išao kod predsednika države (ali i svoje stranke) Aleksandra Vučića da porazgovaraju o budućnosti.

Posle sastanka, novinarima se obratio Vučević, rekavši da će Skupština Srbije biti konstituisana do 3. avgusta, a da će Vlada Srbije biti formirana u zakonskom roku, najkasnije do 3. novembra.

Četiri dana posle početnog konstituisanja Skupštine koja je samo potvrdila mandate poslanicima, a skoro mesec dana posle prvog kruga konsultacija, Vučić je najavio da će “sledeće nedelje” (sredinom avgusta, dakle) nastaviti konsultacije.

 

*Ko se nije nadao, a ušao je u parlament?

*Ana, Branislav, Siniša – da li je važno ko je premijer?

 

„Potrebno mi je vremena, ali svakako će biti pre 3. novembra što je ustavni rok. Ne znam samo odakle sekiracija dela javnosti kad im je poptuno svejedno, jer koga god da postavim reći će sve najgore. Ne sekiram se mnogo zobg toga“, rekao je tada Vučić i proizvoljno odredio rok koji su kasnije ponavljali skoro svi funkcioneri vladajuće stranke.

 

„Delikatna situacija“

 

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja i funkcionerka Socijalističke partije Srbije, komentarisala je 14. avgusta to što ni skoro dva meseca posle izbora nije konstituisana Skupština Srbije, te je kao rok za novu vladu navela 4. novembar.

„SNS se nalazi u delikatnoj situaciji upravo zbog toga što ima ogromnu većinu u parlamentu. Podela odgovornosti, zbog vremena koje je pred nama, takva je da iziskuje da se više puta meri, a jednom preseče. Kadrovski potencijal nije problem, ali se razmišlja o konceptu i o tome ko će biti u Vladi, šta je za Srbiju najbolje“, bila je puna razumevanja Đukić Dejanović.

Povezan sadržaj

Večernje novosti su, pak, posle razgovora sa Rasimom Ljajićem, u kojem je tvrdio da ne planira da bude ministar u novoj vladi, izračunale da je krajnji rok za formiranje Vlade 2. novembar, ali se tada očekivalo da bi sednica Skupštine Srbije mogla biti nastavljena u prvoj polovini septembra.

Zbrka neviđena, a, pri tome, ima još krupnih stvari koje se ne smeju zaboraviti. Tara Tepavac podseća da pre izbora vlade, skupština mora da završi svoje konstituisanje izborom Predsednika i radnih tela iako to nigde jasno ne piše.

Naime, bez predsednika, potpredsednika i skupštinskih odbora, parlament ne može da radi, a do sada u zakonu niko nije predvideo mogućnost da nepotpuna skupština bira novu vladu. To znači da bi sednica morala biti zakazana i pre 1. novembra, ne samo zato što taj datum ove godine pada u nedelju.

 

Odlaganje u nedogled

 

Povezan sadržaj
Mirjana Nikolić 21. 9. 2020.

Praksa da se izbor vlade odlaže u nedogled nije nova u Srbiji, naročito od kada kadrovska rešenja zna samo jedan čovek i saopštava ih drugima kada oceni da je došlo vreme. Naslove „Zašto Vučić pomera rok za formiranje vlade“ našli smo i u 2016. godini. Tada su naprednjaci tvrdili da su previše zauzeti pripremom posete kineskog predsednika Si Đinpinga.

I tada je opozicija analizirala zašto se to radi, pa je bivši predsednik Srbije Boris tadić tumačio da „možemo samo da nagadjamo da li su u pitanju Vučićeve dileme oko konačnog sastava koalicije, personalnih rešenja, pred medijima izraženog zahteva Moskve i eventualne reakcije zapadnih zemalja.

Ovoga puta Vučić je poručio da je bolje malo sačekati i napraviti dobru Vladu nego žuriti zbog medija i nekih političara, kao i da on neće popustiti pod pritiscima stranih ambasadora.

Podsećamo, žuriti se mora zbog Ustava, jer rok ističe 1. novembra.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović