Ugovor za auto-put do Crne Gore “uskoro” – i tako mesecima

U najavama da će ugovor za deonicu auto-puta od Požege do granice sa Crnom Gorom biti potpisan “uskoro”, prolazi još jedna godina, a da je realizovano obećanje Aleksandra Vučića dato 2014. kompletan put do Boljara bio bi završen do 2018. Iako je prošlog oktobra predsednik Srbije najavljivao da će ugovor biti potpisan “do kraja godine”, ovih dana daje isti rok, ali je u pitanju 2021. godina.

Još u decembru 2019. predsednik Vučić najavio je da će ugovor za deonicu od Požege do Duge Poljane biti potpisan 2020. godine.

RTS, 8. 12. 2019. godine
“Ostaje nam još jedna deonica od nešto manje od 107 kilometara do Boljara na crnogorskoj granici. Tu ćemo prvo da radimo deo od Požege do Duge Poljane, koja se nalazi između Sjenice i Novog Pazara, i mislim da možemo sledeće (2020) godine da potpišemo za tu deonicu', naveo je Vučić, gostujući na televiziji Pink, u emisiji Hittvit.”
Prošle jeseni, tokom posete porodici Šabanredžović u Doliću, selu nadomak Sjenice, govorio je da bi ugovor trebalo da bude potpisan uskoro.

TV Studio B, 10. 10. 2020. godine
“Uskoro treba da potpišemo, ja se nadam do kraja godine, i za put Požega-Boljare. To će da traje jedno tri godine, ali posle tri godine to će biti auto-put da možete u Beogradu da budete za dva sata, ako budu u Bosni uradili od Višegrada, onda bi i u Sarajevu moglo za negde za dva i po sata da se bude.”
Prošla je 2020, a u aprilu ove godine predsednik je dao novi rok – maj.
Predsednik.rs, 1. 4. 2021. godine
'Velika vest za danas je i da ćemo već u maju, odnosno za mesec ili mesec i po dana, pokušati da potpišemo ugovor za auto-put do granice sa Crnom Gorom, što je dodatnih 107 kilometara. To će biti na veliku radost za građane Arilja, Ivanjice, celog Peštera i svih okolnih mesta, ali i za građane Crne Gore’, naveo je predsednik Vučić i istakao da to znači da će za samo dva sata i 15 minuta moći da se stigne od Beograda do crnogorske granice.”
Kroz mesec dana i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potvrdio je rok koji je prethodno postavio predsednik – ugovor će biti potpisan u maju.

Tomislav Momirović / Foto: Instagram @tomamomirovic

Tanjug, 3. 5. 2021. godine
“Ministar Momirović obišao je danas radove na tunelu Munjino brdo u selu Krstac kod Lučana, koji je najduži na deonici auto-puta Preljina-Požega i izrazio zadovoljstvo dinamikom radova. Najavio je da će vrlo brzo već ovog meseca biti potpisan ugovor za deonicu od Požege do Boljara, jer je cilj da nastavimo auto-putem do Crne Gore i ka Sarajevu.”
Prošao je maj, onda i skoro ceo jun, a predsednik Vučić je, tokom obilaska novopazarskog sela Buče, ponovo kazao da će ugovor biti potpisan “za mesec i po dana”. Ali, ovoga puta to je avgust.

Tanjug, 27. 6. 2021. godine
“Meštani su zatražili i izgradnju puta od Bijele Vode ka Goliji. Vučić se informisao koliko bi to koštalo i dobio informaciju da su troškovi u visini od milion evra. Obećao je da će se taj put graditi, a da će mašine na put izaći već za dvadesetak dana. Bilo je zahteva i za obnovu i izgradnju drugih puteva, kao što je put od Duge Poljane do Golije. S tim u vezi je Vučić podsetio da Duga Poljana dobija uskoro auto-put. ‘Voleo bih da naši prijatelji u Bosni i Hercegovini svoj deo auto-puta grade, pa bi vi iz Duge Poljane išli za 2,5 sata do Sarajeva, ali ćete svakako za 2,5 sata stići do Beograda’, objasnio je Vučić. Naglasio je da će za mesec i po dana biti potpisan ugovor za deonicu Požega, Arilje, Ivanica, Duga Poljana, Boljare. ‘Kada dođe auto-put do Duge Poljane sve će se promeniti, doći će investitori. Kada dođe auto-put, Duga Poljana, koja je na pola puta između Pazara i Sjenice, dobija sve. Onda dobijate fabriku i rešavamo sve probleme’, uveren je predsednik Srbije.”
A na samom kraju avgusta, novi rok – do kraja godine.

TV Happy, 23. 8. 2021. godine
“Potpisaćemo ugovor, verujem do kraja godine, do Duge Poljane i crnogorske granice, za nastavak auto-puta.”
Podsetimo, u aprilu 2014. Vučić je kao mandatar za sastav nove Vlade u svom ekspozeu obećao da će u mandatu te Vlade biti završen komletan auto-put od Beograda do crnogorske granice.

Mandatar Aleksandar Vučić, april 2014 / Foto: FoNet/Božidar Petrović

Narodna skupština, 27. 4. 2014. godine
“Uveravam građane da ćemo auto-put Beograd-Boljare završiti za četiri godine i time ostvariti višedecenijski san naših građana.“
Da bi otklonio dileme na šta se odnosi njegovo obećanje naglasio je da će u roku od četiri godine auto-put u potpunosti biti izgrađen, da to ne znači “završiti papire”, već “građani mogu da znaju da će za četiri godine moći da idu u Crnu Goru na more”.
Otvoreni parlament, 27. 4. 2014. godine
“Pročitaću vam kako nam trenutno stoje stvari i šta je to što ćemo moći, a bogami i neke stvari nećemo moći da uradimo, zato što te kredite nećemo moći da provučemo upravo zbog visine javnog duga. Rekao sam za Beograd i Južni Jadran u dužini od 763, Beograd-Boljare 270 kilometara, uveren sam da ćemo to kroz koncesione ugovore u roku od četiri godine u potpunosti izgraditi, ne završiti papire, već građani mogu da znaju da će za četiri godine moći da idu u Crnu Goru na more, na planinu, gde god hoće ili da idu u bilo koje mesto u Srbiji na tom putu, da će moći da idu auto-putem.”
Međutim, u tom roku, do polovine 2018, otvorena je (u novembru 2016) samo deonica Ljig – Preljina od 40 kilometara, dok je deo od Obrenovca do Čačka završen u avgustu 2019. Deonica od Preljine do Požege još je u izgradnji, a rok za njen završetak pomeren je na narednu godinu.

Početak izgradnje deonice Preljina – Požega, maj 2019 / Foto: FoNet/MGSI

I bivša ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je početkom 2015. da će ceo auto-put do granice sa Crnom Gorom biti završen do 2020.

Analitika, 14. 1. 2015. godine
„Za deonicu Požega-Boljare u dužini od 107 kilometara čija je procenjena vrednost 1,8 milijardi evra, prostorni plan i priprema projektno-tehničke dokumentacije biće urađeni tokom ove (2015) godine dok je planirani završetak radova do 2020. godine.“
U martu 2018. ministarka Mihajlović potpisala je sa kinеskom kompanijom “China Communications Construction Company (CCCC)” Mеmorandum o razumеvanju o saradnji na projеktu Požеga-Boljarе, da bi u julu 2019. najavila početak rada na izradi projektno-tehničke dokumentacije za tu deonicu. Za to je ostavila rok od godinu i po dana.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju, mart 2018 / Foto: FoNet/MGSI

Beta, 2. 7. 2019. godine
“Potpredsednica Vlade istakla je da počinje da se radi i na izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Požega - Boljare, da će taj posao trajati oko godinu i po dana i da će se u međuvremenu razgovarati o načinima finansiranja.“
Takođe, ona je u aprilu 2019. izjavila da će radovi na deonici auto-puta od Surčina do Novog Beograda biti okončani do proleća 2021. Međutim, u proleće ove godine radovi su tek počeli, a sadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović njihov završetak najavljuje za oktobar 2022.

Naslovna fotografija: Instagram @tomamomirovic