TikTok – „crna ovca” među društvenim mrežama?

Za Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju, Kanadu i Veliku Britaniju, ali i neke druge zemlje, aplikacija TikTok je sinonim za bezbednosni rizik. Platforma za deljenje kratkih video sadržaja među zapadnim zvaničnicima kotira se i kao alat u rukama kineskih vlasti za širenje dezinformacija i propagande. Kakav se otpor pruža svemu tome i zašto je TikTok označen kao „crna ovca” među društvenim mrežama na zapadu?
Izvor: Canva

Izvršni direktor TikTok-a Šou Ži Ču uveravao je u četvrtak Odbor za energetiku i trgovinu američkog Kongresa da platforma koju zastupa „ne promoviše niti uklanja sadržaj na zahtev kineske vlade”. On je u svedočenju pred odborom objašnjavao i da kompanija „ByteDance”, vlasnik ove društvene mreže, posluje transparentno i da „nije kineski, niti agent bilo koje druge države”.

Ču je, kako prenosi Glas Amerike, napomenuo da kompanija u saradnji sa vlastima i američkom kompanijom Orakl pokušava da pronađe rešenja za zabrinutosti koje se vezuju za tu društvenu platformu. Na saslušanje koje je trajalo više od pet sati izvršnog direktora TikTok-a pozvala je predsedavajuća Odborom, republikanka, Keti Mekmoris Rodžers.

TikTok, u vlasništvu kompanije ’ByteDance’, svesno je Komunističkoj partiji Kine dozvolio da pristupi američkim korisničkim podacima. Amerikanci zaslužuju da znaju kako ovi postupci utiču na njihovu privatnost i bezbednost podataka, kao i koje radnje TikTok preduzima da deca budu bezbedna na internetu i van njega“, poručila je Mekmoris Rodžers u saopštenju u kom je i najavljeno saslušanje Ži Čua.

***

Zabrinutost američkih vlasti poprimila je ozbiljnije razmere još krajem prošle godine, kada su članovi Predstavničkog doma SAD obavešteni da je aplikacija TikTok zabranjena na službenim telefonima.  Ova društvena mreža označena je kao „visoko rizična zbog niza bezbednosnih problema”, a glavni administrativni službenik Predstavničkog doma u obaveštenju je naglasio da se TikTok mora izbrisati sa svih uređaja kojima upravlja Predstavnički dom.

Povezan sadržaj

Pre odluke koja je uključila sve članove i zaposlene u Kongresu, jedna po jedna savezna država počele su da ukidaju TikTok na službenim uređajima. Samo nekoliko meseci posle tih prvih koraka, u februaru ove godine, Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće objavila je da bi i američke savezne agencije, u roku od 30 dana, svoje telefone trebalo da obezbede uklanjanjem aplikacije za deljenje video sadržaja.

Iz bezbednosnih razloga iste mere preduzela je i Evropska komisija, pa je svim svojim članovima, odnosno zaposlenima, dala rok da do 15. marta uklone TikTok sa službenih uređaja.

Aplikacija je potom postala nepoželjna i za vladu Kanade, Velike Britanije, Novog Zelanda i Belgije. Sve zabrane odnosile su se i odnose se i dalje isključivo na telefone službenika u državnim instutucijama, a u obrazloženjima se zapravo čita zabrinutost za podatke korisnika i to kako bi oni mogli stići do – kineske vlade.

 

Peking kao epicentar rizika

 

TikTok je u vlasništvu kompanije „ByteDance” sa sedištem u Pekingu, što za političare na zapadu predstavlja ključni razlog za oprez pri deljenju bilo kakvih podataka, naročito onih poverljivih. 

Po zakonu koji je u Kini usvojen 2017. godine, organizacije i građani dužni su da „podržavaju, pomažu i sarađuju” u naporima nacionalnih obaveštajnih službi. Američki Federalni istražni biro (FBI) i Federalna komisija za komunikacije upozorili su da bi „ByteDance” mogao sa kineskom vladom da deli podatke TikTok korisnika – istoriju pregledanja, lokaciju i biometrijske identifikatore.

Kroz iste naočare ka Pekingu je pogledala i Evropska komisija. Poslednjih dana februara, EK je objavila da je službenicima zabranjeno korišćenje TikTok-a na službenim telefonima, ali i na privatnim ukoliko i na njima imaju aplikacije i podatke u vezi sa poslom koji obavljaju.

„Komisija na taj način želi da osigura da su njeni službenici dobro zaštićeni protiv rastuće opasnosti od kibernetičkih pretnji. Naša je obveza da što je moguće ranije reagujemo na potencijalna sajber-upozorenja”, objavila je EK, a preneo je Dojče vele. Isto su postupili i Evropski savet i Evropski parlament.

Izvor: Canva

Nekoliko dana kasnije, 28. februara, aplikaciju TikTok na službenim uređajima zabranile su i kanadske vlasti, navodeći da ova društvena mreža „predstavlja neprihvatljiv nivo rizika po privatnost i bezbednost”. Na period od šest meseci, zabranu korišćenja TikTok-a na telefonima vladinih zvaničnika uvela je i Belgija, i to na osnovu analize rizika obaveštajnih službi zemlje i preporuka nacionalnog Centra za sajber bezbednost. Po isteku šest meseci, belgijske vlasti će ponovo razmotriti odluku i postupiće u skladu sa novim smernicama.

„Ne možemo biti naivni, TikTok je kineska kompanija koja trenutno ima zadatak da sarađuje da kineskim obaveštajnim službama”, izjavio je belgijski premijer Aleksandar de Kro za Politiko.

Nizu zabrana pridružila se i zabrana od strane Velike Britanije. S osvrtom na prethodno donete odluke SAD, Kanade i Evropske komisije, a govoreći o zaštiti podataka korisnika TikTok-a, vlada Ujedinjenog Kraljevstva je saopštila:

„Vlada je, zajedno sa našim međunarodnim partnerima, zabrinuta zbog načina na koji se ovi podaci mogu koristiti.”

Mere koje imaju za cilj zaštitu podataka preduzeo je i parlament Novog Zelanda. Prema pisanju Gardijana, služba novozelandske skupštine u petak je obavestila poslanike da će aplikacija u kineskom vlasništvu biti blokirana sa svih službenih uređaja krajem meseca, a putem mejla im je rečeno i da je „služba utvrdila da rizici nisu prihvatljivi” za parlament Novog Zelanda.

Otpor korišćenju aplikacije podstiče i sumnja da bi Kina mogla da manipuliše algoritmom mreže zarad cenzure, širenja sopstvene propagande i dezinformacija.

Dojče vele podsetio je u jednoj od svojih analiza na 2019. godinu i video u kojem jedna 17-godišnjakinja prvo daje savete za šminkanje, ali i upućuje kritike na račun Pekinga i njegovog odnosa prema Ujgurima u severozapadnoj pokrajini Sinđan. Video je izbrisan, a posle niza negativnih reakcija na takav postupak, TikTok je saopštio da je došlo do „ljudske greške u moderaciji” sadržaja.

 

Kompanija odbacuje tvrdnje o zloupotrebi podataka

 

Predstavnici TikTok-a demantovali su sve navode o prosleđivanju korisničkih podataka kineskoj vladi. Posebno su istakli i da nikada nisu dobili zahtev od državnog vrha Kine za uvid u informacije o korisnicima, ali da tako nešto ne bi ni dozvolili.

Reagujući na odluke SAD, portparolka TikTok-a Bruk Oberveter zabrane korišćenja aplikacije nazvala je „političkim teatrom”.

„Zabrana TikTok-a na vladinim uređajima usvojena je u decembru bez ikakve rasprave, i nažalost taj pristup je poslužio kao putokaz za ostale svetske vlade. Te zabrane su samo politički teatar”, izjavila je Oberveter.

Maurin Šanahan, takođe portparolka platforme TikTok, rekla je da kompanija već odgovara na bezbednosne probleme kroz „transparentnu zaštitu američkih korisničkih podataka i sistema u SAD, uz praćenje, proveru i verifikaciju trećih strana”.

Američki državni vrh ne veruje TikTok-u, pa je, kako prenosi Gardijan, Bajdenova administracija zatražila od kineskih vlasnika TikTok-a da prodaju svoje udele u kompaniji ili će se suočiti sa potpunom zabranom na ključnom tržištu gde imaju više od 100 miliona korisnika.

I odluka Evropske komisije za rukovodstvo TikTok-a je „pogrešna”.

„Razočarani smo ovom odlukom, za koju verujemo da je pogrešna i zasnovana na fundamentalnim zabludama”, rekao je portparol TikTok-a za Politiko i dodao da je platforma kontaktirala EK kako bi objasnila na koji način se štite podaci korisnika.

Izvor: Canva

Početkom marta TikTok je najavio i niz novih mera koje bi ojačale zaštitu podataka korisnika u Evropi.

Mere pre svega podrazumevaju poboljšanje kontrole pristupa korisničkim podacima uvođenjem bezbednosnih kapija koje će određivati pristup zaposlenih evropskim TikTok korisničkim podacima i prenos podataka van Evrope.

„Svaki pristup podacima ne samo da će biti u skladu sa relevantnim zakonima o zaštiti podataka, već će prvo morati da prođe kroz ove bezbednosne kapije i dodatne provere”, poručuju iz TikTok-a.

 

I mediji oprezni

 

Britanski javni servis (BBC) takođe se obratio svojim zaposlenima i posavetovao ih da sa službenih telefona uklone TikTok aplikaciju.

„Odluka je zasnovana na zabrinutosti zvaničnika širom sveta koji se odnose na privatnost podataka i bezbednost”, navodi se u mejlu poslatom zaposlenima 19. marta.

„Ako je uređaj u vlasništvu BBC-ja i ne morate zbog posla da imate TikTok, onda ga izbrišite sa mobilnog telefona”, dodaje se u uputstvu.

Pre britanskog, isto je uradio i danski javni servis, koji je naveo da je ovakav potez napravio nakon bezbednosne procene i upozorenja danskog Centra za sajber bezbednost.

Naslovna fotografija: Canva