Testiranje na kovid 19 “iz fotelje”

PCR testiranje na lični zahtev poskupljuje za 3000 dinara, ali ne treba strahovati da će nas to udariti po džepu. Stigli su kućni testovi koji su znatno jeftiniji. Da li im je to i jedina prednost? Ima li i u drugim državama testiranja “iz fotelje”?

Otprilike u isto vreme kada je saopšteno da ćemo moći da se testiramo u svoja četiri zida za svotu od oko 1300 dinara i u Sjedinjenim Američkim Državama je Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila prodaju brzog testa za kovid 19 bez recepta. Taj događaj opisali su kao prekretnicu u dijagnostikovanju ovog virusa. 

U pitanju je brzi kućni antigenski test Ellume COVID-19 po ceni od 30 dolara, a kojim se prisustvo virusa utvrđuje na osnovu uzorka iz nosa. Test nije namenjen deci mlađoj od dve godine, a rezultati se saznaju za 20 minuta i to preko aplikacije na telefonu. 

Iako su iz FDA istakli da testovi nisu u potpunosti precizni, osobe koje dobiju pozitivan rezultat moraju da se samoizoluju i obrate lekaru. I oni koji dobiju negativan rezultat, ali imaju simptome koji ukazuju na kovid 19, treba da se jave doktoru.

Prvi testovi u SAD će stići u prvoj nedelji januara, a kako kaže Šon Parsons, osnivač australijske kompanije Ellume koja proizvodi test, očekuje se da će se prvi artikli u prodaji naći u februaru.

Na pitanje da li će testova biti i u drugim državama, kaže da im je primarni fokus bio SAD, ali da su i druge zemlje, posebno evropske, mesta gde bi svakako želeli da se plasiraju na tržište.

FDA je odobrila još jedan test (BinaxNOW COVID-19), koji će koštati 25 dolara, a moći će da se kupi bez recepta putem mobilne aplikacije.

Podsećanja radi, pre samo mesec dana, odobren je bio još jedan test (Lucira COVID-19), ali je bio dostupan samo uz recept.

 

 

U međuvremenu, dakle, i u Srbiju je stigao brzi antigenski test za kućnu upotrebu, s tim što je za razliku od SAD koja je odobrila test nastao u Australiji, ovaj naš poreklom iz Južne Koreje.

 

Test iz Južne Koreje

 

U pitanju je SGTi-flex COVID-19 Ag test kompanije Sugentech iz Južne Koreje.

Inače, Južna Koreja važila je još u aprilu za glavnog izvoznika PCR testova na kovid 19 – najmanje 106 država je tada nabavljalo esencijalna medicinska sredstva iz te zemlje.

Agencija za lekove Republike Srbije odobrila je taj test, rekla je Jasminka Bjeletić iz Apoteka Beograd, i dodala da su testovi osetljivi 98 odsto i da mogu da budu zamena za PCR testove.

Ona je objasnila i kako se koristi ovaj test i naglasila da se uz kupljeni test dobija uputstvo, a da je najbolje da se koristi drugi ili treći dan od pojave simptoma.

“Uzima se bris iz nosa štapićem, na slici je pokazano koliko duboko treba da se stavi štapić u nos, koliko da se zadrži, a zatim se štapić stavi na pločicu. Ako se pojave dve crte, znači da je test pozitivan i on ne može da bude lažno pozitivan – ako je pozitivan, zaraženi ste. A ako je negativan, ne mora da znači da niste zaraženi, to kaže i upozorenje na testu. Moguće je u tom slučaju da ste zaista negativni, ali i da nije prikupljeno dovoljno materijala za test”, rekla je ona.

U međuvremenu, Bjeletić je upozorila građane da ipak ne rade sami testove.

Ne radi se ni o kakvim kućnim testovima. Apoteka Beograd distribuira testove koji su medicinsko sredstvo, imaju rešenje Agencije za lekove za stavljanje u promet. Upozoravamo sve građane da mora zdravstveni radnik koji ima medicinsko obrazovanje da vrši upotrebu tog testa, rekla je ona.

 

 

Zašto rezultat lako može da prevari?

 

Epidemiolog Zoran Radovanović objasnio je za BBC na srpskom da postoje tri razloga zbog kojih kućni test može dati neprecizan rezultat.

Najpre, ističe da PCR test ima primat u odnosu na antigenski test. Kod antigenskog testa, kako kaže, potrebna je veća količina virusa, kako bi rezultat bio precizniji. Kod PCR testa to nije slučaj.

Na nepreciznost rezultata utiče i pogrešno vreme testiranja. Radovanović naglašava da je najveća verovatnoća da se prisustvo virusa otkrije između prvog i petog dana od pojave simptoma.

“Ako ste, recimo, juče bili u kontaktu sa zaraženom osobom i ako ste se zarazili, ne možete danas da imate pozitivan rezultat.”

Na kraju, Radovanović kaže da oni koji rade test kod kuće možda neće dovoljno dobro uzeti uzorak, što može uticati na rezultat.

Ostaje pitanje šta da radi osoba koja je uradila kućni test i ustanovila da je pozitivna ili se podrazumeva kako treba da stane u red i provede nekoliko sati ispred kovid ambulante? 

 

Naslovna fotografija: Canva/Ilustracija

 

(Ažurirano 21.12.2020. godine: Promenjen je dao teksta u kojem se navodi naziv kućnog testa. U prethodnoj verziji pisalo je da je reč o SGTi-flex COVID-19 IgM/IgG testu, međutim naziv testa je SGTi-flex COVID-19 Ag pa je samim tim izbrisana i ilustracija uputstva.)