Coca-cola nije pozitivna na PCR testu za koronu

Poslanik austrijskog parlamenta Mihael Šnedlic je na nedavnom plenumu jednim bizarnim eksperimentom pokušao da dovede u pitanje pouzdanost testova za koronu. Šta je uradio pogrešno i o kom testu je uopšte reč?

 

“Ovo morate pogledati 💥💥
U Austrijskom parlamentu na sjednici je clan opozicione stranke (FPÖ Michael Schneditz) napravio uzivo dok je prenos trajao , PCR Test na Coca-Coli, dakle isti Test sa kojim se testrijau svi gradani ovih dana i ono sto je bilo i za ocekivati TEST na Coca-Coli je bio POZITIVAN”, navodi se u objavi podeljenoj više od dve i po hiljade puta.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Šnedlic je, dakle, testirao uzorak koka-kole i navodno dobio pozitivan rezultat.

Ali, na snimku je očigledno da to nije uradio koristeći PCR metodu, kako se tvrdi u viralnim objavama na Fejsbuku, već brzi antigenski test.

Ovi testovi se takođe koriste za otkrivanje infekcije Sars-CoV-2. Oni ne traže genetski materijal patogena, već proteine koji su karakteristični za virus. Uzorak se nanosi na test, a rezultat je obično jasan nakon 15 do 30 minuta.

Stručnjaci, međutim, naglašavaju da brzi antigenski testovi mogu dati pogrešne nalaze, posebno ako se ne sprovode pravilno, što se upravo i dogodilo u ovom slučaju.

“Kod ove vrste testova, uzorak se prethodno mora ubaciti u puferski rastvor”, objasnio je nemački virolog Martin Sturmer u izjavi za nemači medij RedaktionsNetzwerk.

Kako kaže, poenta postupka je da se kompenzuju svi mogući ometajući faktori, kao što je, u ovom slučaju, kisela pH vrednost koka-kole.

Sturmer je zaključio da poslanikov “eksperiment” ne otkriva ništa o pouzdanosti brzih antigenskih testova, jer je izveden nepravilno.

Iz Instituta “Robert Koch” u Nemačkoj naglašavaju da “sve u ovom trenutku dostupne testova mora sprovoditi isključivo medicinsko osoblje”.

Povezan sadržaj

Kristof Pedain iz kompanije Siemens Healthliners kaže da “kiselina iz koka-kole može da razgradi proteine na test trakama, na koje bi trebalo da se vežu proteini virusa”, te zaključuje da Šnedlicov eksperiment dokazuje samo to da su proteini na test traci uništeni, prenosi Süddeutsche Zeitung.

Pedain takođe ističe da bismo na ovakav način čak i na testu trudnoće mogli postići pozitivan rezultat – a da nismo u drugom stanju.

Zbog činjenice da antigenski testovi veoma brzo pokazuju rezultat, oni se preporučuju kao dodatak u prevenciji i zaštiti rizičnih grupa, piše RedaktionsNetzwerk.

Njihova mana ogleda se u tome da su manje precizni od PCR testova, koji se smatraju zlatnim standardom za otkrivanje virusa. Nedavna studija Univerziteta medicine “Charité” u Berlinu pokazala je da brzi testovi obično daju pouzdane rezultate kada zaražena osoba ima veliko virusno opterećenje u organizmu. Ipak, nakon pozitivnog testa na antigen, iz Instituta “Robert Koch” preporučuju da rezultat “uvek treba potvrditi pomoću PCR testa”.

Naslovna fotografija: Pixabay, Canva