Samo još četiri godine pa ćemo opet biti spremni za EU

Prošlo je skoro sedam godina od najava da će Srbija učiniti "sve što je do nas" da ispunimo uslove za ulazak u Evropsku uniju. A pre nekoliko dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je izjavio slično.

Naime, on je posle razgovora u Briselu, izrazio uverenje da će se na kraju mandata nove vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU i da je, smatra, realno da Srbija postane članica Unije do 2026. Međutim, on je još na početku 2014. isticao da je „naš cilj da sve što je do nas završimo do 2018, a onda nije više na nama da li ćemo u EU biti primljeni 2020“.

A nekoliko meseci ranije, u oktobru 2013, na stranačkom skupu povodom pet godina od osnivanja SNS u beogradskoj „Kombank Areni“, Vučić je kazao da će “sigurno ostvariti zadatak” i da će Srbija do 2020. biti u EU.

Skup SNS, 21. 10. 2013. godine
“Mi ne krijemo da je naš cilj i ja ću to večeras prvi put otvoreno reći pred vama, naš cilj je da Srbija do 2020. godine postane punopravni član Evropske unije i mi ćemo taj zadatak da ostvarimo. I vi znate, za razliku od drugih kada mi kažemo da ćemo naš zadatak da ostvarimo, onda je to sigurno.”

Da to nije slučajno izjavaio, jer ga je ponela euforija na velikom skupu, pokazuje izjava koju je dao mesec dana ranije, kada je naglasio da “misli da možemo da postignemo cilj” – ulazak u EU do 2020. godine.

RTS, 13. 9. 2013. godine
„Naš cilj je ulazak u EU do 2020. godine. Možda da probamo pre toga, ali to treba da bude poslednji trenutak za ulazak i mislim da to možemo da postignemo.“

U aprilu 2014, posle razgovora sa tadašnjom visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, kao predsednik Vlade Srbije, Vučić je kazao da “postoji šansa” da do 2020. godine Srbija bude članica EU.

Ketrin Ešton i Aleksandar Vučić / Foto: FoNet/Dragan Antonić
Politika, 28. 4. 2014. godine
'Po prvi put kažem – mislim da postoji nekakva šansa da 2020. postanemo punopravni član EU.“

I dva meseca kasnije pokazao je optimizam, ali i želeo da precizira svoju izjavu.

Fonet, 19. 6. 2014. godine
“Nikada nisam lagao naš narod u Srbiji i da kažem bićemo sigurno do 2020. deo Evropske unije. Ja sam rekao da ćemo mi da ispunimo ono što je do nas, ono što mi možemo i što moramo da uradimo do 2019, a onda je na Austriji, Nemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama da donesu odluku da li žele da nas prime u EU ili ne.”

Međutim, do 2020, Srbija je otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja, od čega su dva privremeno zatvorena. A pre neki dan iz Evropskog saveta stiglo je obaveštenje – Srbija neće otvoriti Poglavlje 2 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.  To poglavlje, koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, bilo je naredno koje je Srbija trebalo da otvori, ali prvi put od 2015. godine tokom jednog šestomesečnog predsedavanja Savetom EU Srbija neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje u pristupnim pregovorima.

Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Inače, godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU nije objavljen tokom juna, kako je to do sada bila praksa, već je zbog pandemije virusa korona objavljivanje pomereno za jesen . A u Izveštaju Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 u Srbiji, takozvanom non-pejperu, ocenjuje se da postoje zastrašivanja i pretnje nad novinarima, kao i pritisci na pravosuđe.

Sudeći po nalazima tog izveštaja, Srbija ne može da bude optimistična povodom ubrzavanja procesa integracija.

europeanwesternbalkans.rs, 18. 11. 2019. godine
'Vladini zvaničnici, nekad i na najvišem nivou, nastavljaju da javno komentarišu tekuće istrage i sudske procese, kao i pojedinačne sudije i tužioce. Kampanje u tabloidima usmeravane su na članove pravosuđa poznate po kritičkim stavovima o reformi pravosuđa. Pravilnik o ponašanju za članove parlamenta i Vlade o granicama dozvoljenog u komentarisanju sudskih odluka i postupaka ne predviđa nikakve sankcije, a Srbija tek treba da pruži informacije o njegovoj primeni”, navodi se u izveštaju.

Takođe, navodi se da su slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje zabrinjavajući, posebno na lokalnom nivou, dok je politički i ekonomski uticaj i dalje razlog za brigu.

I pored svega, predsednik Srbije nije skrivao optimizam posle prošlonedeljnog sastanka u Briselu.

RTS, 26. 6. 2020. godine
'Neću da pričam detalje, ali zadovoljan sam kroz koje smo sve detalje prošli u razgovoru sa Fon der Lajenovom, uveren da sa optimizom ulazimo u novu fazu odnosa EU i Srbije', naglasio je Vučić posle razgovora sa funkcionerima EU i primetio da se u Briselu za sva ta pitanja stvara pozitivna klima.

A i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da veruje da Srbija može da postane punopravna članica EU do 2026. godine, ocenjujući da je to “izvodljivo i dostižno“.

Jadrnka Joksimović / Foto: FoNet/Savet Evrope
Tanjug, 1. 7. 2020. godine
'Joksimović smatra da je u periodu od 2025. do 2027.godine moguće da Srbija postane članica EU i dodaje da se ponekad zaboravlja da je u kredibilnoj strategiji proširenja EU iz februara 2018.godine jasno nagovešteno da je, ukoliko EU bude spremna i Srbija sprovede svoje obaveze, 2025.godina mogući termin za članstvo.'

Naglasila je da proces pristupanja EU danas nije isti kao pre 10 godina i da je neuporedivo teži čega su, kaže, svi svesni.

Naslovna fotografija: FoNet/Evropski savet