Prihvatilište otvorilo vrata beskućnicima

Prihvatilište za odrasle u Beogradu primilo je N. G. i otvorilo vrata za još 20 ljudi, potvrđeno je za Istinomer iz kancelarije Zaštitnika građana. Kako saznajemo, proširili su kapacitet preuređenjem određenih prostorija koje je ranije koristilo rukovodstvo te ustanove. 

Organizacija A11 Inicijativa za socijalna i ekonomska prava podnela je početkom sedmice krivičnu prijavu protiv nadležnih u Prihvatilištu, kao i pritužbu Zaštitniku građana, zbog slučaja muškarca koji je ugroženog zdravlja vraćen na ulicu nakon što mu je ukazana lekarska pomoć.

“On je bio u Urgentnom gde je dobio lekarsku terapiju, a pošto nije bio za hospitalizaciju, vratili su ga na lokaciju sa koje su ga pokupili. Reč je o napuštenoj zgradi u kojoj nema struje, nema vode, nema vrata. On ima otvorene rane na nogama, ne može da stoji, užasni su uslovi unutra i on je sad prepušten tako sam sebi”, rekao nam je tada Danilo Ćurčić iz A11 Inicijative.

Iz kabineta Ombudsmana su nam odgovorili:

„Od Prihvatilišta je posebno zatraženo da se izjasni o razlozima odbijanja prijema N. G. iz Beograda, dok je od GCSR, odeljenja Zvezdara zahtevana informacija o svim preduzetim merama”.

Izostala je saradnja svih tih organa, tako da se Odeljenje za hitno postupanje odlučilo za neposredan nadzor.

 

 

Na pitanja koja smo poslali Prihvatilištu za odrasle, između ostalog, kakva je situacija s  kapacitetima i kakve su posledice epidemije korona virusa po rad te ustanove, dobili smo odgovor da se obratimo Gradu, a na te odgovore – još čekamo.

 

Naslovna fotografija: A11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava