A11 inicijativa podnela krivičnu prijavu protiv Prihvatilišta koje već mesecima ne prima beskućnike

Povodom slučaja građanina G. (podaci poznati redakciji) koji je imao otvorene rane na nogama, ugroženog je zdravlja, ne može da hoda, a prepušten je ulici, organizacija A11 - Inicijativa za socijalna i ekonomska prava podnela je krivičnu prijavu zbog nesavesnog rada u službi protiv odgovornog lica u Prihvatilištu za odrasla i stara lica, kao i pritužbu Odeljenju za hitno postupanje Zaštitnika građana. Nakon što je čoveku ukazana pomoć u Urgentnom centru, socijalni radnik je dao uput za smeštaj u Prihvatilištu, ali ta ustanova već mesecima ne prima nove korisnike.

Napuštena kuća u kojoj G. trenutno leži nepokretan, nema prozore, vrata, ni grejanje. Gladan, promrzao, dok ga napadaju buve, ovaj muškarac je u lošem zdravstvenom stanju, a jedina zaštita od hladnoće su ćebad koji je dobio od volontera koji pomažu beskućnicima u Beogradu.

“On je bio u Urgentnom gde je dobio lekarsku terapiju, a pošto nije bio za hospitalizaciju, vratili su ga na lokaciju sa koje su ga pokupili. Reč je o napuštenoj zgradi u kojoj nema struje, nema vode, nema vrata. On ima otvorene rane na nogama, ne može da stoji, užasni su uslovi unutra i on je sad prepušten tako sam sebi”, kaže za Istinomer Danilo Ćurčić iz A11 Inicijative.

Centar za socijalni rad je dobio informaciju o ovom čoveku u sredu, navodi naš sagovornik, a u petak su poslali uput Prihvatilištu.

“Oni, međutim, otkad je počelo sve ovo sa koronom – ne primaju korisinike. Sada neće ni odgovoriti na to, kao što ni inače ne odgovaraju”, konstatuje Ćurčić.

Povezan sadržaj

G. nema nikog od porodice i godinama je beskućnik.

Saznali smo za njega preko organizacija koje inače rade s beskućnicima, a oni ne mogu da urade ništa jer nemaju kapaciteta”, navodi sagovornik Istinomera.

Po Ćurčićevim rečima, G. je neophodno svakodnevno previjanje i čisto i suvo okruženje, sasvim različito od užasnih uslova u kojima se nalazi.

“Podneli smo pritužbu Odeljenju za hitno postupanje Ombudsmana – oni bi trebalo hitno da postupaju, zvao sam ih, ali se ne javljaju. Krivičnu prijavu smo podneli protiv odgovornih u Prihvatilištu, jer je ovo slučaj nesavesnog rada u službi”, objašnjava Ćurčić.

“Čovek kada živi na ulici, ako mu je potrebna podrška, preko oganizacija koje rade sa njima ili direktno sam obraća se Centru za socijalni rad. Centar šalje uput Prihvatlilištu i to je cela procedura za prihvat”.

Prihvatilište inače zimi ima manje kapaciteta, što je “uobičajen” problem.

 

 

“Imaju samo stotinak kreveta, a to je bedan broj za Beograd. Njima se sada zakomplikovala situacija zbog korone. Neće nikog da prime novog, zato što će time navodno da šire virus. Ali to je suludo, jer bi mogli na primer da naprave izolacioni blok unutar prihvatilišta, i tu da drže nove ljude. Drugo, to je ustanova osnovana za prihvat ljudi sa ulice. Ne možeš da kažeš ja neću da radim sad to osam meseci”, kaže Ćurčić, dodajući da će situacija biti sigurno sve gora kada stigne zima.

“Prihvatilište ne radi otkad je počelo sve ovo sa koronom. Mi smo podnosili zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, da vidimo koliko su od 15. marta do 15. oktobra primili ljudi, i onda su nam rekli - nikoga.”

Prema pritužbi Ombudsmanu, kako se navodi, GCSR obavestio je u petak, 6. novembra 2020. o slučaju i Prihvatilište za odrasla i stara lica koje je i ustanova osnovana radi pružanja urgentne nege u ovakvim slučajevima. Ipak, usled činjenice da je Prihvatilište za odrasla i stara lica odlukom rukovodstva te ustanove odlučilo da ostane zatvoreno za sve korisnike kojima je hitno potrebna nega, smeštaj i ishrana, G. je prepušten samom sebi.

 

Naslovna fotografija: organizacija A11 – Inicijativa za socijalna i ekonomska prava