Ombudsman u kontroli Prihvatilišta, Centra za socijalni rad i nadležnog sekretarijata

Odeljenje za hitno postupanje Ombudsmana danas nadzire rad Prihvatilišta, kao i rad Gradskog centra za socijalni rad, odeljenja Zvezdara, potvrdili su za Istinomer iz kabineta Zaštitnika građana. Istovremeno, u toku dana, kako su rekli, planiran je i nadzor nad radom Sekretarijata za socijalnu zaštitu Gradske uprave grada Beograda.

Sve ove mere su usledile nakon pritužbe A11 Inicijative za socijalna i ekonomska prava povodom slučaja građanina G. koji je ugroženog zdravlja, na ulici, a Prihvatilište za odrasle ga nije primilo, jer su njihova vrata zatvorena već mesecima.

“Odeljenje za hitno postupanje se juče, odmah po prijemu pritužbe A11 obratilo Prihvatilištu za odrasla i stara lica i Centru za socijalni rad – Odeljenje Zvezdara“, navodi se u odgovoru Istinomeru iz kabineta Ombudsmana.

Zatražili su, kako kažu, da im se dostave  informacije o celom ovom slučaju.

„Od Prihvatilišta je posebno zatraženo da se izjasni o razlozima odbijanja prijema N. G. iz Beograda, dok je od GCSR, odeljenja Zvezdara zahtevana informacija o svim preduzetim merama i aktivnostima u cilju adekvatnog zbrinjavanja navedenog lica”, kažu iz ove institucije.

Međutim, kako su potvrdili za Istinomer, izostala je saradnja svih ovih organa, tako da se Odeljenje za hitno postupanje odlučilo za neposredan nadzor.

“U postupku je kontrola zakonitosti i pravilnosti njihovog rada”, stoji u odgovoru, kao i da će se ceo proces nastaviti i sutra “uprkos neradnom danu”.

Na pitanja koja smo poslali Prihvatilištu za odrasle, između ostalog, kakva je situacija sa kapacitetom Prihvatilišta i kakve su posledice epidemije korona virusa po njegov rad, dobili smo odgovor da se obratimo Gradu.

Podsetimo, napuštena kuća u kojoj G. trenutno leži nepokretan, nema prozore, vrata, ni grejanje. Ovaj muškarac je u lošem zdravstvenom stanju, a jedina zaštita od hladnoće su ćebad koji je dobio od volontera.

On je bio u Urgentnom gde je dobio lekarsku terapiju, a pošto nije bio za hospitalizaciju, vratili su ga na lokaciju sa koje su ga pokupili. Reč je o napuštenoj zgradi u kojoj nema struje, nema vode, nema vrata. On ima otvorene rane na nogama, ne može da stoji, užasni su uslovi unutra i on je sad prepušten tako sam sebi, rekao nam je Danilo Ćurčić iz A11 Inicijative.

Centar za socijalni rad je dobio informaciju o ovom čoveku u sredu, naveo je naš sagovornik, a u petak su poslali uput Prihvatilištu.

“Prihvatilište ne radi otkad je počelo sve ovo sa koronom. Mi smo podnosili zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, da vidimo koliko su od 15. marta do 15. oktobra primili ljudi, i onda su nam rekli – nikoga”, otkrio nam je Ćurčić.

Osim pritužbe Ombudsmanu, A11 Inicijativa je podnela i krivičnu prijavu protiv odgovornih u Prihvatilištu, zbog nesavesnog rada u službi.

 

Naslovna fotografija: A11 Inicijativa za socijalna i ekonomska prava