Policijski čas za “pobeđeni virus”

U predizbornim spotovima SNS-a više puta se čulo da virus “pobeđujemo i pobedićemo”, da su nam rezultati najbolji u Evropi... Još polovinom aprila premijerka Brnabić je istakla da vidi “svetlo na kraju tunela”, a doktor Nestorović da smo “pobedili u ratu”. Ipak, dva i po meseca od tada, a dve nedelje od izbora, situacija je daleko od pobedničke.

Danas je u Srbiji, prema zvaničnim podacima, najviše smrtnih slučajeva od početka pandemije –  13 osoba je preminulo, dok je u poslednja 24 sata zaraženo 299 osoba. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od sutra biti zabranjena javna okupljanja više od pet ljudi, a da od petka počinje policijski sat koji će trajati do ponedeljka. Nakon četiri meseca borba sa virusom daleko je od završetka uprkos toliko puta najavljivanoj i proglašavanoj pobedi nad ovim „nevidljivim neprijateljem“.  

„Čini mi se da naziremo svetlo na kraju tunela, ako zadržimo disciplinu i ako svi zajedno izdržimo još malo, čini mi se da će Srbija uskoro moći da proglasi pobedu, izjavila je premijerka Ana Brnabić 17. aprila na konferenciji za medije.

Istog dana, gostujući u emisiji “Fokus” na TV B92, pulmolog dr Branimir Nestorović pričao je o tome da je najgori period prošao i da je “stvarno došao kraj” virusa korona.

Ovo je stvarno rat, mi smo u tom ratu pobedili, naglasio je tada dr Nestorović.

Da nije samo doktor Nestorović borbu sa virusom izjednačavao sa ratom, imali smo priliku da čujemo i u predizbornom sportu Srpske napredne stranke. U njemu je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, obraćajući se biračima nedelju dana pred izbore, podsetio na “dobijene velike bitke” kada smo bili “na ivici ambisa”, a zatim i objasnio aktuelnu situaciju.

Danas se ponovo borimo protiv neprijatelja kog ne možemo da vidimo, ali neprijatelja koji nas zbližava čak i ako fizički izbegavamo zagrljaj.  I pobeđujemo i pobedićemo ovog neprijatelja, samo zato što je svako od nas borac“, istakao je Vučić.

Izvor: YouTube- Srpska napredna stranka

A u predizbornom spotu SNS, emitovanom u drugoj polovini maja, profesorka dr Teodora Beljić Živković, zaposlena u KBC Zvezdara, govorila je o poboljšanjima u zdravstvenom sistemu i ulaganju u njega.

A sad ova poslednja Kovid infekcija pokazala je koliko je našem predsedniku važno zdravlje građana, to lečenje adekvatno, nova oprema, dijagnostički testovi, to što smo postigli fantastične rezultate bolje nego u Evropi, rekla je doktorka u spotu, dodajući da nema dilemu da će glasati za SNS.

Povezan sadržaj

Osim što je ovim spotom prekršen zakon, kako je to u svom rešenju navela Agencija za borbu protiv korupcije, jer je doktorka KBC „Zvezdara“ u medicinskoj uniformi te ustanove izgovarala promotivnu poruku, Istinomer je već više puta opovrgao navode da su rezultati Srbije u borbi sa virusom među najboljima u Evropi.

Nedelju dana pre objavljivanja ovog spota, Srpska napredna stranka emitovala je još jedan, u kojem je istakla da se Srbija oporavlja od korona virusa i da, između ostalog, opozicija ometa borbu protiv virusa.

Srbija se oporavlja od korona virusa zahvaljujući našim plemenitim zdravstvenim radnicima. Broj žrtava u Srbiji je među najnižim u svetu” navedeno je u spotu, kao i to da se “vođe opozicije se samo žale i tako omalovažavaju rad naših dokotra i medicinskih sestara”.

 

foto: Printscreen – YouTube – Srpska napredna stranka

 

Istinomer je već ocenjivao tvrdnje funkcionera da je Srbija među državama sa najmanjim brojem žrtava virusa korona. Najpre, analizirajući predsednikovo pismo penzionerima, u kome je naveo da je “stopa smrtnosti Srbije od korone jedna od najnižih u Evropi“,  a zatim i izjavu pokrajinskog sekretara za zdravsto Zorana Gojkovića, koji je istakao da je u Srbiji više hiljada odsto manji mortalitet nego u zemljama Evropske unije.

* Imamo jednu od najnižih stopa smrtnosti od korone u Evropi

* U Srbiji više hiljada odsto manji mortalitet nego u zemljama EU

A već prvog jutra nakon izbora stručnjaci su saopštili da je epidemiološka situacija u Srbiji preteća i da se virus ponovo razbuktava. Tog dana je i BIRN objavio tekst da je broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvaničnog broja. A nakon svakodnevnih uznemirujućih podataka predizborni spotovi i oduševljene izjave u kojima se veliča pobeda nad koronom (ne)očekivano su potonule u zaborav. 

 

Naslovna fotografija: FoNet / Zoran Mrđa