Imamo jednu od najnižih stopa smrtnosti od korone u Evropi

 Pismo penzionerima, maj 2020.
11. 6. 2020.
Teme / Ocene: Neistina
„Stopa smrtnosti od korone je jedna od najnižih u Evropi.“ 

„Poštovani, Vi ste temelj i snaga našeg društva i naroda“, ovim rečima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se u svoje i ime svoje stranke, započeo pismo zahvalnosti upućeno penzionerima. Nabrajajući postignute rezultate i naglašavajući zahvalnost starijim sugrađanima zbog odgovornosti i žrtvovanja tokom vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije, predsednik Srbije napisao je:

I svi smo ponosni zbog odgovornosti koju ste pokazali. Zahvaljujući vama, stopa smrtnosti od korone je jedna od najnižih u Evropi“.

Ipak, na osnovu podataka američkog Univerziteta Džon Hopkins o stopi smrtnosti od virusa korona u svetu, teško da bi se moglo zaključiti da je stopa smrtnosti u Srbiji „jedna od najnižih u Evropi”. 

Naime, stopa smrtnosti predstavlja broj umrlih na 100.000 stanovnika, a u Srbiji, prema podacima ovog Univerziteta u trenutku slanja pisma penzionerima, sa brojem preminulih koji iznosi 239, stopa smrtnosti iznosi 3,42.

Poređenja radi, najveću stopu smrtnosti u Evropi ima San Marino i ona je tada iznosila 124,32, a broj preminulih u toj državi je 66. Sa druge strane, najveći broj preminulih u Evropi ima Velika Britanija i taj broj je tada bio 37.130 izgubljenih života, što je više od ukupnog broja stanovnika San Marina, te je stopa smrtnosti u Ujedinjenom kraljevstvu nešto veća od 55.

Povezan sadržaj

Prema objavljenim podacima, od 48 evropskih država (bez Lihtenštajna i Vatikana), Srbija je na 28. mestu, odnosno, manju stopu smrtnosti od Srbije ima još 20 evropskih država.

Najmanju stopu mortaliteta među evropskim zemljama imaju Kazahstan, Gruzija, Slovačka i Azerbejdžan.

Vrednost stope smrtnosti između 1 i 2 imaju Letonija, Albanija, Malta, Kipar, Ukrajina, Crna Gora, Grčka, Bugarska.  

Takođe, manju stopu smrtnosti od Srbije imaju i Belorusija, Litvanija, Hrvatska, Rusija, Poljska Island, Češka i Jermenija.

Podsetimo, Istinomer je izjavu pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića da je „naša stopa mortaliteta više hiljada posto manja od zemalja EU” ocenio kao – „neistinu”.  

*U Srbiji više hiljada odsto manji mortalitet nego u zemljama EU

Dakle, imajući u vidu da 20 država ima nižu stopu smrtnosti od naše zemlje, a ostalih 27 država znatno veću stopu mortaliteta, izjavu predsednika Vučića da je Srbija među zemljama sa najnižom stopom smrtnosti od virusa korona u Evropi, ocenjujemo kao – neistinu.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović