U Srbiji više hiljada odsto manji mortalitet nego u zemljama EU

Pokrajinski sekretar za zdravstvo o stopi mortaliteta. (RTV, 19. 5. 2020. godine)
26. 5. 2020.
Teme / Ocene: Neistina
“Mi imamo upravo u stopi mortaliteta rezultat koji je nestvarno dobar. Naša stopa mortaliteta je više hiljada posto manja od zemalja EU.”

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, u gostovanju u emisiji “Pravi ugao” na RTV Vojvodina, istakao je da Srbija, kada se uzme u obzir broj umrlih od virusa korona, ima jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Prema njegovim rečima, stopa mortaliteta u Srbiji je “više hiljada posto manja od zemalja EU”.

Povezan sadržaj

Podsetimo, stopa mortaliteta predstavlja broj umrlih na 100.000 stanovnika. A epidemiolog dr Predrag Kon je, govoreći o uporedivosti podataka o virusu između država, nedavno izjavio da “jedino što može da se poredi jeste broj umrlih na 100.000, to jest mortalitet, a sve ostalo se neprekidno menja“.

Naime, epidemiolozi Kriznog štaba su sredinom aprila ove godine saopštili podatke američkog Univerziteta „Džon Hopkins“ (na kojem, kako se navodi, rade stručnjaci za javno zdravlje i zarazne bolesti), koji su tada pokazivali da je Srbija imala drugu najnižu stopu smrtnosti od virusa korona u poređenju sa zemljama iz susedstva. U regionu je tada nižu stopu mortaliteta od Srbije imala jedino Crna Gora.

Međutim, šta se desilo sa ovim podacima u međuvremenu i kakvo je stanje na listi sada?

Kada je reč o zemljama članicama Evropske unije, tačno je da većina njih ima veću stopu smrtnosti od ove bolesti nego što je to slučaj u Srbiji.

Stopa mortaliteta u Srbiji trenutno iznosi 3,41.

 

Foto: Printscreen/John Hopkins University and medicine

 

Ipak, detaljnijim pregledom liste ovog Univerziteta, pronašli smo čak 10 zemalja koje pripadaju EU, a koje, trenutno, imaju nižu stopu mortaliteta od Srbije:

Češka – 2,96
Poljska – 2,62
Hrvatska – 2,42
Litvanija – 2,26
Bugarska – 1,85
Grčka – 1,59
Kipar – 1,43
Malta – 1,24
Letonija – 1,14
Slovačka – 0,51

S druge strane, stopa smrtnosti od virusa korona u Italiji iznosi 54,25, Španiji 61,54, Francuskoj 42,35; Belgiji 81,25; Holandiji 33,9; Švedskoj 39,26…

Povezan sadržaj

Dakle, tačno je da je stopa mortaliteta od virusa korona u Srbiji manja nego u većini zemalja Evropske unije, ali to ipak nije “više hiljada posto”, kako tvrdi pokrajinski sekretar za zdravstvo. Takođe, manju stopu smrtnosti od Srbije trenutno beleži čak 10 zemalja članica EU.

Zato izjavu pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića da je “naša stopa mortaliteta više hiljada posto manja od zemalja EU” ocenjujemo kao – “neistinu”.

 

*Istinomer je deo CoronaVirusFacts alijanse koju čini više od 100 fektčeking medija koji se bore protiv dezinformacija u vezi sa pandemijom COVID-19. Više o radu alijanse pročitajte ovde.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević