Pare od Vučića: Znak pažnje ili kupovina glasova?

Do Sretenja, kada će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, novčanu pomoć od države dobiće oko tri miliona ljudi. Da li je reč o znaku pažnje i iskrenoj brizi države za one kojima je pomoć najpotrebnija ili o populističkoj meri koja za cilj ima pridobijanje glasova građana pred opšte izbore? Ko je sve do sada dobio novac od države, koliko nas to košta i uoči kojih izbora je država galantno povećavala plate i penzije?

Ako u Guglov pretraživač ukucate reč “pare”, pored naslova pesme “Pare pare” grupe Models kao predlozi će biti ponuđene i sintagme – “pare od države” i “pare od Vučića”. Šta je građane Srbije najviše zanimalo ne iznenađuje, budući da su se naši novci u poslednje dve godine delili šakom i kapom.

Ovih dana na račune oko milion i dvadeset hiljada mladih od 16 do 29 godina, koliko ih se prijavilo za finansijsku pomoć države, leći će po 100 evra. Sto evra “leglo” je i svim zatvorenicima iz ove starosne grupe. Kada se podvuče račun – oko 12 milijardi dinara država je izdvojila samo da namiri omladinu.

Pet dana uoči početka predizborne kampanje, jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 20.000 dinara dobiće penzioneri. Prethodno su u januaru po 10.000 dinara dobili zdravstveni radnici.

I dok kritičari upozoravaju da se država ponaša kao pijani milioner, koji ne gleda koliko troši ne bi li kupio glasove uoči predstojećih aprilskih izbora, vlast tvrdi da novac daje onima kojima je to najpotrebnije.

 

Širenje optimizma i lepa atmosfera

 

Ministar finansija Siniša Mali smatra da je davanje novca mladima sasvim opravdana ekonomska mera i kaže da je vlast želela da “širi optimizam među mladima” i da stvori “lepu atmosferu”.

Ministar tvrdi da je država pogodila “pravu metu” i da je “ta mera napravljena upravo za one kojima je najpotrebnija, jer da im nije potrebna ne bi se ni prijavili”.

S druge strane, kritički glasovi iz ekonomske struke tvrde da je vlast sa 100 evra pokrila “jedini deo biračkog tela koji nije pokriven nekim parama”.

 

Još 100 evra ako pobedi SNS

 

Na takav zaključak navodi i obećanje predsednika Srbije u nedavnom intervjuu “sa ekskluzivne lokacije” (novog Štadlerovog voza) da će se založiti da mladi dobiju još sto evra ako Srpska napredna stranka pobedi na izborima.

Ja ću moliti da i u drugoj polovini godine, ukoliko naravno ne izgubimo na izborima 3. aprila, moliću ljude da još jedanput pomognemo mladim ljudima”, rekao je Vučić, a zatim ispričao kako je od svoje prve studentske stipendije majci kupio Kirbi usisivač na rate, koje onda nije mogao da isplati.

Za one koji se bave problemom korupcije, ova predsednikova izjava problematična je zbog mogućeg kršenja Krivičnog zakonika, odnosno krivičnog dela ‘davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem’.

Pomoć je uslovljena pobedom naprednjaka i Vučića na izborima, a ‘moliti’ da se novac podeli mogao bi i ako ne pobedi, pa nas to već vodi ka sumnji za zloupotrebu službenog položaja, trgovinu uticajem”, primećuje Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.

 

Kad “ekonomski tigar” demonstrira moć

 

Pored mladih, penzionera i zdravstvenih radnika, finansijsku pomoć mogli bi da dobiju i prosvetni radnici, ako bude prihvaćen najavljeni zahtev ministra prosvete Branka Ružića da se prosvetarima isplati po 20.000 dinara.

Kao deo predizborne kampanje mnogi “čitaju” i odluku da za prvorođeno dete država od 1. januara isplaćuje pomoć od 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000 dinara. Novim merama populacione politike predviđeno je i da se porodicama koje dobiju drugo i treće dete isplati po 100.000 dinara jednokratne pomoći, kao i subvencija od 10 do 50 odsto vrednosti za kupovinu prve nekretnine za majke dece rođene 1. januara.

Budžetom za ovu godinu predviđeno je i povećanje penzija i plata u javnom sektoru za 5,5 odsto, odnosno u proseku od 7,3 odsto (za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijalnim službama povećanje od osam odsto, a za sve ostale u javnoj upravi sedam odsto). Vlast je odlučila da u izbornoj godini poveća i minimalnu zaradu za 9,4 odsto.

 

“Tri hiljade za gospođu” kao državna politika

 

Šakom i kapom država je delila novac i tokom 2021. godine. Pod sloganom “Moja država me ponovo podržava”, svi punoletni državljani Srbije su na ime podrške stanovništvu usled pandemije dobili dva puta po 30 evra, a zatim još 20 evra. Vlast nije diskriminisala ni zatvorenike, pa su svi punoletni građani na izdržavanju kazne u zatvorima u decembru dobili pomoć od 20 evra, a pre toga u novembru i maju po 30 evra.

Sredinom juna prošle godine isplaćeno je 60 evra pomoći nezaposlenima, dok su penzioneri dobili 50 evra u septembru. Pomoć od 100 evra dobili su i svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok je nezaposlenim kosovskim Srbima isplaćeno 200 evra.

Bili su nagrađeni i svi koji su primili vakcinu protiv virusa korona. Ukupno 2,5 miliona građana koji su se vakcinisali do 31. maja prošle godine dobilo je na poklon po 3.000 dinara.

 

Povezan sadržaj
Mirjana Nikolić 17. 1. 2022.

 

Po računici ministra finansija, u poslednje dve godine iz budžeta je izdvojeno 8,7 milijardi evra za pomoć privredi i građanima. Ministar Mali tvrdi da “novac koji je u budžetu pripada narodu” i da će se novčana pomoć data građanima opet vratiti u budžet kroz naplatu PDV-a.

Fiskalni savet nedavno je, međutim, kritikovao način na koji država isplaćuje novčanu pomoć, saopštivši da je za finansiranje jednokratnih novčanih isplata stanovništvu u 2020. i 2021. neophodno “veoma veliko zaduživanje zemlje od preko milijardu evra”.

 

Pred izbore stežemo kaiš, časna reč

 

Uoči izbora 2020. godine država je pozvala sve punoletne građane da se prijave za novčanu podršku od 100 evra. Odazvalo se više od 4,3 miliona ljudi. Kada se dodaju i penzioneri i korisnici socijalne pomoći koji su automatski bili prijavljeni za novčanu pomoć, ukupno 6,2 miliona građana je na poklon dobilo 100 evra.

Iako je predsednik Vučić govorio da se za takvu meru država odlučila kako bi se u vreme pandemije “podigla i ekonomija i psihologija, kao i vera u državu” i tvrdio da ona nema nikakve veze sa predstojećim parlamentarnim izborima jer je za izbore “samo stezao kaiš”, u stvarnosti to nije bilo tako.

 

Povezan sadržaj
Tamara Tančić 20. 10. 2019.
Milijana Rogač 14. 4. 2020.

 

Tako je pred parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore 2020. Vlada Srbije donela odluku o povećanju zarada u javnom sektoru, jednokratnoj pomoći za penzionere i usklađivanju plata i penzija. Kako je Istinomer pisao, obrazloženje za povišicu je bilo – navodni “suficit u budžetu”, dok je Fiskalni savet ocenio da je reč o ekonomski najneodgovornijoj preduzetoj meri jer “privredni rast u 2019. godini podbacuje”.

Na povećanje plata i penzija vlast se odlučila i uoči predsedničkih izbora 2017. godine, kada je zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima delimično vraćen iznos koji su imali pre umanjenja zbog mera štednje.

Isti scenario dogodio se početkom 2018. pred beogradske izbore. Skupština je tada usvojila povećanje penzija za pet odsto i plata u javnom sektoru za 10 odsto.

I dok vlast pred predstojeće aprilske parlamentarne, lokalne i predsedničke izbore populistički poručuje da je isplatom finansijske pomoći pokazala “koliko brine za građane” i tvrdi da joj se može jer država ima stabilne javne finansije, oni koji se razumeju u ekonomiju upozoravaju da ćemo ono što smo prošle godine dobili na ćupriji, ove godine vratiti na mostu i to s kamatom

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović