Maratonsko formiranje Vlade – poznati scenario, akteri i uloge

Da su Ana Brnabić i Miloš Vučević kandidati za funkciju predsednika Vlade saopštio je, nakon četiri i po meseca od održanih parlamentarnih izbora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pružajući javnosti informaciju koja, donekle modifikovana, biva servirana u trenucima kad god se u poslednjih pet godina formirala nova izvršna vlast.

Od trenutka kada je sa pozicije predsednika Vlade Srbije prešao na funkciju predsednika Republike (iako je u više navrata tvrdio da mu tako nešto „ne pada na pamet“) Vučić je isticao da razmišlja o više kandidata za premijersku poziciju, dok je godinama ranije taj položaj bio rezervisan za njega. 

Čak i kada je u junu 2017. za svoju naslednicu na premijerskoj funkciji promovisao Anu Brnabić morao je da naglasi da će se ona baviti samo delom poslova iz svoje nadležnosti, dok će drugi deo pripasti Ivici Dačiću.

Tanjug, RTV, 15. 6. 2017. godine
'Objasnio je da će Ana Brnabić, kojoj je poverio mandat za sastav nove vlade, da se bavi pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično, a da će Dačić, koji uživa njegovo ogromno poverenje, voditi suštinski politički deo.'

Nešto ranije, kao već izabrani predsednik Srbije, Vučić je kazao da za funkciju budućeg premijera ima „tri kandidata u glavi“, ali da će konačnu odluku saopštiti „11. ili 12. juna“

TV Pink, 29. 5. 2017. godine
“Tri su opcije. Jedna opcija je da to bude neko iz SNS, jedna opcija je da to bude SPS, odnosno Ivica Dačić. I zaista smo izgradili dobre odnose, odnose poverenja, ja sam im veoma zahvalan na iskrenoj podršci. Ne želim da poredim SNS i SPS i da govorim da li je to odnos ovakav ili onakav, to je partnerski odnos, korektan odnos. I treća mogućnost je da to bude neko ko nije član nijedne političke stranke. To su tri mogućnosti. I u tom smislu imam tri kandidata u glavi.”

Gradonačelnik Novog Sada bio je (i) tada, naročito u medijima bliskim vlasti, jedan od favorita za premijersku funkciju. Na pitanje „čime je to kupio predsednika Srbije te je u igri za novog premijera“, Vučević je  odgovorio  da „možda Aleksandar Vučić jednostavno voli Novi Sad“.

Blic, 9. 6. 2017. godine
'Samo zaboravljate da kažete da figuriram kod pojedinih medija i kladionica, koji su uspeli potpuno da tabloidiziraju jedno tako ozbiljno pitanje kao što je mandatar za sastav Vlade. Nemam ja ništa protiv toga da se time bavite, i da po n-ti put odgovaram na isto pitanje, ali poslednjih nedelja sve nas koji navodno figuriramo mediji su doveli u situaciju da se 'branimo' od kojekakvih izmišljenih informacija. Znate, odgovor na to pitanje i dogovor u vezi sa tako važnom funkcijom prvenstveno je stvar razgovora sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem. A on je konsultacije već započeo sa predstavnicima izbornih lista... Nema tu mesta za nečije lične afinitete i želje. I neozbiljno je to tako predstavljati', kazao je Vučević.'

Ime mandatara Vučić je saopštio 15. juna, ističući da ga je Ana Brnabić obavestila da može da obezbedi većinu u parlamentu, ali i da je „reč o vrednoj osobi koja poseduje stručne kvalitete“. S druge strane, Vučević je izjavio da nije razočaran što nije premijer, jer je Vučić „kao predsednik Srbije, ali i kao lider najveće i vladajuće stranke u Srbiji doneo najbolji mogući odabir“.

Aleksandar Vučić i Miloš Vučević / Foto: FoNet/Aleksandar Levajković
Ekspres, 6. 7. 2017. godine
'Prijalo mi je kada se predsednik lepo izjasnio o meni, i ne samo o meni, jer je spomenuo nekoliko ljudi iz stranke. Ne mogu da budem nezadovoljan, već samo veoma zadovoljan što sam dva puta biran za predsednika Gradskog odbora SNS. Prošao sam sve u stranci: od predsednika mesnog odbora, predsednika Saveta za pravna pitanja, pa sam dva puta izabran za predsednika Gradskog odbora, sada sam i potpredsednik stranke, a dva puta sam biran za gradonačelnika Novog Sada, u kome sam rođen i u kojem ceo život živim. To je samo još jedan motiv da nastavim dalje sa svojim radom. Nemam ni promil razloga da budem nezadovoljan, niti razočaran. Srećan sam što nastavljam da vodim Novi Sad i da ga pripremam za evropsku prestonicu kulture, veliki projekti su pred nama. Osim toga, ova funkcija mi ostavlja više prostora da se bavim strankom, jer je očekivano da kao premijer imate mnogo manje vremena da se bavite stranačkim radom. Došao sam iz baze stranke i vezan sam za nju. Ovako, kao potpredsednik SNS ostajem funkcionalno operativan.
Možda vas premijerska fotelja čeka u budućnosti.
- Polako, treba ići korak po korak. Čovek treba stabilno i posvećeno da obavlja zadatke koje ima pred sobom, a rezultati se na kraju uvek cene.'

Pomoć za fenomenalnu osobu

Posle izbora održanih u junu 2020. i u tom trenutku aktuelna predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da postoje dva kandidata za budućeg premijera, oba iz SNS, od kojih je jedan upravo ona. 

TV Pink, 4. 8. 2020. godine
“Nisam pitala za sebe, nije mi to važno u ovom trenutku. Znam šta god se bude desilo da ću ja ostati uz Aleksandra Vučića, ostaću u SNS, ostaću uz čoveka koji je za mene zaista čovek koji je izvukao moju zemlju, našu zemlju, iz ambisa, izvukao iz provalije, napravio od nje stabilnu zemlju, zdravu zemlju, sa jednom jasnom perspektivom i zemlju koja je uspela da bude jedan od lidera po ekonomskom rastu, ne u našem regionu gde je apsolutni lider, nego u Evropi. Tako da ću ja ostati tu. Daću vam još jednu ekskluzivnu informaciju, možda time direktno sebe diskvalifikujem, ali ću reći zato što mislim da je važno građanima Republike Srbije. Postoje dva kandidata za predsednika Vlade i ja sam jedna od ta dva kandidata.'

Kazala je da zna i ko je drugi kandidat, ali da „nije na njoj“ da saopšti ime. Napomenula je da je u pitanju „odlična, fenomenalna osoba“, kojoj bi „u svakom trenutku pružila podršku“ i „pomogla koliko god može“.

TV Pink, 4. 8. 2020. godine
'Ali mogu da vam kažem da je drugi kandidat, kandidat iz naše stranke za koga bih ja stala u svakom trenutku. U svakom trenutku. Odlična osoba, fenomenalna osoba, čovek, žena nije ni važno, ali u svakom trenutku bih stala iza te osobe, pružila podršku i pomogla koliko god mogu da pomognem. I to sam rekla i predsedniku Vučiću. Dakle, ja ću, ako budem predsednik Vlade, nastaviću da radim časno, pošteno, daću sve od sebe. Ako ne budem, trudiću se da radim još više da pomognem Aleksandru Vučiću i da pomognem stranci. I da sumiram, mislim da je predsednik optimista, ja sam optimista što se tiče Srbije i budućnosti Srbije. Pred nama su jako teška i jako izazovna vremena. Zato je važno da imamo još bolju Vladu nego što smo je imali do sada.”

Aleksandar Vučić / Foto: FoNet, Božana Pavlica

Od ove izjave do trenutka kada je Vučić, nakon sednice predsedništva SNS održane 5. oktobra, saopštio da će Brnabić ponovo biti mandatarka, prošla su cela dva meseca, a mediji su u tom periodu opet kao glavnog favorita, osim stare-nove premijerke, pominjali Miloša Vučevića, ali i Branislava Nedimovića, prvog na listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“. U međuvremenu je i Brnabić na novinarsko pitanje da li će u novoj Vladi zadržati premijersko mesto odgovorila da o tome odlučuje predsednik Srbije, kome je to “ustavna nadležnost”, što je Istinomer ocenio kao „neistinu“

Nakon dve godine održani su novi izbori, a lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ opet je dobila najveći broj mandata. Predsednik Srbije i SNS polovinom avgusta izjavljuje da nije saopštio ime mandatara, jer „još razgovara i razmišlja“, ali i navodi da su Brnabić i Vučević kandidati, uz napomenu da postoji mogućnost da kandidata predloži i koalicioni partner. 

Vlada u sigurnim rukama

A premijerka Brnabić na gotovo istovetan način kao pre dve godine govori o drugom kandidatu za premijera, mada ovoga puta njegovo ime nije tajna. Opet je u pitanju „fenomenalan čovek“, a ona će, ako on bude predsednik Vlade, „učiniti sve da mu pomogne“.  

TV Pink, 16. 8. 2020. godine
„Meni je bila najveća čast da služim mojoj zemlji i to kao predsednik Vlade, i to više od pet godina. To je čast... Ja nisam mogla da zamislim veću čast u mom životu. Čast mi je što sam radila i radiću sigurno i dalje rame uz rame sa Aleksandrom Vučićem. I čast mi je što sam član SNS. Srbiji treba jaka Vlada, ja sam sigurna, srpska Vlada i ja sam sigurna da će biti takva Vlada. Miloš Vučević je moj prijatelj, moj kolega i fenomenalan čovek i ako on bude predsednik Vlade, mi smo Vlada u bezbednim rukama. Ja ću učiniti sve da mu pomognem, svim što mogu. Tako da, hvala predsedniku Vučiću na poverenju i ja sam ponosna što sam u stranci u kojoj takvih podela nema. Biću na raspolaganju Milošu, ako Miloš treba da vodi Vladu, da mu pomognem sa svim što mu treba.“

Podsetimo, početkom aprila predsednik Srbije izjavio je da će se Vlada formirati „značajno brže“ od krajnjeg zakonskog roka, da se neće čekati leto, napominjući da očekuje da to „svakako neće biti u avgustu“. Međutim, Republička izborna komisija je, zbog više puta ponavljanog glasanja na biračkom mestu u Velikom Trnovcu, konačne rezultate parlamentarnih izbora proglasila tek početkom jula. Skupština Srbije konstituisana je 1. avgusta, a nekoliko dana ranije, 28. jula, Vučić je izjavio da će se „vrlo brzo, za oko 12 dana“ znati ime mandatara. Potom, Ana Brnabić je 8. avgusta  kazala da će se to desiti „za sedam do osam dana“, a predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić naveo je 9. avgusta da će se ime mandatara i sastav nove Vlade znati „za sedam do 10 dana“. Svi ovi rokovi su istekli, a novi, koji je 13. avgusta saopštio Miloš Vučević, glasi – „nakon povratka Vučića iz Brisela“.

Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije