Kon: Ovo je čista istina, pa neka boli koga boli

Obećanje o “kontra-napadu” na korona virus, po ugledu na takozvani “kineski model”, sudeći po broju urađenih testova u Srbiji, se još uvek nije ispunilo. Epidemiolog Predrag Kon je za Istinomer izjavio da se radi o “pogrešnoj proceni rukovodioca laboratorija” da mogu da urade više testova nego što je to realno izvodljivo. Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević je objasnila da se “nedopustivo dugo čekalo na neke rezultate”.
Foto: FoNet/Kancelarija premijera /Slobodan Miljević

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji 23. marta najavio da država kreće u “masovno testiranje”, čime će, kako je naveo, Srbija promeniti pristup borbi sa korona virusom “iz defanzivnog u ofanzivni”.

“Za oko 48 sati će početi masovna testiranja svih kod kojih postoji sumnja na prisustvo koronavirusa. Imamo dovoljno testova za to uvećanje. U međuvremenu ćemo dobiti nove testove, ali i ljude koji mogu da ih sprovedu da se dođe do rezultata na najbrži način”, saopštio je predsednik.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 7. 4. 2020.

Međutim, kada je region u pitanju, Srbija je, po broju testiranih stanovnika na jedan milion, testirala manje građana od većine susednih zemalja, pokazali su podaci sa sajta worldmeters.

Kada je reč o Evropi, Srbija se nalazi na samom začelju liste po broju testiranih na jedan milion.

Epidemiolog Predrag Kon je na redovnoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije održanoj 9. aprila naveo da su uzroci zastoja u testiranju “nedostatak medicinskog kadra”, kao i problemi sa “unosom podataka i logistikom”.

Na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare, Kon je na pitanje novinarke Istinomera, da dodatno objasni jučerašnju izjavu o “kadrovskim problemima”, istakao da se radi o “lošoj proceni virusologa koji rukovode laboratorijama”.

Kako je naveo, radi se o “pogrešnoj proceni da mogu mnogo više nego što zaista mogu”.

“Onaj ko vodi laboratoriju kaže ‘Ja mogu da uradim osam stotina’, a onda sutradan kad treba da uradi ‘E ja ne mogu, ja mogu samo 80’. A pre toga čitavi planovi se naprave i sve živo i priča se otvoreno i proziva se. I onda sad neko misli da se nešto prikriva. Ne prikriva se ništa. Evo ja, otvoreno kažem. Sigurno da me neće baš mnogo voleti zbog ove izjave, ali ona je istina. I to je suština”, istakao je Kon.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević, objasnila je da se “nedopustivo dugo čekalo na neke rezultate” jer bi, kako je istakla “svi morali da budu gotovi makar u roku od 24 sata”.

 

Foto: FoNet/Kancelarija premijera /Slobodan Miljević

 

Kon je naveo da je zastoj u testiranju posledica “banalnih stvari”, i ocenio da je “pogrešno sada ne govoriti istinu i izvlačiti se”.

“Taj zastoj u testiranju je posledica samo relativno zaista banalnih stvari. Ali je to istina. Šta sad vredi, ja to moram da kažem. Ili ne moram, drugi bi se izvlačili. Ja mislim da je potpuno pogrešno izvlačiti se i pričati neka druga objašnjenja. Ovo je čista istina, što sam ja rekao. Pa nek boli koga boli, zaključio je epidemiolog.

Na pitanje Istinomera o tome šta se dešava sa realizacijom “kineske strategije”, Kon je izjavio da nisu odustali od toga, ali da ne može da tvrdi da li se to može nazvati “masovno testiranje”.

“Nismo odustali. E sad da l’ ćemo zvati masovno.. Broj testiranja će svakako da se povećava, zato što će svi kontakti na kraju da se testiraju. Zatim će da se testiraju svi oni koji imaju povišenu temperaturu, a ranije se nisu testirali”, naveo je i dodao da “ne zna da li će to biti masovno kao što je bilo u Kini”, jer kako kaže, “to ide po indikacijama”.

Naslovna fotografija: FoNet/Kancelarija premijera /Slobodan Miljević