Kokoškom ću te, cipelom ću te

„Bacili kokošku na Marinku Tepić“, „Gađao živom kokoškom Mariniku Tepić“, „Srpsku opozicionarku tokom presice gađali živom kokoškom“... Ovo su samo neki od naslova iz domaćih i regionalnih medija nakon što je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, ispred sedišta Srpske napredne stranke u Pančevu, održala (ili pokušala da održi) konferenciju za medije. I ta vest je, čini se, natkrilila informacije zbog kojih je Tepić i pozvala novinare. A to je valjda i bio cilj onih koji su osmislili “kontraakciju” – okruži, nadglasaj, gađaj.

Ali, ovaj slučaj koliko god bizaran bio, (ne)namerno je podsetio na slične događaje u skorijoj (višestranačkoj) prošlosti kada su politički protivnici gađani, polivani vodom ili „darivani“ predmetima koji bi trebalo da ih ponize.

Nedavno obeležavanje (za proslavu nije bilo razloga) tri decenije od obnove višestranačkog sistema ponovo je, zahvaljujući sačuvanim snimcima, prizvalo događaje iz prve predizborne kampanje 1990. godine. Ponovo su viđeni kadrovi „gostovanja na vrućem terenu“ u Kosovu Polju Srpskog pokreta obnove i lidera te partije Vuka Draškovića kada su organizovane pristalice Slobodana Miloševića dočekale opozicionare psovkama, uvredama, ali i – kamenicama.

A kad je formiran parlament, slični oblici obračuna s političkim protivnicima preneti su i u poslaničke sale. Takve “performanse” gotovo uvek izvodili su radikali, a lider SRS isticao je da od njega „nema većeg skandal majstora na srpskoj političkoj sceni”.

U maju 1994. na sednici Veća građana Skupštine SRJ poslanik radikala Draško Marković polio je vodom predsednika Veća Radomana Božovića. U znak protesta što je poslaniku SRS oduzeta reč i ne dozvoljavajući da obezbeđenje Markovića izbaci iz sale, Šešelj je počupao kablove koji su povezivali govornicu i prekidač kojim se govorniku isključuje mikrofon.

Parlamentarne izbore zakazane za septembar 1997. Demokratska stranka predvođena Zoranom Đinđićem odlučila je da bojkotuje i širom Srbije organizovala je skupove na kojima je pozivala građane da ne izlaze na glasanje. Na mitingu u Kraljevu Đinđića su gađali jajima, a on je za to optužio radikale.

Dnevni Telegraf, 15. 8. 1997. godine
„Petnaestak minuta pre početka mitinga lokalni snimatelji obavestili su me da je u njihovo dopisništvo dojavljeno da će na mitingu doći do incidenta i da pripreme kamere. Ovo je u stvari nastavak Šešeljevog služenja socijalistima, jer se zna ko je u Srbiji zadužen za nasilje“, rekao je Đinđić.
Pred odlučujuće septembarske izbore 2000. predsednički kandidat opozicije Vojislav Koštunica gađan je kamenjem i jajima tokom mitinga u Severnoj Mitrovici.
Glas javnosti, 15. 9. 2000. godine
„Grupa političkih protivnika DOS-a izazvala je incident u četvrtak oko 13.30 sati u centru severnog dela Kosovske Mitrovice za vreme mitinga na kome je učestvovao predsednički kandidat dr Vojislav Koštunica. Protivnici tog saveza su počeli da bacaju kamenje, jaja i druge predmete na binu kada su na nju izašli predsednički kandidat DOS-a Vojislav Koštunica i jedan od lidera tog saveza Goran Svilanović. Stupivši za govornicu praćen uzvicima ‘Vojo, Vojo’, ‘Gotov je’, ‘Bando crvena’, on je rekao da je došao s porukom mira i zamolio okupljene da ne dozvole da ih iko deli. Pošto je grupa okupljenih i dalje nastavila da baca povrće i kamenice, pogodivši lidera DSS-a ispod oka, Koštunica je rekao: ‘Digli ste ruku na deo svog naroda. Bog će vam oprostiti, ali oni koji bacaju kamenice jesu kukavice. Ko je poželeo da Milošević pobedi u Srbiji, upitao je i dodao da to žele Bajram Redžepi i Albanci, jer će ako Milošević pobedi, dobiti nezavisnu državu Kosovo’. Nezadovoljni prisustvom Koštunice, njegovi protivnici polupali su sva vozila iz njegove pratnje. Predsednik RO SNV za severno Kosovo dr Vuko Antonijević i predsednik IO SNV Mitrovice Oliver Ivanović, koji su osudili ovaj incident, potvrdili su za ‘Glas’ da je nekoliko osoba lakše povređeno.”
U oktobru 2001. lider SRS Vojislav Šešelj je sa skupštinske govornice polio vodom predsednika parlamenta Dragana Maršićanina.

Glas javnosti, 23. 10. 2001. godine
“U ponedeljak je prvi put od postanka parlamenta na našim prostorima u vreme zasedanja u trajanju od samo tri do četiri sata, skupštinska kasa prihodovala oko 2.500 maraka. Novac je ‘kanuo’ od kazni koje je predsednik parlamenta Dragan Maršićanin izrekao petorici poslanika SRS, zbog nepoštovanja novog Poslovnika o radu Skupštine Srbije. Najveću kaznu treba da plati lider radikala Vojislav Šešelj, koji će ne samo morati da plati 32.000 dinara za meru udaljenja sa sednice, nego će mu biti onemogućeno da narednih 20 dana prisustvuje zasedanju Skupštine. Takvu kaznu parlament mu je izrekao pošto je, posle dobijene opomene zbog nepridržavanja dnevnog reda, potegao s govornice punu čašu vode na predsednika parlamenta, Dragana Maršićanina, posle čega je revoltirano izašao iz sale. (…) Sve primedbe kažnjenih poslanika odnosile su se na zapisnik sa prethodne sednice parlamenta, kada je usvojen ‘strogi’ poslovnik o radu, za koji su tvrdili da je reč o falsifikatu. Šešelj nije uspeo da vodom okupa Maršićanina, ali su bili mokri sto i papiri predsedavajućeg, pa je predsednik parlamenta vođenje sednice, na kratko, ‘dok se ovaj svinjac ne sredi’ prepustio Nataši Mićić.”
Nekoliko meseci kasnije, u maju 2002, iste scene. Ovog puta poslanica SRS Nataša Jovanović polila je vodom predsednicu Skupštine Srbije Natašu Mićić.

Glas javnosti, 23. 5. 2002. godine
“U gužvi, dobacivanjima s mesta, psovkama najdalje je otišla Nataša Jovanović, koja se u jednom trenutku otrgla pažnji obezbeđenja, koji su upravo sklanjali s govornice Gorana Cvetanovića, poslanika SRS, naskočila kolenima na sto predsedavajuće i s punim bokalom vode polila Natašu Mićić. A zatim joj je otrgla iz ruku svežanj papira i bacila ga u stranu. Obezbeđenje i nekoliko prisebnih poslanika stali su ispred Jovanovićke, dok je Mićić polako izašla iz sale. Kroz povremeno otškrinuta vrata sale novinari su mogli da vide Jovanovićku i kako s mesta papirima gađa poslanike DOS-a i, uopšte, jednu cirkusku atmosferu: Jedni su se smejali i smirivali strasti, drugi izlazili psujući i preteći, neki se grlili, drugi vikali. Kažnjeni radikali su zajapureno sami izlazili iz sale, bez pomoći obezbeđenja, ali uz dobacivanje, ili pretnje (Cvijanović, obezbeđenju: ' ko mi se zameri taj će da nadrlja'). Drugom poslaniku radikala, Dragoljubu Stamenkoviću izrečena je bila mera udaljenja, ali je on ostao u sali, iako se nije bio ni evidentirao.”
U jesen te 2002. održani su (neuspešni) predsednički izbori, a za kandidata Miroljuba Labusa u Čačku je organizovan doček – jajima.
B92, 24. 9. 2002. godine
“Pristalice Velimira Ilića, Socijalističke partije Srbije i Srpskog pokreta obnove u ponedeljak uveče su, na predizbornom skupu u Čačku, gađali jajima predsedničkog kandidata Miroljuba Labusa. Prva jaja poletela su ka ministru finansija u Vladi Srbije Božidaru Đeliću koji je ignorisao izgrednike, dok im je Labus poručio: ‘Mislili su da me uplaše, pogodili su me jajetom, ali me nisu uplašili. Ovde sam u Čačku da ih pitam da li su zaista pravog čoveka gađali, ili su promašili za dve nedelje’. Bina sa koje je Labus govorio, kao i njegovo odelo, bili su potpuno prekriveni ljuskama razbijenih jaja. Stotinak njegovih oponenata skandiralo je: ‘ustaše, ustaše’ i ‘nećemo Đinđića’. Rukovodstvo lokalnog SPS u Čačku demantovalo je da su njihovi članovi učestvovali u incidentima. Predsednik čačanskog SPS Veljko Negovanović potvrdio je da su pristalice stranke bile među građanima koji su protestovali. On tvrdi da su se u Čačku sukobile pristalice dojučerašnjih koalicionih partnera, Demokratske stranke i Građanskog saveza Srbije s jedne i Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije s druge strane.'
A u junu 2006. poslanik SRS Aleksandar Vučić je za tadašnjeg ministra finansija spremio poklon, koji je pokazao za govornicom parlamenta.

Otvoreni parlament, 8. 6. 2006. godine
“Pošto ovde slušamo gluposti danima, reč je o velikoj pljački, krađi i lopovluku koji sprovodi Vlada Republike Srbije, pre svega G17 plus, doneli smo danas da vam pokažemo vaš dres u budućnosti. To je dres koji će Mlađan Dinkić da nosi. Poklanjam ga gospodinu ministru da ga uskoro u to odvede, a evo ako vam fale, ovo je zvuk koji će uskoro da se čuje za Mlađana Dinkića i za najveće lopove u Srbiji. (Poklanja zatvorenički dres i škljoca lisicama.) Dame i gospodo, dragi prijatelji, lepo bi bilo da se ne izdaje velikom trošku Mlađan Dinkić, nego lepo da mu predate ovaj dres, da ode tamo gde mu je mesto, da lepo narod oslobodi lopovluka, primitivizma, šovinizma i svega o čemu vi govorite svakoga dana, a najgori ste u Srbiji, jer to što ste vlast nećete uplašiti celu Srbiju, nećete uplašiti građane Srbije, nećete uplašiti poslanike SRS.”
Potom, 2009. poslanica SRS Gordana Pop Lazić gađala je cipelom predsedavajuću Gordanu Čomić.
RTV, 26. 11. 2009. godine
„Poslanica SRS Gordana Pop Lazić skinula je danas u skupštinskoj sali cipelu i bacila je u pravcu stola predsedavajućeg, zbog čega joj je izrečena mera udaljenja i određena je kraća pauza u radu. Predsedavajuća sednici Gordana Čomić, koja je izrekla meru udaljenja, rekla je da je Pop Lazić time urušila ugled parlamenta i zamolila obezbeđenje da vrati predmet koji je vlasništvo Pop Lazićeve.“

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović rekao je novinarima da su se poslanici SRS nakon poziva obezbeđenja okupili oko Gordane Pop Lazić i da će prvo morati na silu da izbace sve radikale, pa tek onda nju.

RTV, 26. 11. 2009. godine
“Dok se obraćao novinarima, on je u rukama držao cipelu koju je bacila Pop Lazić i istakao da ide da je pokaže delegaciji Kineske asocijacije za međunarodno razumevanje koja je u međuvremenu došla da sa galerije prati sednicu. Todorović je još rekao da je to druga cipela koja će, posle iračke, ući u istoriju.”

I lider Pokreta Dveri Boško Obradović gađao je predsedavajućeg, i to kompjuterskim mišem. On je u novembru 2017. gađao predsednika Administrativnog odbora Aleksandra Martinovića, jer mu je ovaj oduzeo reč.

Danas, 21. 11. 2017. godine
„On je gurnuo i čašu punu vode prema predsedniku Administrativnog odbora koja se prosula po tastaturi i materijalu poslanice Dušice Stojković, poslanice SNS. Martinovića je miš pogodio posred lica, ali je on i pored toga ostao miran, nastavljajući sa sednicom i elektronskim glasanjem o izricanju kazni poslanicima opozicije.“

A prošle godine raspravu o amandmanima na izmene Zakona o planiranju i izgradnji u Skupštini Srbije obeležio je uvredljiv nastup poslanika SRS prema tadašnjoj ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović.

Danas, 29. 1. 2020. godine
“Predsedavajući parlamenta zbog nastale tenzije u skupštinskoj sali odredio je petominutnu pauzu u kojoj je iz ministarske klupe raširen transparent ‘radikalske laži’, na koje su radikali prišli do Zorane Mihajlović gde je nastala prepirka, uz upozorenje predsedavajućeg radikalima da se vrate u skupštinske klupe. Ni nakon pauze i pokušaja strasti se nisu smirile, jer je Radeta ocenila da nijedan ministar nije do sada nikada izgovorio toliku salvu laži na račun jedne poslaničke grupe. Radikal Milorad Mirčić obavestio je ministarku Mihajlović da su joj radikali pripremili jedan fini poklon, koji možda neće biti po ukusu ministarke. On je poslanicima pokazao velike roze pamučne gaćice na tufne, a poslanica radikala Ružica Nikolić iako je zaradila dve opomene uspela je da poklon preda ministarki.”

Naslovna fotografija: Facebook/Stranka slobode i pravde