Još jedan „pokret iza Vučića” za dodatni fotošop

„Dajte mi stranku prepunu mudrih intelektualaca, pa ćete videti kakav sam ja veliki lider”, nije izgovorio niko, ali se takav vapaj mogao naslutiti iz reči predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića kada je svojim članovima u oči rekao da mu trebaju neki bolji ljudi. Kada je na sednici predsedništva i Glavnog odbora Srpske napredne stranke zatražio podršku da pravi „nadstranački pokret”, da li je Vučić namerio da „još malo ispegla svoju već fotošopiranu sliku” kako smatra spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, ili ova tema nema težinu jer će ovo biti još jedan „pokret iza Vučića” kako kaže Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka?

Kako bilo, Vučić je ponovo dobio podršku svoje stranke za plan koji nije izgovoren, za ideje koje se tek slažu u njegovoj glavi i za koje još nije jasno šta imaju za cilj.

Predsedništvo i Glavni odbor Srpske napredne stranke (SNS) jednoglasno su podržali predlog Aleksandra Vučića za formiranje Narodnog pokreta za državu”, izjavio je na konferenciji za medije potpredsednik SNS Miloš Vučević. Istakao je da je podržan i Vučićev predlog da se period do održavanja partijskog kongresa, krajem maja, iskoristi za razgovore sa svim strankama i nestračkim javnim ličnostima „kojima je Srbija iznad svega”. Šta to znači, ko će to da proceni, zna se.

Vučić je prethodno poštujući procedure izneo svojim stranačkim kolegama ideju o potrebi da se u politički život uključe neki novi obrazovani ljudi, intelektualci, a koji (nismo shvatili zbog čega) ne žele da budu deo partije.

Da budemo otvoreni za stvaranje tog narodnog pokreta za državu, da se okupimo svi koji želimo normalnost, koji želimo pristojnu Srbiju koja je u stanju da donosi racionalne odluke, ozbiljne i odgovorne. SNS je to što jeste i bez partija nema demokratije i političkog sistema, ali ovde ne bi bio samo SNS nego i druge partije. Ovde bi bile mnoge nestranačke ličnosti kojima bismo dali značajnu podršku da rade na budućnosti Srbije za njenu dobrobit”, rekao je Vučić.

Više puta je ponovio da je reč samo o ideji, da će se o detaljima još razgovarati, ali da je ovo nadstranačka stvar, jer je SNS napadnut i pritisnut sa obe strane političkog spektra, i leve i desne.

Jer kad niste deset godina na vlasti, ili 11, oni to ne razumeju kao svoju nesposobnost ili neznanje, već će krivca tražiti u nama i utoliko agresija više postaje motor njihovog delovanja. I zato se moramo pripremiti za naredni period, naročito jer nas čekaju pritisci i oko Kosova”, rekao je Vučić u govoru u kojem je opet više vremena posvetio kritici političkih protivnika ili medija, nego samom objašnjenju svoje ideje.

Da li pokret treba da služi da se postigne konsenzus za prihvatanje evropskog plana za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije? Za uvođenje sankcija Rusiji? Za nastavak evropskog puta, vladavinu prava, demokratizaciju? Za sada najviše liči na „promenu ambalaže” potpuno istog proizvoda, jer smo o ideji „radikalne umerenosti” pisali još jesenas.

 

Spasojević: Ne vidim kako bi SNS mogao da se rebrendira

 

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević priznaje da mu ceo koncept stvaranja pokreta za državu nije najjasniji, ne samo zato što SNS skriva plan (ako plan postoji), već i zato što je skeptičan da to što oni prave može u značajnijoj meri da popravi ili promene imidž stranke. U razgovoru za Istinomer kaže da je SNS više od deset godina u vlasti, da se tu zna ko je ko i da ne vidi mogućnost „rebrendiranja stranke” jer ne vidi koga bi oni sad mogli da uključe u javni život pa da dobiju „neku novu sliku”.

Naprosto, to će biti pokret iza Vučića kao što je SNS stranka iza Vučića i iz te perspektive mi deluje preterana i pažnja javnosti i očekivanja da će to nešto da promeni. Vučić je iza sebe već poređao sve ljude koji su hteli da ga podrže uključujući i Novaka Đokovića tako da stvarno ne vidim da bi pojavljivanje bilo koga iza Vučića nešto posebno promenilo. Šta oni mogu da dobiju? Da je otvorena jedna velika tema koja jede neke druge teme i mogu da dobiju ono što smo danas videli i što je prilično skandalozno, a to je da RTS prenosi uživo na Prvom programu nešto što je očigledno stranački miting u Vranju”, ističe Spasojević.

Profesor je mišljenja da se pričom o pokretu samo zauzima javni prostor, ali osim toga i kreira neka vrsta kontranapada na tvrdnje da Vučić nije u dovoljnoj meri patriota i da će da sklapa neki dogovor koji je štetan po Srbiju. Stvaranje navodnog „narodnog pokreta za državu” je samo, kako kaže, „jedna vrsta komunikacione strategije kojom se pokušava izaći iz trenutne situacije. Dodaje da „nije siguran da je to dugoročno važno, jer su oni najavili srpski blok još u septembru prošle godine”.

Predsednik Aleksandar Vučić u Vranju, 11. 3. 2023. godine; Foto: Instagram predsednika Srbije

Ako bi razlog za stvaranje pokreta bio veća podrška evropskom planu za Kosovo, Spasojević kaže da ne vidi kako pravljenje pokreta koji sebi uzima monopolski položaj da govori u ime naroda i države, doprinelo stvaranju konsenzusa sa strankama opozicije.

Da je Vučić hteo podršku umerene desnice i umerenih liberala, onda se ne pravi miting u Vranju i ne pravi se novi pokret, nego se ode u Skupštinu i traži se podrška, ili se upotrebi neki neformalni mehanizam. Ali ne vidim kako bi, da uzmem za primer, Dragan Đilas ili Miloš Jovanović, odlučio sada da se pridruži ovakvom pokretu”, kaže Spasojević.

Na kraju, profesor ocenjuje da nije siguran da ni sam Vučić ima jasnu ideju o svemu ovome, ali da je logično da će ga naprednjaci uvak podržati u svemu, pa i u bilo kakvoj odluci o Kosovu, jer su svesni da bez njega „politički ne postoje”.

 

Jakšić: Vučić je već počeo da dovodi vanstranačke intelektualce

 

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić iz Vučićevog obraćanja na Glavnom odboru SNS-a vidi da je da je on članovima poručio ne samo da su im potrebni novi i mlađi ljudi, već da on želi da podigne obrazovni i intelektualni nivo svojih saradnika.

Imali smo jedan period kada je Vučić odustao od simboličnog ‘kruga dvojke’, utvrdio bazu među svojim biračima određenog profila i dogurao do 700 hilada članova, pa sad ima kvantitet i treba mu kvalitet. Povremeno je izvlačio neke ljude koji (na prvi pogled) pripadaju drugom miljeu, od Jelene Milić koju je poslao u Zagreb za ambasadorku, pa preko ministarke nauke Jelene Begović. Menja se malo taj grupni portret”, kaže Jakšić za Istinomer.

Dodaje je da do pre godinu nije bila takvih osoba, pa ih sada ima dve ili tri i da su sve one njemu potrebne da „bi na fotošopu on bolje izgledao”. Smatra da je najvažniji razlog za stvaranje pokreta za državu zapravo podrška za odluke o Kosovu, jer kako kaže, „Kosovo ima potencijal da uzburka Srbiju”.

Naš sagovornik veruje da su Vučiću potrebni amortizeri za taj udar koji mora da usledi oko Kosova, jer je Zapad odlučniji nego ikad da se to pitanje reši.

On želi da ublaži pritiske i proširi polje odgovornosti, da poruči „evo ovde ima i intelektualaca koji me podržavaju, nemojte da napdate samo mene i SNS. Na taj način spašava i sebe i svoju partiju”, kaže Jakšić.

Povezan sadržaj
Mirjana Nikolić 24. 9. 2022.
Mirjana Nikolić 9. 11. 2020.

Na pitanje da li na spoljnopolitičkom planu Vučić može da dobije poene ako stvori taj širi, nadstranački pokret, Boško Jakšić kaže da nažalost to može da ima efekta i na Zapadu.

Kažem ‘nažalost’ jer su i oni spremni da nasednu na takve vrste trikova. Zapad ume često da se isključivo formalistički ponaša i jako su zadovoljni kad Tanja Miščević postane ministarka za evropske integracije, iako se suštinski ništa ne menja u politici koja nas udaljava od EU. I nema veze što imate jednu ministarku koja ni u svom ministarstvu ne može da odlučuje, a kamoli da afirmiše svoje ideje na širem frontu. Tako da ovo jeste i poruka inostranstvu, a ono je bar do sada bilo spremno da prihvati sve kozmetičke poteze. Čini mi se da ova odlučnost oko Kosova koja nije viđena u poslednjih 20 godina, može da ima uticaj na sve drugo, jer smatraju da će ‘skinuti Kosovo sa dnevnog reda’, a tek onda krenuti u reforme, stvaranje pravne države, svim temama koje su bile u senci Kosova”, objašnjava Jakšić.

Kada je reč o potencijalnom nazivu narodnog pokreta za državu, naš sagovornik smatra da je rogobatan, ali i da šalje poruku „ko ne glasa za nas, nije za državu, mi smo vlasnici države i istine, a svi ostali su lažovi”.

Vučić najavljuje nadstranačku organizaciju, ali se podrazumeva da je pod kontrolom SNS-a i to najbitnije. To je fingiranje većih sloboda, da u pokret uđu oni koji nisu članovi stranke, ali ako počnu da pričaju nešto mimo dogovora, brzo bi bili bi ućutkani”, ocenjuje naš sagovornik.

 

U međuvremenu predsednik Srbije u stranačkoj kampanji

 

Da se ovoga puta ne šali, predsednik Srbije pokazao je dan posle Glavnog odbora svoje stranke, tako što je posetom Vranju i jugu Srbije započeo svojevrsnu kampanju i promociju svog novog pokreta, pomešanu sa predsedničkim aktivnostima.

Predsednik Aleksandar Vučić u Trgovištu, 11. 3. 2023. godine; Foto: Instagram predsednika Srbije

Tako je Predsednik Srbije najavio je da će Narodni pokret za državu biti formiran krajem maja ili početkom juna, i u direktonom prenosu na RTS-u kao predsednik države pozvao građane Vranja da se priključe pokretu za budućnost naše dece. I taj poziv je ponovio više puta.

Biću deo tima koji će biti iznad stranke. To ne znači gašenje stranke. U trenucima kada je ovakva situacija u svetu, treba okupiti sve one ljude i koji jesu i koji nisu u strankama, svi da se ujedinimo da spremni dočekamo sve ono što se dešava oko nas„, rekao je Vučić po ko zna koji put spajajući funkcije pa je istovremeno sa pozivom da se učlane, građanima obećavao puteve, pruge, fabrike i bolji život.

Kampanja je počela, izbori će biti raspisani naknadno.

 

Naslovna fotografija: Instagram predsednika Republike Srbije