Hronika najavljene smrti

Patrijarh Irinej je za manje od 24 sata umro dva puta, i to zahvaljujući histeričnoj trci nedoslednih medija u Srbiji i - osobenim - uredničkim potezima. Neizostavna uloga u celodnevnoj bizarnosti pripala je, očekivano, timu predsednika Aleksandra Vučića, koji je i ovoga puta bio master of ceremonies.

Skoro pa neverovatno, ali kao i u slučaju mitropolita Amfilohija Radovića pre tri sedmice, dogodila se skoro pa repriza – objavljivanje vesti, demanti SPC, pa povlačenje informacije. I onda opet vest – da je umro. Samo ovoga puta, sve je dobilo mnogo veće razmere, uznemirujuće na više nivoa, i to ne samo za pravoslavne vernike.

 

Umro je. (I)

 

Oko 13.20 juče nekoliko portala, između ostalog informer.rs, novosti.rs, pink.rs, republika.rs, kao i nova.rs objavili su, “kako saznaju”, da je poglavar Srpske pravoslavne crkve preminuo.

Neki od njih su ovu informaciju pustili i kao “puš” na aplikacijama. Svega desetak minuta bilo je potrebno da javnost čuje demanti, prvi u nizu.

 

Živ je.

 

Kurir i Telegraf objavljuju da je patrijarh – živ.

“Međutim laž koju je prenela Nova S i još nekoliko tabloida da se patrijarh upokojio nije tačna.  Živ je. Nije dobro, ali je živ, nezvanično saznaje Kurir uz reči da je partrijarh u izuzetno teškom stanju…”

Šta se dalje dešava?

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 19. 11. 2020.

Neki od medija povlače vest, drugi brišu, treći – objašnjavaju – šta se to dogodilo, pozivajući se na svoje izvore.. Oko 14 sati usledio je novi talas “informacija”.

Srpska pravoslavna crkva, u razmaku od nekoliko minuta, šalje dva saopštenja. U prvom javljaju da je “jutros došlo do pogoršanja” zdravstvenog stanja. Svega nekoliko minuta kasnije stiže i oštra kritika.

Smatramo krajnje neodgovornim i nemoralnim ovakvo lažno izveštavanje i svesno obmanjivanje i uznemiravanje celokupne javnosti, čak i od strane pojedinih crkvenih ličnosti, kao i nekih medija kojima se do sada moglo koliko-toliko verovati, stoji u drugom saopštenju.

Redakcije su odlučile da izbrišu svoju vest, zanemare poverenje u izvore i prepuste se novoj matici. Ko je ta crkvena ličnost koja je rekla novinarima da je Irinej preminuo, a onda i ostala čvrsto pri tome, uprkos demantijima – nije poznato.

Povezan sadržaj

U popodnevnim satima, posle dovoljno vremena izdvojenog za teorije zavere, produbljivanje nepoverenja u mejnstrim medije i spekulacije da li je čovek zaista preminuo ili nije, na scenu stupa sam predsednik Vučić.

Uz policijsku vežbu koja demonstrira kako se Srbija uspešno može boriti protiv terorizma, dok se u realnom životu odvija borba protiv zaraze, javnost je od Aleksandra Vučića mogla da čuje morbidne detalje o stanju patrijarha Irineja.

 

Intubiran je.

 

Vučiću nije bilo dovoljno da nam u nizu saopštavanja, saopšti i šturu informaciju kako je patrijarh i koliko je ozbiljno i zabrinjavajuće njegovo stanje u datom trenutku.

Ne.

Javnost je mogla da čuje sve o intubaciji, drenaži, okretanju itd. Čoveka koji je, u tom trenutku, po zvaničnim informacijama, na respiratoru i lekari mu se bore za život.

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 16. 9. 2020.

Film koji je nacija gledala u drugom delu dana nastavio se u još – ironično – uzbudljivijem ritmu. Dileme koje su urednici dnevnih medija imali u toku prepodneva, pale su u vodu; mogli su da odahnu. Patrijarh je živ i sve što je potrebno jeste ispratiti scenario predsednika koji je posle svega bio i potresen.

Oko pola deset, saznaje Informer, ovoga puta je i potvrđeno, predsednik odlazi u posetu patrijarhu i prenosi mu pozdrave svojih sinova. Predsednikova ćerka se nije pominjala. RTS pola sata kasnije prenosi vest o poseti koju je pustio Tanjug, kome je iz kabineta potvrđeno da je Vučić bio u Vojnomedicinskom centru.

 

Umro je. (II)

 

Logičan nastavak sumanutog izveštavanja o stanju patrijarha Irineja, usledio je jutros. Vest o njegovoj smrti objavio je prvi, ekskluzivno, lično Aleksandar Vučić na društvenim mrežama.

To obesmišljavanje pojma informisanja, preuzimanje uloge vrhovnog izvora informacija, odigrava se ne od juče. Ali posebno – i brutalno i potresno, uz i FOTO i VIDEO, videli smo da mediji ne veruju svojim izvorima, ne veruju svojim novinarima i ne veruju sami sebi. Kako onda čitaoci da im veruju?

Njihova uloga juče bila je ona Markesovog nesrećnog Santjaga Nasara, za koga su svi znali da mu je kraj tu i ništa povodom toga nije učinjeno… U ovom lancu nepoverenja, najpouzdaniji i najbrži medij postao je jedan čovek i njegov Instagram profil.

 

Naslovna fotografija: Canva/Printskrin: b92.rs, informer.rs, novosti.rs, nova.rs