Irinej Bulović

Rođen 1947. godine u Stanišiću (na krštenju je dobio ime Mirko).

Kako navodi u zvaničnoj biografiji, osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a gimnaziju u Somboru 1965. godine. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 1969. godine.

„Za vreme studija primio je monaški postrig od svog duhovnog oca, blaženopočivšeg arhimandrita Justina Popovića, dobivši monaško ime Irinej. Iste godine ga Episkop raško-prizrenski Pavle (potonji patrijarh srpski) rukopolaže za jerođakona, a potom za jeromonaha. Nepune dve godine boravi u manastiru Ostrogu (1969 – 1970) i predaje u Monaškoj školi pri manastiru. Deceniju 1970 – 1980. provodi u Atini na postdiplomskim studijama na Bogoslovskom fakultetu atinskog Univerziteta, gde je, juna 1980. godine, odbranio doktorsku disertaciju“, piše u biografiji. 

Dodaje da je posle kraćeg studijskog boravka u Parizu, na ruskom Bogoslovskom institutu Svetog Sergija (1980 – 1981), izabran je za docenta na katedri Svetog Pisma Novog Zaveta na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, gde i danas drži istu katedru u zvanju redovnog profesora.

Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC 1989. godine izabran je za Episkopa moravičkog, vikara Patrijarhu srpskom, a potom je posle hirotonije u Pećkoj patrijaršiji 20. maja 1990. godine, izabran za Episkopa bačkog i ustoličen u Novom Sadu, 24. decembra iste godine.

„Objavio je mnoge bogoslovske tekstove, naučne i popularne, kao i dosta prevoda. Desetak godina uređivao je Pravoslavni misionar, popularni časopis u izdanju Svetog Arhijerejskog Sinoda. Sada uređuje i izdaje Besedu, teološki časopis Eparhije bačke. Član je prevodilačke Komisije Svetog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, Svepravoslavne komisije za dijalog sa Rimokatoličkom crkvom, Svepravoslavne komisije za dijalog sa luteranima, Komisije Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve za dijalog sa analognom Komisijom Biskupskih Konferencija Hrvatske i Srbije i Crne Gore; zatim član Komisije za organizovanje i praćenje verske nastave pri Vladi Republike Srbije, Udruženja biblijskih teologa Grčke, Udruženja književnika Srbije, Komiteta pokreta za jedinstvo i saradnju duhovno srodnih istočnohrišćanskih naroda i Saveta verskih lidera Evrope ‘Religija za mir'“, ističe u biografiji. 

Foto: FoNet/Zoran Mrđa