GUGL: Srbija u junu usporila

Poslednji Guglov izveštaj o kretanju stanovništva, nedavno objavljen, u delu koji se odnosi na podatke o Srbiji, i dalje pokazuje ogromnu razliku u trendu kretanja u odnosu na zimske mesece. Prema njihovoj analizi, najveći pad vezan je za radna mesta i stanice javnog prevoza. Interesantno je da statistika govori o manjem kretanju i u odnosu na sredinu maja, kao i prve dane juna.

Kao što je Istinomer već prenosio, izveštaji o kretanju stanovništva koje Gugl objavljuje trebalo bi da pokažu šta se promenilo, i kojim tempom, tokom primene mera tokom epidemije korona virusa. U njemu su kao posebne tačke izdvojene prodavnice, apoteke, parkovi, stanice…

Povezan sadržaj

Prema poslednjim informacijama, u poređenju sa osnovnom vrednošću, u restoranima, kafićima, bioskopima, muzejima i sličnim objektima – za 75% je smanjeno kretanje. Oko pijaca i prodavnica za 74 procenta, a poseta parkovima za 72.

Trend kretanja na stanicama javnog prevoza manji je za 80 procenata, a na radna mesta 81. Promena vezana za mesto prebivališta je svega 2%.

Kako se na graficima može videti – ovi procenti rastu kako u odnosu na prošli mesec, tako i u odnosu na april. Podsetimo, u izveštaju se navodi da je – osnovna vrednost – s kojom se porede trenutni podaci – odgovarajući dan u nedelji tokom perioda od pet nedelja između 3. januara i 6. februara 2020.

U izveštaju se navodi da njihove analize pokazuju kako se posete i dužina boravka na određenim mestima menjaju u odnosu na osnovne vrednosti. 

*Nisi zaražen ako te nema na spisku

*Nismo krili podatke o zaraženima i preminulima

Inače, na spisku je 131 zemlja, a u prvom krugu, Srbija je izostala iz analize, koja je naknadno dopunjena.

Cilj im je, kažu iz Gugla, da pomognu predstavnicima zdravstvenih institucija, kao i svim drugim koji se u ovom trenutku bave javnim zdravljem i vode borbu protiv pandemije. Na osnovu informacija koje im Gugl omogućava da analiziraju, mogu tako da prilagode satnicu prevoza građanima, dodatna vozila, radno vreme dostavljača… Pritom, ne preporučuje se poređenje zemalja, prema ovim procentima, zbog različitih karakteristika svake države ponaosob.

Kretanje stanovništva

Analizu kretanja objavio je i Epl, a prema njihovim podacima, u odnosu na 13. januar ove godine za dva procenta je povećano pešačenje, a vožnja automobilom za 24.

 

Naslovna fotografija: www.google.com/covid19/mobility