GUGL istraživanje: Lokacija otkriva “poslušnost” građana

Izveštaj o kretanju stanovništva koji je Gugl objavio pre dva dana trebalo bi da pokaže šta se promenilo tokom primene mera kao odgovor na korona virus. U njemu su kao posebne tačke izdvojene prodavnice, apoteke, parkovi, stanice… Na spisku je 131 zemlja, a narednih dana ovaj spisak će biti dopunjen, najavili su iz Gugla. U ovom prvom krugu, Srbija je izostala iz analize. Međutim, dostupni su podaci i za Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju. Šta kaže Gugl kako su se ponašale “prve komšije”?

U Bosni i Hercegovini poseta prodavnicama i apotekama je opala za 50 procenata, parkovima za 22, a autobuskim i drugim stanicama za 59 procenata.

U Hrvatskoj poseta prodavnicama je opala za 57 procenata, parkovima za 45, a tranzitnim tačkama – autobuskim stajalištima i slično – za 74 procenata.

U Rumuniji broj koji se odnosi na prodavnice i apoteke je manji za 53 procenata nego inače, za parkove 60 procenata, a stanice – 72 procenta. 

Mađarska, moglo bi se reći, odskače. Poseta prodavnicama je pala za 43 procenta, parkovima za samo sedam, a saobraćajnim čvorištima za 53 procenta.

Bugarska ima za ovaj period manje kretanje po prodavnicama i apotekama za 36 procenta, parkovi a za 32, a stanicama javnog prevoza za 58 procenta.

 

 

U Severnoj Makedoniji taj broj za pordavnice je pao za 41 procenat, za parkove 44 i za stanice 69 procenata.

 

Pomoć zdravstvenim institucijama

 

Inače, Gugl naglašava da nikakve privatne informacije ljudi neće biti objavljivane i podaci o lokaciji, kontaktima ili kretanju osoba neće biti dostupni. U blogu koji su ovim povodom objavili navode da u izveštaju nisu koristili konkretne brojke koje govore o poseti nekom mestu, već o procentima pada ili rasta te posete nakon što su uvedene mere rada od kuće, karantina i mnoge druge, u zavisnosti od države do države.

 

*Ilić: Lekari da budu hrabriji i kritički govore o ovoj situaciji

*Sloboda ili sigurnost? #Blog

 

Cilj im je, kažu, da pomognu predstavnicima zdravstvenih institucija, kao i svim drugim koji se u ovom trenutku bave javnim zdravljem i vode borbu protiv pandemije. Na osnovu informacija koje im Gugl omogućava da analiziraju, mogu tako da prilagode satnicu prevoza građanima, dodatna vozila, radno vreme dostavljača…

 

Fejsbuk dostavio podatke
Ovaj izveštaj preneo je, između ostalih, i Rojters u čijem tekstu se navodi da je Gugl objavio javno ove izveštaje kako bi se izbegle spekulacije o tome šta je “dostavljeno” vlastima, imajući u vidu aktuelnu debatu o ravnoteži između prava na privatnost i praćenja kako bi se sprečilo dalje izbijanje i širenje virusa. Pa tako navode da je i Fejsbuk podelio slične podatke sa istraživačima iz nekoliko zemalja, ali ti rezultati nisu javno objavljivani.

 

Podaci se odnose na period od sredine februara do kraja marta. Gugl ne preporučuje upoređivanje zemalja, prema ovim procentima, zbog različitih osobenih karakteristika svake države ponaosob.

Međutim, brojevi su zanimljivi makar da daju uvid na nivou pojedinačnih država – koliko su drastične te promene u kretanjima stanovništva.

 

Naslovna fotografija: Printskrin/www.google.com