“Ako imaju novca za Nacionalni stadion, neka nađu i za studente”

Uoči današnjeg protesta studenata sa zahtevom da se školarine smanje za 30 procenata, Nikola Arsenić, jedan od inicijatora peticije, kaže za Istinomer da akademci neće pristati na razgovore s pojedinačnim upravama fakulteta. Oni žele da se u pregovore uključi i premijerka Ana Brnabić, pa, kako kaže, neka se dogovore ko će da opredeli sredstva. U međuvremenu, pojedini fakulteti čak podižu cene prijava ispita i školarina. Naš sagovornik kaže da, ako u toku pandemije čujemo najave izgradnje Nacionalnog stadiona, koja košta 250 miliona evra, onda treba da se nađe novac i za obrazovne ustanove i mlade pogođene krizom.
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Sastanak studentskih predstavnika s Ivankom Popović, rektorkom Univerziteta u Beogradu,nije doveo do odustajanja od protesta ispred beogradskog Filozofskog fakulteta, zakazanog za danas u 17 sati. Peticiju je do sada potpisalo više od 14 000 ljudi. Rektorka je ranije izjavljivala da nije realno da se usvoji zahtev o smanjenju školarina za 30 procenata, a za Istinomer je kazala da je većina fakulteta već reagovala i da će se slučajevi ugroženih akademaca rešavati na pojedinačnom nivou.

“Usaglasili smo se sa njom da studenti jesu u velikom problemu. I da je reč o velikom broju akademaca. Mi ćemo izaći s predlogom i rešenjem kako da se ne ugrozi opstanak fakulteta”, kaže Arsenić.

Kako god, prazni dijalozi nisu dovoljni.

“Stvara se pogrešna slika u javnosti o troškovima fakulteta i mi želimo da nam se dostave podaci o njima kako bi i studenti i javnost videli koliki su zaista ti izdaci”, objašnjava naš sagovornik.

Povezan sadržaj

Studenti jesu u strahu od odmazde, posebno zbog toga što planiraju da pokrenu i pitanje visine profesorskih plata. “Mi ćemo verovatno zahtevati da dobijemo uvid u plate redovnih, kao i vanrednih profesora. Želimo da vidimo da li je tačna teza o korelaciji visina školarina i primanja profesora, kaže Arsenić o pitanju koje postavljeno u prethodnom tekstu Istinomera o problemu školarina.

Pre najavljenog okupljanja studenti će tražiti i sastanak s ministrom prosvete.

“Videli smo njegovu poslednju izjavu da će na manjim fakultetima biti teško izvodljivo smanjenje od 30 posto, ali da će na velikim fakultetima biti razgovora s upravama. Mi ne pristajemo na razgovore s upravama fakulteta, niti na bilo kakve preporuke koje nisu obavezujućeg tipa. Naučili smo lekciju iz jula – kada smo imali preporuke za dodatne rokove koje na većini fakulteta nisu primenjene… S druge strane, ne sme da se razvodnjava tema, kao što ministar želi da prebaci odgovornost na fakultete. Država ne sme da beži od odgovornosti, ne samo ministar”, napominje Nikola Arsenić.

*Nezaposlenost u Srbiji na istorijskom minimumu

*Nemamo skok broja nezaposlenih zbog pandemije – reče ministar

Podsetimo, u analizi Istinomera, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta i član SANU Vladica Cvetković podsetio je javnost da se finansiranje reguliše Uredbom starijom od 20 godina i da se ta tema – ne dira.

“To je kao neka Pandorina kutija. Ako se uradi uporedna analiza s drugim zemljama, ono što vidimo u Srbiji je prilično atipično. U svetu – kada studenti uplaćuju školarine – to ide na nivou Univerziteta, koji potom raspodeljuje novac prema realnim troškovima. U Srbiji je situacija takva da fakulteti imaju autonomiju u određivanju troškova”, kaže Arsenić.

Našem sagovorniku i njegovim kolegama iz organizacije protesta studenti javljaju da pojedine ustanove dižu cene prijave ispita, na primer, pa čak i školarina.

“Javili su nam za povećanje cena na Ekonomskom fakultetu. Studenti su se bunili, ali u javnosti se to nije posebno čulo. Takođe, na FON-u je poskupela treća prijava ispita i to baš tokom ovog leta. Imamo Fakulet bezbednosti koji je početkom godine povećao školarinu i dobili smo informaciju da je Medicinski fakultet u Novom Sadu takođe poskupeo školarinu. Konstantno se neko javlja”, objašnjava Arsenić.

Povezan sadržaj

Ideja da se uključi i premijerka postoji, kako kaže, da bi se oni zajedničkim snagama dogovorili ko je nadležan, na koji način i ko će da opredeli sredstva za rešavanje problema studenata.

“Ako zaista imate manje fakultete, koji mogu da budu ugroženi, u stepenu u kojem su ugroženi, država treba da reaguje… To je naša ideja”, kaže sagovornik Istinomera.

Po njegovim rečima, ako najavljujete izgradnju stadiona u sred pandemije, od 250 miliona evra, onda imate i za obrazovanje.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović