Nebojša Zelenović

Datum rodjenja: 15. 6. 1975.
Stranka: Zajedno za Srbiju | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 15. 6. 1975.
Stranka: Zajedno za Srbiju | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1975. godine u Šapcu. 

Osnovnu i srednju školu završio je u Šapcu, a Pravni fakultet u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je prvo radno iskustvo stekao u prosveti (2003-2009), zatim je postao načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Šapca (2009-2010) i direktor Filijale za Mačvanski okrug Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (2011-2012).

Bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije u sazivu od 2012. do 2014. godine. 

Bio je član Glavnog odbora Demokratske stranke, a početkom 2013. godine napustio je DS i pristupio novoj poslaničkoj grupi Zajedno za Srbiju.

Na Skupštini Grada Šapca 16. juna 2014. godine izabran je za gradonačelnika.

Za gradonačelnika Šapca ponovo je izabran 5. maja 2016. godine.

Zelenović je 9. jula 2016. godine postao predsednik stranke Zajedno za Srbiju.

Jedan je od osnivača Saveza za Srbiju, koji je zvanično osnovan 2. septembra 2018. godine. Pored Zelenovićeve stranke Zajedno za Srbiju, Savezu za Srbiju pristupile su i Demokratska stranka, Narodna stranka, pokret Dveri, Zdrava Srbija, Levica Srbije, Pokret za preokret, Pokret Otadžbina i Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope 6. novembra 2018. kao gradonačelnik Šapca predstavio je izveštaj o zloupotrebama republičke vlasti i kršenju građanskih i političkih prava u Srbiji. Zelonovićevo izlaganje bilo je nastavak debate započete pred Savetom Evrope 28. juna u Istanbulu, gde se govorilo o pritiscima naprednjačke vlasti na Paraćin, Čajetinu i Šabac, jedine tri opštine u Srbiji u kojima na vlasti nije Srpska napredna stranka. Ta tri grada pokrenula su inicijativu da se Zelenović obrati SE uz podršku 448 odbornika iz cele Srbije.

Nebojša Zelenović rekao je u Strazburu da je vlast u Srbiji pod kontrolom Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, kao i da je u lokalnim samoupravama, u kojima je SNS izgubio lokalne izbore, više od šest godina veliki broj odbornika izložen pritiscima centralne vlasti sa ciljem da se apsolutno sve u Srbiji stavi pod kontrolu centralne vlasti. “Cilj SNS-a je da, bez izbora, od opozicije postane vlast. Ovo političko nasilje u Srbiji se zove prekomponovanje“, rekao je Zelenović u Strazburu.