Nebojša Zelenović

Datum rodjenja: 15. 6. 1975.
Stranka: Zajedno za Srbiju | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 15. 6. 1975.
Stranka: Zajedno za Srbiju | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1975. godine u Šapcu. 

Osnovnu i srednju školu završio je u Šapcu, a Pravni fakultet u Beogradu.

Povezan sadržaj

U zvaničnoj biografiji navodi da je prvo radno iskustvo stekao u prosveti (2003-2009), zatim je postao načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Šapca (2009-2010) i direktor Filijale za Mačvanski okrug Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (2011-2012).

Bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije u sazivu od 2012. do 2014. godine.

Povezan sadržaj

Bio je član Glavnog odbora Demokratske stranke, a početkom 2013. godine napustio je DS i pristupio novoj poslaničkoj grupi Zajedno za Srbiju.

Na Skupštini Grada Šapca 16. juna 2014. godine izabran je za gradonačelnika.

Za gradonačelnika Šapca ponovo je izabran 5. maja 2016. godine.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju postao je 9. jula 2016. godine.

Jedan je od osnivača Saveza za Srbiju, koji je zvanično osnovan 2. septembra 2018. godine. Pored njegove stranke Zajedno za Srbiju, Savezu za Srbiju pristupile su i Demokratska stranka, Narodna stranka, pokret Dveri, Zdrava Srbija, Levica Srbije, Pokret za preokret, Pokret Otadžbina i Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope 6. novembra 2018. kao gradonačelnik Šapca predstavio je izveštaj o zloupotrebama republičke vlasti i kršenju građanskih i političkih prava u Srbiji. Njegovo izlaganje bilo je nastavak debate započete pred Savetom Evrope 28. juna u Istanbulu, gde se govorilo o pritiscima naprednjačke vlasti na Paraćin, Čajetinu i Šabac, jedine tri opštine u Srbiji u kojima na vlasti nije SNS. Ta tri grada pokrenula su inicijativu da se Zelenović obrati SE uz podršku 448 odbornika iz cele Srbije.

Povezan sadržaj

Tada je kazao da je vlast u Srbiji pod kontrolom Vučića i SNS, kao i da je u lokalnim samoupravama, u kojima je SNS izgubio lokalne izbore, više od šest godina veliki broj odbornika izložen pritiscima centralne vlasti sa ciljem da se apsolutno sve u Srbiji stavi pod kontrolu centralne vlasti. “Cilj SNS-a je da, bez izbora, od opozicije postane vlast. Ovo političko nasilje u Srbiji se zove prekomponovanje“, rekao je u Strazburu.

Foto: Istinomer, Zoran Drekalović